måndag, april 10, 2006

Segovia

Idag har vi varit i Segovia en liten stad med 55000 innevånare som ligger 90 kilometer nordväst om Madrid. Ett utflyktsmål som jag verkligen kan rekommendera för den som besöker Madrid och vill se sig om lite. Segovia är mest känt för sin romerska akvedukt. Den största och mest välbevade i Spanien och sitt slott, Alcazar , som Walt Disney hade som förebild när han ritade Törnrosas slott.

Alcazar är namn på spanska slott som byggdes eller började byggas av morerna i Spanien så nästan varje stad har sitt eget Alcazar. Morerna är namnet på dom araber som styrde Spanien då det var en del av Bagdadkalifatet från 700-talet fram till 1492 då Granada , det sista moriska fästet , intogs av det katoliska kungaparet Ferdinandos och Isabels armé.

Segovia ligger på 1002 meters höjd så det är kallare än Madrid. Vilket jag bistert fick erfara som tog kjol och inga strumpbyxor på mig. Jag hade iallafall en jacka och barnen var varmt klädda.
Vi hade med matsäck som vi åt en en vacker park , sen strövade vi runt i gränderna , tittade på akvedukten och Alcazar.

Alcazar var finare utifrån än innuti. Det var ganska få rum som man tilläts besöka. Jag tycker inte det var värt inträdet på 3.5 € . Det är nog bättre att betala 4.5 € och gå med en guidad grupp, eller enbart betala 1.5 € som är inträdet till tornet. Den som orkar gå dom 152 trappstegen upp i tornet blir belönad med en fantastisk utsikt över det historiska och moderna Segovia och dom kringliggande bergen med snötäckta toppar.

En av Romarrikets sista kejsare hette Theodosius och föddes i Segovia år 346, han har alltså druckit vatten från akvedukten där innan han begav sig till Rom. Han blev kejsare år 379 och är känd för att år 392 ha avskaffat religionsfriheten och bestämt att kristendomen skulle vara den enda tillåtna religionen i riket. För detta han han fått tillnamnet Den Helige. Några år efter han död 395 ,upplöstes det romerska imperiet för gott.

Hem skulle vår japanska vän köra. Det blev en ganska speciell färd för han sa att han haft körkort sen han gick i skolan. Men han behövde hjälp med det mesta som växla , välja rätt växel, hålla hastighet , sakta ner innan rondeller och före inbromsning, hålla sig till en fil och mycket annat. Så maken satt i framsätet och agerade körskollärare. Vad är kraven för att klara en uppkörning i Japan?

Alcazar Segovia

riddare i Alcazar

en bit av akvedukten

Katedralen och Plaza Mayor (Stora Torget , finns i alla spanska samhällen från huvudstaden Madrid till minsta byhåla)

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sånt där är så tufft. Ser ut precis som i sagorna. Jag kommer ihåg första gången jag såg notre dam och var helt sjukt faschunerad över att det såg ut precis som i disneyfilmen. som om filmen kom först typ...

11:34 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia - ja, det är verkligen tufft. Hela Segovia gamla stad är verkligen som en sagostad. Inte heller så turistiskt som jag trodde , så verkligen mysigt. Min 4 åriga dotter (som tittar en hel del på Disneyfilmer) blev helt till sig när hon såg slottet. Lite besvikelse att det inte var så spännande inuti och att man bara fick besöka några få rum plus en svindyr souvernier-shop.

11:44 em  
Blogger Scenskräck by Jim said...

Jag vet inte vad kravet är för att klara en uppkörning och de säger att det är väldigt säkert i trafiken här i Japan, men jag måste säga att oroväckande många bilar har små bucklor.

11:34 fm  
Blogger Thérèse said...

Guldgossen - jag har också alltid trott att japansk trafik var lugn. Det är ju inte spansk så kombinationen spansk -japansk kanske inte funkar
Men som vår kompis kör känns det som om han har exremt få körlektioner och körtimmar bakom sig. Så oplanerat och vingligt kör ingen efter en svensk uppkörning idag även om han eller hon inte kört på länge

9:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Han kanske bara inte är van vid att spaka? I vissa länder är det allra vanligaste att man kör automatväxlat - om man gjort det länge så är det lite knöligt när man ska vänja sig tillbaka med att använda koppling och växelspak och göra allt annat samtidigt? (Det går att byta ut "man" mot "jag" i meningarna ovan, host harkel...)

6:55 em  
Blogger Thérèse said...

Kapten Haddock - ja det stämmer. Han sa att i Japan finns nästan bara automatbilar. Man får lära sig spaka på körskolorna men sen använder man det aldrig mer.

7:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home