söndag, april 09, 2006

menu del dia

"Franco unnade sig inte heller några påkostade middagar och han var ointresserad av fester. Han rökte inte och drack sparsamt. Han ville också att alla spanjorer skulle äta nyttigt och stiftade en lag som tvingade alla restauranger att servera en trerättersmeny varje dag till överkomligt pris. Denna lag finns fortfarande kvar vilket är förklaringen till de prisvärda menu del dia. Även i Sverige genomförde samtidigt Tage Erlander en likande revolution inom kosthållningen när han genom statliga subventioner gjorde det möjligt att äta dagens rätt till ett rimligt pris , det blev också obligatoriskt att dryck, grönsaker och bröd skulle ingå i måltiden"
/Thomas Gustafsson sidan 284 i boken Spanien sol och skugga

För den som besöker Spanien och vill gå ut och äta spanskt är menu del dia verkligen ett prisvärt alternativ som man hittar på så gott som alla spanska restauranger över hela landet, alla dagar i veckan. Då ingår förrätt , huvudrätt , efterrätt , bröd och vin eller öl för den som vill men naturligtvis kan man dricka vatten , läsk eller juice om man vill ha alkoholfritt. Ofta brukar det vara cirka 3-8 olika förrätter och lika många huvudrätter att välja mellan och kombinera ihop som man själv tycker. Beställer man vin så ingår oftast påfyllning eller man får en hel- eller halv-flaska direkt på bordet. Spanjorer känner sig inte tvugna att dricka upp allt ur flaskan så man dricker så mycket man vill ha och lämnar resten även om flaskan fortfarande är halvfull.
Priset brukar ligga på mellan 6-15 euro (cirka 55-145 kronor). Oftast lite dyrare på helgerna. På universitetet där maken jobbar kan man komma undan med 4 euro men då ingår ingen annan dryck än vatten men möjlighet finns att köpa vad man vill ha.
Det är ett vanligt nöje att gå ut och äta menu del dia med hela familjen såväl mormor som småbarn följer med.

En annan skilland är att står det kocken rekommenderar eller dagens special eller liknande på en spansk eller franska meny (gäller säkert andra länder också men jag vet inte vilka) så är det något man absolut ska beställa. Det brukar vara något extra gott som kocken kommit över och ansträngt sig lite extra för att laga till det så bra som möjligt.
Står det kocken rekommenderar eller dagens special i Sverige vet man att det är en rätt man ska undvika. Det är något gammalt ök eller en självdöd kamel kocken fått billigt och vill bli av med.
Jag som är vegetarian brukar ändå inte äta specialrätter varken med fint kött eller gamla självdöda kameler.

2 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Jag trodde att dagens rätt bara fanns i Sverige. Menu del dia är inte riktigt dagens lunch, men nästan. Att Erlander införde subentioneringen var också ny kunskap. Idag subventioneras väl knappast dagens lunch (?). Kul att det lever kvar ändå.

2:10 fm  
Blogger Thérèse said...

Nej jag tror inte dagens rätt är subventionerad , men jag vet egentligen inte. Jag visste inte att den var det tidigare heller innan jag läste Thomas Gustafssons bok.
Egentligen är ju menu del dia samma sak som på engelska kallas set menu och finns i rätt många länder så inget typiskt spanskt kanske. Även svenska restauranger har 2 och 3 rätters menyer med bröd, dricka och grönsaker till ett fast pris. Men här är det jättevanligt och finns på minsta bar.

10:57 fm  

Skicka en kommentar

<< Home