onsdag, mars 01, 2006

20 år sen

Igår var det 20 år sedan Olof Palme mördades. Jag var inte så gammal då och intre så intresserad av politik men minns ändå att det var en lördag, det var kallt och snöigt och jag, mina föräldrar och min bror satt och tittade på TV hela dagen. Något man inte gjorde när jag var liten för då hade dom flesta bara ettan och tvåan och dom sände inte på dagen.
Hur som helst pratade maken och jag om Palmemordet igår. Det är jobbigt att det inte har blivit löst för alla spekulationer hit och dit gör ingen klokare. Det är också en väldigt obehaglig tanke om det inte är Christer Petterson att det skulle kunna vara poliser, svensk eller utländsk säkerhetstjänst. I en demokrati som Sverige förekommer väl inga poliser eller utländsk säkerhetstjänst som mördar politiker? Man vill inte tro det så därför vore det på ett sätt behagligare att det skulle vara Petterson som gjorde det av misstag. Det kan ju vara något helt annat än Petterson, polis och säkerhetstjänst men det är dom teorierna som brukar föras fram.

Hur som helst har Sverige verkligen förändrats under dom tjugo åren. På gott och ont är det ett helt annat land. Trots att jag kan se mycket fel på dagens Sverige kan jag väl inte påstå att jag saknar Palmes Sverige. MEN en sak saknar jag verkligen. Palme hade liksom många unga på 60 och 70 -talet ett intresse för tredje världen. Man tog ofta tredjevärldens parti " Då var vi tredje världens store vän , en ständig förkämpe för friheten" för att citera Björn Afzelius sång på Mäster Olofs tid och på ett annat ställe i sången sjunger han "Den gången drog sig inte medierna för att ta upp dom stora frågorna". Jag har jobbat och bott i en familj i en extremt fattig by i Indien. Jag har rest mycket i tredje världen och pluggat internationella relationer. För mig personligen är tredje världen frågor viktigt. Jag kan känna mig väldigt sorgsen när jag läser tidningar och bloggar. Nästan ingen skriver om tredje världen frågor. I tidningarna och på bloggar får man intrycket av att dagens unga bara är intresserade av kändisar, shopping, smink och mode. Allt ska vara dyrt, glamouröst och egocentrerat och man själv är oerhört priviligerad och tjänar så otroligt mycket pengar. Tjänar man så enormt med pengar och är så priviligerad varför inte använda en del av sin förmögenhet till att skapa bättre villkor för människor i tredje världen?

Är man intresserad av internationella frågor är det EU-frågor man menar. Inte ens bland många backpacker som reser i fattiga länder är intresset för u-ländernas situation särskilt stort, man vill bara ha ett häftigt och exotiskt resmål. Jag drar naturligtvis inte alla unga eller backpackers över en kam och visst kan man vara intresserad av både mode och u-landsfrågor.

Svenska tidningar idag är väldigt dåliga på utrikesnyheter. Det är nästan bara USA eller Storbrittanien och lite rapport från EUparlamentet i Bryssel. Skriver man om andra länder är ofta engelska artiklar man bara skriver av. Inte ens Spanien, Frankrike eller Tyskland förekommer särskilt ofta i svensk media. Kvällstidningarna är inga nyhetstidningar längre utan har blivit som vilka skvallertidningar som helst. En latinamerikan sa en gång till mig "Finns Latinamerika? Det verkar inte så i svensk press" Afrika och stora delar av Asien verkar inte heller finnas.

Men det är ett faktum att samhällen i nästan hela Afrika håller på att slås sönder på grund av HIV och AIDS. I vissa länder är mer än halva befolkningen smittad. Det är den arbetsföra befolkningen som dör kvar blir föräldrarlösa barn och gamla, ett oerhört slag mot ekonomin i redan fattiga länder. Dom har inga bromsmediciner utan dör efter en kort tid. AIDS frågan i Sverige brukar handla om folk som har one-night-stands eller honosexuella i princip aldrig om Afrika. I många länder dör människor av sjukdomar som är lätta och billiga att bota eller av brist på mat. Många länder i världen bryr sig inte ett dugg om mänskliga rättigheter. På många platser råder krig och oroligheter som drabbar civilbefolkningen. Barn , speciellt flickor får inte gå i skolan och lära sig läsa. Unga blir bortgifta mot sin vilja. Varje dag flyter det i södra Spanien upp lik på stränderna, det är desperata afrikaner som drunknat när dom försöker ta sig över till Europa. Ja, listan kan egentligen göras hur lång som helst. Poängen är att vi bryr oss inte längre.

Även om mycket är bättre idag än för 20 år sen så skulle jag önska att engagemanget för u-länderna som fanns på 70-talet skulle komma tillbaka. Kan man verkligen leva ett bra liv på den här planeten när så många andra svälter och lever i misär? Kan man verkligen blunda för under vilka villkor så många människor lever i andra länder?

Jag gillar egentligen inte uttrycket tredje världen som jag använt här. Det finns ju bara en värld. Men u-länder eller syd är också dåliga uttryck och misär finns även i den rika världen. Det var Churchill som myntade uttrycket tredje världen på ett möte i Bretton- Woods i USA på 40-talet. Första världen var rika länder som USA, Västeuropa och Australien. Andra världen var det socialistiska blocket som Sovjet, Kina och Östeuropa. Tredje världen var dom fattiga länderna i Asein, Afrika och Latinamerika

8 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Bra och tänkvärt. Det finns allt för få som engagerar sig i tredje världen. Själv skriver jag mest om "nonsens". Det betyder ändå inte att jag inte är intresserad av tredje världen. Men jag har inte så mycket att säga om det, jag vet för lite. Därför bloggar jag inte så mycket om sånt. Man borde kanske sätta sig in mer i viktiga frågor. Jag använder Internet mest för nöjes skull.

4:07 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - Jag tycker inte du behöver börja blogga om världsfattigdom och så, jag gillar ditt "nonsens" Som jag skrev kan man vara intresserad av såväl nonsens som glamour och u-landsfrågor. Egentligen hade inte jag tänkt att skriva om sånt här heller utan bloggen skulle bli om vårt nya liv i Spanien och knepiga spanjorer. Men jag och maken (du vet vem)pratade igår om hur Sverige ändrats sen Palmes tid så jag kunde inte låta bli. Man kan ju alltid lägga en slant i någon seriös organisations sparbössa , man behöver inte göra så mycket

7:00 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - jag trodde förresten inte någon skulle orka läsa ett så här långt inlägg. Jag vill egentligen inte ge någon dålig samvete eller peka ut någon utan ver visa på hur samhället har förändrats.

Du läser ju Chomsky så du är nog lite insatt. Jag gillar Chomsky

9:19 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med. Tycker dagens ideal är så egocentrerat. Unga ska sukta efter dyra modekläder och handväskor för 10000 spänn och dricka dyr champange och förebilden är Paris Hilton. Tråkigt och ytligt.

Tycker också att medierna kunde rapportera mer om allvarliga saker i världen istället för mängder av sidor om dokusåpor och melodifestivalen

10:50 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Chomskt har jag inte läst, men har läst texter som refererar till honom. Sedan läser man ju i o f s annat med mer djup.

Jag tror att man bloggar om "nonsens" också för att man ställer mer krav på sig själv om man ska skriva mer seriösa texter.

Jag var inte så gammal när Palme mördades, men jag har fått intrycket att han var en mycket bra statsminister med ett solidariskt, globalt tänkande. Det skulle behövas mer av den varan idag.

11:17 em  
Anonymous Anonym said...

Nu känner jag mig lastgammal för jag var så stor att jag flyttat hemifrån och minns exakt mordnatten. Var på ett tåg och var helt övertygad om att konduktören överdrev och hade fått allt om bakfoten innan jag faktiskt klev av tåget och fick höra på radion.

Jag kan bara instämma i det du skriver Thérèse, vart tog solidariteten vägen. Fast det tycker jag gäller även inom samhället och inte bara gentemot fattigare länder. Varför genomsyras allt av vad man har och hur man ska få mer.

Jag var INGET Palme-fan när han dog, men sedan jag blivit äldre och klokare så saknar jag engagemanget och viljan att säga ifrån. Jag kan inte komma på en enda svensk politiker idag som skulle ställa sig upp och säga "Satans mördare" om en enda regim. (Det är väl mest Bush om Bin Laden då...)

Överhuvudtaget präglas världen av en förskräckande flathet. Varför är det OK att kriga i Afghanistan och Irak och samtidigt titta på när folk mördar varandra urskillnigslöst i Rwanda.

10:50 fm  
Blogger Thérèse said...

Nja lastgammal. Jag var faktist 14 skulle fylla 15 år när Palme dog. Så jag var inte s liten men då var jag inte speciellt intresserad av politik. Min mamma jobbade med Palme så jag träffade honom några gånger när jag var liten men minns mest hans röst och jag har ett vagt minne att han lyfter upp mig.

12:31 em  
Anonymous Anonym said...

Jag kan inte annat än hålla med, jag är också less på att "alla" yngre bara bryr sig om glamour och kändisar. Ruskigt tröttsamt och insnöat

3:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home