lördag, februari 25, 2006

Orkney

Orkneyöarna ligger precis norr om skotska fastlandet. Det är bara 11 kilometer från Orkneys sydligaste punkt till skotska fastlandet Här bor 19500 personer , dom flesta i någon av städerna Kirkwall eller Stromness. Orkney är sSkottlands minsta landskap.
Öarna har en gammal historia. Här finns den cirka 5000 år gamla boplatsen Skara Brae. Den grekiska geografen och matematikern Klaudios Ptolemaios som levde cirka år 85-165 nämner öarna i sitt verk om geografi. Här levde också en folkgrupp som kallas pikter. Man tror att namnet kommer av att dom var tatuerade. Man vet inte pikternas ursprung men dom levde i hela Skottland när romarna kom dit och dom gjorde ofta räder in i det av romarna ockuperade England.Med tiden ersattes den piktiska kulturen och det piktiska språket av skotsk kultur och skotska. Under vikingatiden var det en viktig vikingaboplats och fram till 1700-talet talade faktiskt många orkneybor ett fornnordiskt språk som kallades norn och numera är utdött.
Den södra ögruppen ligger grupperade runt en stor fjärd som heter Scapa Flow. Scapa Flow är ett populärt och känt ställeför varkintresserade dykare. Här sänktes en stor brittisk flotta både under första och andra världskriget och båtarna ligger kvar och är välbevarade.
Öarna har en egen flagga som kallas Saint Magnus cross efter Orkneyöarnas helgon Saint Magnus. Flaggan är gul med ett rött kors



I största staden Kirkvall ligger Skottlands nordligaste whisky-destelleri som tillverkar den väldigt goda whiskyn Highland Park Min favoritwhisky är Laphroaig en mycket rökig men god whisky från Islay, en ö betydligt längre söderut i Skottland. Fast nu är det månader sen jag drack whisky överhuvudtaget.


Kirkwall från luften

Jarlpaltaset i Kirkwall från 1500-talet

Saint Magnus Katedral i Kirkwall

det gamla Bishop Palace i Kirkwall

Albert street i Kirkwall

Stromness

Main street i Stromness

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ser fram emot din berättelse om Aran islands utanför Irlands västkust.
Jag, som Irlandofil, borde kanske skriva ihop det själv. Tyvärr har jag aldrig varit där, jag har kvar Aran och Donegal kvar sen har jag varit över hela Irland. Love it.

8:55 em  
Blogger Thérèse said...

Men du skulle väl till Irland i vår? Då kan du väl passa på att besöka Aran Islands och skriva om det. Ta en sväng till Donegal också Jag har faktiskt aldrig hört talas om det men nu blir jag nyfiken.
Jag har tyvärr aldrig varit på Irland men skulle gärna vilja. Är helt säker på att jag skulle älska det. Det är högt prioriterat att komma iväg till Irland.
Jag har förresten inte varit på en enda av dom öar jag skrivit om

9:21 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Saint Magnus - interesting...

2:05 fm  
Anonymous Anonym said...

Njet, Aran islands får vänta på mig är jag rädd, så även Donegal. Jag ska bara på en kortistur till Dublin för att hälsa på vänner i April :-) Jag lider fortfarande av lite ruin-, slott-, och fina landskapsöverdos sedan jag bodde på Irland o reste runt ganska mycket :-D

Donegal ligger i allra nordvästligaste Irland och gränsar till nordIrland. De låter lite mer som skottar när de pratar och landskapet ska vara väldigt kargt men vackert.

På Nordirland rekommenderar jag faktiskt, jätteturistigt som det är, Giants causeway. Det är sagt att en jätte ville bygga sig en bro för att komma över till kärestan. Jag kommer inte ihåg om han faktiskt kom fram eller inte, men det är häftiga stenformationer!

10:32 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - så du har varit på Nordirland? Det låter jättespännande. Känns lite som om det är ett ställe dit inte så många åker trots att många åker till Irland. Usch nu blir jag rejält sugen på en tur till Irland. Efter filmen Comittments ville alla till Dublin men jag har ännu inte kommit iväg

11:40 fm  

Skicka en kommentar

<< Home