Tertulia
Här i Spanien har talekonsten utvecklas till diskussionsklubbar så kallade tertulias. Den spanska tertulia-traditionen uppkom vid mitten av 1800-talet då dom politiska ideologierna kom till Spanien och människor blev alltmer politiskt medveten. Den viktigaste scenen för den intellektuella samhällsdebatten blev då städernas stora caféer som byggdes upp efter kontinentalt mönster.
Det låg också dynamik i själva kaffet. När drycken introducerades i Europa vid 1800-talets början blev den genast populär bland intellektuella för den gjorde hjärnan koncentrerad och klar i motsats till vin och konjak. Inte så konstigt att myndigheterna försökte förbjuda kaffe. Den gamla ordningens representanter föredrog att undersåtarna berusade sig och blev fogliga istället för att få en massa pigga idéer. För övrigt något som levt kvar länge i delar av världen, till exempel i Sydafrika under apartheidregimen var det inte ovanligt att svarta arbetare fick ut en del av sin lön i sprit. Det är ingen slump att nykterhetsrörelsen redan från början var en pådivande kraft vid bildandet av fackföreningar. Det var vid kaffekoppen revolutioner planerades, politiska partier och fackföreningar bildades i 1800-talets Europa
Under Francotiden dog Madrids cafékultur ut. Ingen vågade längre prata politik offentligt.Dom enda samtal man kunde föra runt kaffekoppen handlade om fotboll och tjurfäktning. Så många av dom gamla klassiska caféerna från slutet av 1800-talet blev tvugna att slå igen. Nu finns bara ett fåtal kvar men tertulia-klubbarna hittar man både på gamla och nya caféer och barer. Dom har återfått sin roll i samhället sen demokratin infördes. Jag har tyvärr aldrig besökt en tertulia men många radiostationer har dagliga tertulias med kända gäster som journalister, författare, opinionsbildare av olika slag, dit lyssnarna kan ringa in. Ibland är diskussionsämnerna bestämda i förväg , ibland inte. Mycket roligt att lyssna på. Dessa radio-tertulias har också väldigt höga lyssnarsiffror.
Jag har aldrig besökt en spansk presskonferans men Thomas Gustafsson skriver om det i sin utmärkta bok "Spanien sol och skugga" där jag också fått lite information om tertulias, så jag tänkte citera honom:
"Den som besökt en presskonferans i Spanien märker också att landets journalistik är påverkad av tertulia-traditionen. Några kortfattade uttalanden som är enkla att citera , det som man kallar prat-minus-journalistik i Sverige levereras aldrig av intervjuvpersonerna. Reportrarna ställer inte heller korta frågor som tvingar fram ett rakt och kortfattat svar. Presskonferenserna utvecklas istället oftast till en tertulia-diskussion där reportrana gör långa påståenden istället för frågor. Svaret blir sedan en konfirmering av att reportern uppfattat saken rätt och därefeter brukar intervjuvpersonen passa på att göra en ny lång utläggning med det han eller hon tycker är viktigt"
3 Comments:
Det stämmer verkligen att spanjorer aldrig slutar att prata. Jag ar dock dalig pa att avbryta och kan nog vara lite tyst i storre (spanska) sallskap. Men jag ar ju "guiri" sa det spelar mindre roll.
Min sambo brukar irritera sig på mig för att jag avbryter henne ibland. Hädanefter ska jag säga att det är för att jag är mer kontinental i min diskussionsteknik, inte för att jag är oartig, ouppfostrad eller dylikt. Tack.
Mango - Jag stör mig på att min man avbryter mig....
Blancaflor - jag blir nog också tystare i ett större spanskt sällskap. Men jag stör mig inte på att folk pratar hela tiden däremot kan jag ibland störa mig på att spanjorer upprepar vadf dom har sagt flera gånger för att ge lite mer tyngd åt det. Jag tänker "ja jag förstod första gången jag är inte dum du behöver inte upprepa tre gånger"
Skicka en kommentar
<< Home