onsdag, februari 01, 2006

frukost och lite annat

Idag åt jag en "äkta spansk" frukost. Droppade lite olivolja på en baguette eller pan bretón som man också säger i Madridområdet, kanske i resten av Spanien med men jag har inte hört det någon annanstans. Kaffe till det. Helt okey faktiskt.
I stora delar av världen består frukosten ofta av rester från gårdagens middag.

För två år sedan bodde jag i en månad i en familj på den indiska landsbygden utanför samhället Dungarpur mellan Dehli och Bombay. Jag skulle kartlägga skolgången hos barn i byn, vilka gick i skolan, hur länge gick man i skolan, vilken syn hade barn, lärare, föräldrar på skolan? Intressant. Mer intressant var dock att bo och leva hos en familj som saknade så mycket av det vi tar för givet i Sverige. Dom hade ingen toalett eller toapapper utan man fick gå ut och leta upp en buske och ta med en vattenflaska, på dygnets mörka timmar fick man stampa i marken för att skrämma eventuella ormar. Indierna anser att toapapper är otroligt ohygienskt "man packar skiten" utan man tvättar sig med vatten och tvättar händerna noga efteråt. Inte heller hade man elektricitet utan den fantastiskt goda maten lagades på vedeldad spis/ugn byggd av lera.
Ljus fick man av fotogenlampor. Vatten hämtades i en pump och kläder tvättades i floden. Duscha gick inte utan man fick ta en hink vatten , gömma sig så ingen kunde se en naken och tvätta sig så gott det gick. Män kunde sätta sig i kalsonger under vattenpumpen eller tvätta sig i floden. På natten sov alla i familjen samt djuren och vi i ett enda rum.
Frukosten som serverades var gårdagens ris uppvärmt och blandat med nankins, ett sorts starkt strössel som ser ut som krossade nudlar.

I Hong Kong som jag besökte i höstas består den traditionella frukosten av nudelsoppa med fläsk i. Men gillar man inte det är det lätt att slinka in på Starbucks, Oliver`s Sandwich, Pacific Coffee, Deli France och likande kedjor och äta mackor, croissanter, pizzabitar och liknade med kaffe eller te. Mer än 98% av hongkongborna är kineser varav dom flesta faktiskt håller hårt på dom traditionella mattraditionerna. Visst är Hong Kong mer västerländskt än övriga Kina och man klarar sig betydligt bättre på engelska här och skyltar har i allmänhet både engelsk och kinesisk text. Men engelska fungerar långtifrån överallt och britterna och andra utlänningar har aldrig varit mer än 2% av Hong Kongs befolkning så dom kinesiska traditionerna, livsstilen, maten, kulturen är i högsta grad levande.

Här i Madrid har jag en del japanska vänner och har förstått att den traditionella frukosten i Japan består av misosoppa och risbollar fyllda med någonting , vanligt är ume som är inlagt plommon. Men bröd får större och större spridning särskilt bland dom yngre. En annan intressant japansk frukost kan man läsa om på en av internets roligaste reseblogg Nekomata från Japan cider meets condensed milk (cider och kondenserad mjölk färdigblandat på flaska!). Finns tydligen att köpa i automater i gathörnen i Tokyo och på Nekomata Shop

Bilden kommer från Nekomata

4 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Tänk så olika man kan se på hygien... Jag tänker väldigt annorlunda jaämfört med de där indierna angående hygien vid toabesök.

7:53 em  
Blogger Thérèse said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:58 em  
Blogger Thérèse said...

Jag håller med Mango. Det kändes skumt att även äta med händerna efter att ha använt dom istället för toapapper. Man ska använda höger hand och äta med och vänster på toa om man är en riktig indier.
Men jag tog med mycket vatten i flaskan och tvättade dessutom händerna med apotekssprit. Tvättade med sprit även före och efter maten.
Att äta med händerna vänjer man sig snabbt med.
Men att sitta bakom en buske där man aldrig är helt osynlig i en by full med folk kändes lite jobbigt. Speciellt som man redan var så uttittad ändå, jag var första västerlänningen där någonsin.
Nä jag gillar att ha en dörr att stänga på dass

8:05 em  
Blogger Thérèse said...

Ska väl också påpeka att trots att det var jobbigt att leva i den indiska byn på många sätt övervägde fördelarna nackdelarna. Jag lärde mig jättemycket. Många människor lever så hela sitt liv, jag levde ju bara så en månad och sen hade jag en flygbiljett som tog mig hem till Sverige och svensk standard

8:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home