måndag, februari 06, 2006

Dunderklumpen

Ibland känner man sig gammal. Speciellt när mina barn sitter och tittar på barnprogram och jag tänker att det var bättre barnprogram förr. Nu är det ju inte helt sant för en del av 70-talets barnprogram var minst sagt underliga men en del av dagens program är ganska dåliga. Eller så är det jag som blivit för gammal. Hur som helst hade jag en favoritfilm när jag var liten som jag fortfarande gillar, Dunderklumpen. Vet inte om den sågs i hela Sverige för när jag bodde i Göteborg tyckte jag att det var förvånasvärt få som sett den jämfört med i Uppland där jag växte upp



Beppe Wolgers film, Dunderklumpen, från 1974 är regisserad av Per Åhlin. Filmen handlar om Dunderklumpen från fjällen kring Jorm i norra Jämtland som har levt ensam hela sitt liv. För att skaffa sig lite vänner stjäl han Jens' och Camillas (Beppe Wolgers barn) leksaker och blåser liv i dem. Jens upptäcker Dunderklumpen då han tar sin tillflykt över Ströms Vattudal mot skogarna och fjällen. Jens tar med sig en get och startar jakten på sina stulna vänner. Beppe följer efter i jakten, till sin hjälp har han den Skånska Humlan som agerar spaningsledare.

Figurerna i filmen är

DUNDERKLUMPEN
Den ensamma Dunderklumpen från de stora skogarna.

EN DUM EN
Detta är filmens pajas, en kanin som jämt fryser om armarna och därför har dem nerstoppade i en blåvitrandig sparkdräkt.

PELLEGNILLOT
En blyg nallebjörn som visar sig vara en stjärna på munspel.


DOCKAN
En bortskämd docka som vill ha glass och inte direkt gillar att bli bortrövad av en Dunderklump.


LEJONEL
Brallor och pannkaka! Världens modigaste lejon heter Lejonel och springer omkring i alldeles för stora byxor.


BLOMHÅRET
Blomhåret kan tala med allt och alla, t o m ett vattenfall.



ELVIRA FATTIGAN
Hon är otroligt gammal och fattig på pengar men rik på visdom.

HUMLAN
Den skånska humlan är förmodligen den bästa spanaren efter tjuviga dunderklumpar som funnits i Jämtlands fjällvärld. Hans Alfredssons röst är underbar i denna gestalt.






ENÖGA
Världens första mountainbikecyklist har inga problem med att ta sig fram över stock och sten. Enöga är påverkad av människornas habegär och försöker vilseleda alla andra i detta begär.

JÄTTEN JORM
Jätten Jorm är ett fjäll som gillar att bada och som även kan återfinnas i mindre skala på Hembygdsgården i Strömsund.

På somrarna när jag var liten brukade SVT visa den svenska filmen Trollsommar från 1980. Jag tyckte den var jättebra . Skulle gärna se om den nu för det var väldigt längesen jag såg den


Bilder och delar av texten från Beppes museum i Strömsund, Jämtland

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Dessutom är musiken i Dunderklumpen suverän. Jätten Jorm, Tack för allt etc...

8:10 fm  
Blogger Thérèse said...

Eva- Ja verkligen, slarvigt av mig att inte nämna , bra att du påminde mig;)
Jag hade LPn. Även trollsommar har bra musik, det är riktiga spelmän som är med. Så det är folkmusik från Dalarna spelat på fiol

10:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh jag har aldrig sett. Nu vill jag se genast!!

2:08 em  
Blogger Thérèse said...

Ja Virvla visst är den underbar. Jag vill också se, var längesen. Tyvärr lär den väl knappast finnas att hyra här i Madrid:/ Spanjorerna förstår inte att uppskatta riktiga barnprogram!

2:22 em  
Blogger Thérèse said...

Virvla - jag hade tänkt nämna Plupp också för den läste jag när jag var liten och nu läser min 4 åriga dotter den på sitt dagis. Jag var inte så förtjust i Plupp men dottern älskar verkligen Plupp

3:25 em  
Anonymous Anonym said...

Jag trodde alltid att Plupp var en liten söt gumma. När jag blev större förstod jag att det var en "han" - jag blev väldigt besviken, minns jag. Det fanns ju inte så många sagotjejer... Och finns fortfarande inte. En seriefigurs deafault-värde är seriegubbe.

5:28 em  
Blogger Thérèse said...

Eva- håller med,tyvärr finns inte så många sagotjejer. Ibland när jag läser för min 4åriga dotter byter jag helt fräckt och läser hon istället för han så blir det en liten sagotjejer. Bryr mig inte så mycket om det är ett pojknamn, dottern brukar uppskatta det.

6:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home