lördag, februari 04, 2006

japaner och svenskar och spanjorer




Känner en japan här i Madrid som har bott ett år i Linköping. Jag är verkligen imponerad av hans svenska, den är långt ifrån perfekt men jämfört med många från England, Iraland och USA, jag träffat som bott i Sverige i många år och knappt talar svenska är den jättebra.
Han säger att han älskar Sverige och trivdes väldigt bra jämfört med andra länder han har bott (bl.a Spanien och England). Han säger att han känner sig väldigt hemma i Sverige för den svenska och den japanska mentaliteten är väldigt lika. Vi har flera gånger pratat om det och ibland är det ju kul att generaliser. Blev lite inspirerad av den här artikeln i Aftonbladet
Visst svenskarna dricker mycket kaffe men är vi verkligen så bistra? Jag har aldrig karvat vikingaskepp och inte någon jag känner heller. Kan inte låta bli att jämföra japaner och svenskar med spanjorer eftersom jag bor här.

Både japaner och svenskar är tysta , artig och korrekta. I båda länderna är självmordsfrekvensen relativt hög. Ska nu erkänna att jag inte kollat statistik på detta utan det handlar om en fördom utlänningar och svenskar har om svenskar och japaner.
Japaner precis som svenskar har en väldig kärlek och "dyrkan" av naturen. Här i Spanien är sån naturromantik ralativt okänt. När en svensk är ute i skogen och ser en blomma , fågel eller svamp vet han direkt att det är en midsommarblomster, gärdsmyg eller fnöskticka. Spanjorer är i allmänhet inte så kunniga eller intresserade av vad blomman, fåglen eller svampen heter. Spanska dikter och berättelser handlar sällan eller aldrig om naturen till skillnad från svenska eller japanska. Att svensken på sin semester frivilligt beger sig ut till ett ensligt torp i skogen uppfattas i Spanien som något oerhört exotiskt.
Slutligen har vi drickandet. Japanen och svensken dricker för att bli full. När man är full kan man säga och bete sig hur som helst. Allt är ändå ursäktat av att man är full. En full spanjor är noga med att alltid bete sig värdigt och korrekt och inte visa att han är full. Man säger inga konstiga saker eller beter sig annorlunda än när man är nykter. Det är en myt att spanjorer inte blir fulla utan det är vanligare än man tror speciellt bland yngre.Men oftast dricker inte spanjorer så han blir full utan nöjer sig med lite vin till maten och på barer kan spanjorer sitta väldigt länge med ett glas och inte tömma det snabbt för att snabbt beställa in nästa och nästa och...

Jag vill påpeka att jag generaliserar och jag har dessutom aldrig varit i Japan. Men det är ett land jag verkligen vill besöka och jag är väldigt intresserad av japansk kultur och historia.

5 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Lustigt att japaner har dessa likheter med svenskar, när vi har så olika kulturer i mångt och mycket. Dessutom ligger ju länderna rätt långt ifrån varandra.

12:20 fm  
Blogger Thérèse said...

Ja det finns ju mycket skillnader också. Det här var egentligen bara lite jag satt och spånade med en japan över några öl;) Likheter och skillnader mellan männsiskor beror nog på vad man väljer att se, egentligen finns det mängder av likheter mellan människor i hela världen

7:30 fm  
Blogger Efva said...

Det där med likheterna mellan japaner och svenskar har jag hört förr även om jag inte har kollat upp saken själv så låter det faktiskt rätt rimligt. Inom vissa gränser.

Och så är vi nog lite allmänt skogstokiga här i höga nord. ;)

3:53 fm  
Anonymous Anonym said...

Japaner och finnar står nog varandra närmare. Språken är dessutom på långt håll besläktade.
Själv har jag en mamma från Japan och en pappa från Sverige. Känner mig dock mer svensk än japan i och med att jag växte upp i Sverige men jag är väldigt stolt över mitt japanska ursprung.

2:06 em  
Blogger Me said...

Det finns många likheter, även tillvägagångssätt inom affärslivet.
Japaner är som svenskar ganska mjuka i stilen. Inte alls som amerikaner och kineser.
Just likheterna mellan länderna är en av orsakerna till att jag trivs så bra här.

8:36 fm  

Skicka en kommentar

<< Home