onsdag, februari 08, 2006

synen på djur

Här i Madrid är det mycket vanligare än i Sverige att man ser damer bära päls. Det gäller egentligen alla åldrar men vanligast är det på medlålders och äldre kvinnor. Det är inte bara något för kvinnor i överklassen utan det känns som om det är mer spritt än så även om dom fattigast troligen inte har råd att köpa en päls.
Jag kan bara spekulera i varför det är så mycket vanligare här än i Sverige. I Sverige finns en stark medvetenhet om att man ska behandla djur väl även utanför den lilla klick som kallar sig djurrättsrörelsen. Till och med regeringen har ju föreslagit förbud mot pälsdjursuppfödning.

Dom flesta svenskar förfasar sig över tjurfäktning och tycker det är ett barbarsikt och blodigt spektakel men här är det väldigt populärt. Iallfall i dom flesta delar av Spanien, det lär inte förekomma i Katalonien och på Kanarieöarna men annars över hela landet.
Spanien är fullt av lokala fiestor och nästan alltid ingår tjurfäktning i dessa. I många ingår också tjurrusningar, den mest berömda är den under fiesta San Fermin i Pamplona som startar 7 juli varje år och pågår en vecka. Ernest Hemingway skildrar den i sin bok Och solen har sin gång
Många andra lokala fiestor har med djur på ett eller annat sätt. Mest berömt är fiestas de San Vicente Márti i slutet av januari i den lilla byn Manganeses de la Polvorosa söder om Leon, där man varje år inleder fiestan med att kasta ner en get från byns kyrktorn.
I en kuststad i norra Spanien firar men varje sommar en fiesta där grisar smörjs in med olja och kastas i havet. Sen kastar sig hågade personer ut i vattnet och försöker fånga dom hala grisarna med händerna medan övriga festdeltagare hejar på från kajen
I Galicien finns fiestor där man klipper man och svans på hästar. Jag har hört att det ska finnas fiestor där höns dödas. I vissa delar av landet lär hundkamp och tuppfäktning vara populärt även om det också ska vara illegalt.

Utländska djurskyddsorganisationer har manat till bojkott av Spanien och förslag om att förbjuda tjurfäktning , tjurrusning och att på fiestor "roa" sig med djur har lagts fram i Europaparlamentet utan resultat. Även om det finns mindre organisationer i Spanien som är emot tjurfäktning och fiestor som involverar djur på mindre trevliga sätt , tycker nog dom flesta spanjorer att djurskyddsorganisationerna och politikerna är tråkiga typer som vill förstöra festglädjen.

Svenska jägare brukar prata om miljövård och att få vara ute i naturen men spanska jägare säger rakt ut att man tycker det är kul att skjuta på fåglar så fjädrarna ryker.
Om att vara vegetarian är ett tecken på synen på djur vet jag inte. Själv äter jag inte kött och fisk men är inte och har inte varit aktiv i någon djurrättsrörelse. Jag har aldrig tyckt särskilt mycket om det och sklutade när jag som 15 åring hade ett kortare sommarjobb på en hönsfabrik sen har det blivit en vana. I Spanien är inte vegetarianer lika vanliga som i Sverige. Här är svårt att hitta quorn, sojaprotein och sånt och restauranger har få vegetariska alternativ. En positiv sak med att leva på frukt och grönsaker här är att dessa ofta är av mycket fin kvalitet.
Naturligtvis är inte spanjorer några notoriska djurplågare. Här i Madrid och i många andra spanska städer är det vanligt med hundar. I stan har man oftast små knähundar. Dom kan ofta vara otroligt bortskämda och gullas jämt med.

2 Comments:

Blogger Blancaflor said...

Jag har hört att numera kastar man inte ner geten utan hissar ner den Manganeses de la Polvorosa. Alltid nagot...

10:35 fm  
Blogger Thérèse said...

Jag har också hört det men när jag googlade och hittade Manganeses de la Polvorosas hemsida stod det att dom kastade ner geten. Blev lite osäker då och vågade inte skriva att dom inte gjorde det längre trots att jag hört det flera gånger från olika håll

12:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home