onsdag, februari 22, 2006

spanskt dagis

Jag skriver lite längre ner i bloggen om min besvikelse på skandinaviska skolan här i Madrid. Där är man inte förälder utan en vandrande penningpåse. Ungefär som jag kände mig i Udaipurs gamla delar. Udaipur är en vacker men turistisk indisk stad känt för sina palats, ett av dom är Lake Palace där James Bond filmen Octupussy spelandes in. Jag älskar verkligen Indien, det är ett av mina favoritländer, men tursitkvarteren i Udaipur var vackra men inte så kul just för att man kände sig bara som en vandrande plånbok.
Kan tänka mig att det här är ett problem med många privatskolor. Man är mer intresserad av att tjäna pengar och ta ut så mycket olika höga avgifter från föräldrarna man kan än av barnens bästa, pedagogiken och undervisningen. Det finns säker många bra privatskolor också men dit hör definitvit inte skandinaviska skolan i Madrid. Sämre lokaler och mer oengagerad personal får man nog leta efter, så jag har fattat beslutet att min 4 åriga dotter ska sluta på dagis där.
Idag var vi och tittade på ett spanskspråkigt dagis för anställda på makens arbetsplats. Vilken skillnad! Fina lokaler, underbar utegård och engagerad personal och det till en bråkdel av vad vi betalar på skandinaviska skolan.
Fast innan hon får börja där är det diverse byråkratiska instanser på motsvarande skolverket som ska besökas. Det är jobbigt med Spanien att det är så mycket byråkrati och att man måste besöka myndigheter och företag. Det räcker inte med att ringa
Nackdelen är att min dotter pratar väldigt lite spanska så det blir jobbigt för henne i början. Men barn lär sig språk väldigt fort och det kan inte finnas någon nackdel med att få ett eller två (dagis pratar även engelska men mest spanska) extra språk redan som liten. Det skulle hon inte fått på skandinaviska skolan där man bara talar svenska och har några korta spanskalektioner i veckan. Dom enda som lär sig ett nytt språk där är danska och norska barn som blir duktiga på svenska eftersom det är undervisningsspråk.
Jag hade tidigare en positiv bild av svenska skolor i utlandet. Är Madrid ett undantag eller är alla lika dåliga? Någon som vet?

del av stan Udaipur sett från Lake Palace

the Lake Palace

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Lycka till med bytet. Det enda jag har hört om svenska skolan i Paris är att den är väldigt liten och har åldersblandade klasser, det passar oftast bättre för de som är yngre än för de som är äldre.
När jag var lärarkandidat praktiserade jag på skandinaviska skolan i Bryssel, och fick ett jättebra intryck av den, men den kostar klöver! Fast det gör ju svenska skolan här också modiga 7000 euro per år.
Det är väl att slå in öppna dörrar att jag säger det, men jag tror på att hålla svenskan levande hemma/på fritiden och tillägna sig det nya språket.

12:51 em  
Blogger Thérèse said...

Tolken - jag tror du har helt rätt att man kan hålla svenskan levande på fritiden/hemma. Lucia, midsommar och andra traditioner kan man fira ihop med svenskföreningen på plats. Svenska skolan kan vara bra om man bara är borta ett kortare tag som några månader, upp till ett år, då den följer svenska läroplanen och man då läser precis det man skulle läst hemma.
Annars tror jag man missar mycket av integrering i det nya landet. Det klagas ju ofta på invandrare i Sverige som bara umgås med landsmän, låter barnen gå i egna skolor och talar ingen eller dålig svenska. Märkligt nog är det okey att svenskar beter sig likadant ute i världen.
Roligt att höra att svenska skolan inte är dålig överallt.För jag är verkligen djupt besviken på den i Madrid. Fast tråkigt att det ska vara så dyrt. Alla svenska familjer som flyttar utomlands gör det faktiskt inte till sjukt välbetalda jobb.

2:25 em  
Blogger Nejma said...

Jag tycker ni gör helt rätt som byter dagis till dottern! Egentligen borde jag väl hålla tyst som satt mina barn i en privat spansk skola istället för en allmän marockansk men det är en av dom bästa skolorna i staden och dom har 1 timme arabiska/dag så dom kommer att lära sej språket snabbt. Äldste sonen kan redan läsa och skriva utan problem på klassisk arabiska och lillen är på god väg. Barnens skola följer den spanska läroplanen, vilket underlättar för dom om vi väljer att flytta till Spanien eller något annat europeiskt land, den marockanska läroplanen funkar bara i Marocko. Det är jätteviktigt för mej att mina barn lär sej marockanska och klassisk arabiska, för att dom ska kunna känna sej hemma här i Marocko. Spanskan får dom hemma och i skolan, problemet är hur vi ska hålla svenskan levande nu när ingen pratar svenska med dom....

Jag blir SÅÅÅÅÅ irriterad på folk som klagar på invandrarna i Sverige som inte lär sej svenska fort nog (hur lätt är det att lära sej svenska när man inte får bostadskontrakt någon annanstans än i Rinkeby eller Alby?) och sedan köper lägenhet i Spanien och tvärvägrar att lära sej spanska. *grrrrr*

2:25 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har en galen idé..jag älskar barn och har funderingar på att börja jobba som dagmamma. Har även funderingarna på att flytta till spanien. Finns det möjligheter att vara dagmamma där?
Galen idé som sagt men galet kan även bli bra..

11:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home