söndag, februari 19, 2006

La Bola

Igår var jag , man och barn och åt lunch på den anrika Madridkorgen La Bola För att få ett bord där krävs att man bokar månader i förväg och man får då bara sitta en timme, fast dom kör inte direkt iväg folk och spanjorer är inte så noga med tiden så lite längre kan man sitta. Några spanjorer vi känner hade lyckats ordna ett bord så vi blev inbjudna att följa med. Vi och en man från Argentina var dom enda utlänningarna i sällskapet på 14 personer. Flera av spanjorerna kom från andra delar av Spanien och hade hela sitt liv hört om La Bola. Så den verkar vara väldigt känd i Spanien iallfall.
Krogen har ägts och drivits av familjen Verdasco sen 1870. Väggarna är fulla av signerade foton på kända stamgäster såsom spanska kungafamiljen, spelare i Real Madrid, Julio Inglesias, kända matadorer , politiker, filmstärnor och andra.

La Bolas specialitet är rätten cocido madrileño, en spansk gryta. Recptet är ungefär följande. Man börjar med att blötlägga kikärtor kvällen innan. På morgonen kokar man sedan en kraftig buljong på fläskben, kyckling och fläsk. För att ge smak åt buljongen lägger man i några bitar kryddstark spansk chorizo samt en bit morcilla (en blodkorv kryddad med mejram, vitpeppar, kanel, anis, chili och nejlikor) I fem timmar ska anrättningen koka på svag värme, då och då tillsätter man vätska för att det inte ska koka torrt. Efter fem timmar tillsätter man potatis, kikärtor och huvudkål och lite salt och så får det koka ytterligare en timme. På La Bola lagas cocido madrileño i speciella keramikgrytor som ställs på glödande kol.
Grytan äts i två omgångar. Först serveras en djup tallrik med buljongen som man har drygat ut med vermicelli-pasta. Sen serveras grytjoxet dvs. potatis, kikärtor, stora fläsk och korvbitar.
Misstänker att det var den här grytan Herman Lindqvist hade i åtanke när han skrev sitt spanska recpt som jag haft med på bloggen

Jag är vegetarian så jag åt en god grönsaksgryta, 4 åriga dottern ville inte heller ha cocido madrileño så hon fick skinka, stekta ägg och stekt potatis. Sonen och maken och dom 10 andra i sällskapet åt cocidon. Spanjorerna och han från Argentina som var med verkade lyriska över maten men vi var väl inte så imopnerade.
Trots att restaurangen är så känd och det är svårt att få bord var det inte alls särskilt dyrt. Vi betalade ungefär motsvarande 500 kronor och då åt vi även varsin efterrätt, barnen drack läsk till maten och vi vuxna ett gott riojavin.
La Bola har även den kanariska specialiten Ropa Vieja som betyder Gamla kläder.

Förresten är det här mitt 100:de blogginlägg. Kul med alla som läser och kommenterar. Fortsätt med det!

10 Comments:

Blogger Per said...

Lite som att servera "Rotmos med fläsklägg" eller kokta grisfötter på "Svensk" restaurang. Men man hade nog inte fått rödvin till, utan förstås lättöl...

En kollega som varit i Sverige frågade om detta ursvenska så märkliga öl, som var svagt. Hon tyckte det var konstigt att man inte kunde få en flaska starköl till lunchen

12:18 fm  
Blogger Thérèse said...

70-tals Per - cerveza sin alcohol dvs. öl utan alkohol är inte ovanligt i Spanien. Det borde ju din kollega känna till. Till dagens lunch eller menu del dia är det väl oftast vin som ingår

10:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har ätit hemlagad Cocido Madrileño och det var ingen höjdare.Kanske är den bättre på La Bola,men där har jag aldrig varit av skälen du nämner.
Ropa Vieja är väl närmast en spansk pytt i panna.Åtminstone i den gamla betydelsen då man tog veckans rester och slängde ihop något av det.

11:23 fm  
Blogger Thérèse said...

El David - jo det stämmer att Ropa Vieja det är en sorts pyttipanna. Jag har aldrig provat men dom recept jag sett innehåller det bl.a kikärtor och fläsk som cocidon. Jag länkar ett recpt i texten ovan.
Ska man äta gott i Madrid är det nog bäst att gå ut ett gäng och beställa in några olika tapas och del på.

11:42 fm  
Anonymous Anonym said...

Det gäller nog för hela Spanien att det bästa är att dela Tapas och Raciones mellan flera.
Gillar man skaldjur och fisk är baskisk mat min klara favorit.
Jag har varit i Baskien men ganska otippat åt jag den bästa maten i Benidorm, på gata kantad av baskiska restauranger .Det var väl också det enda bra denna ort hade att erbjuda.

12:51 em  
Blogger Thérèse said...

El David - Personligen tycker jag inte du har missat mycket som inte varit på La Bola. Visst är stället trevlig, personalen vänlig men det känns inte som det skiljer sig speciellt mycket från andra typiska spanska ställen. Spansk mat, spanska viner, fullt med folk och livligt. Inredningen och menyn ser ut som på dom flesta spanska krogar. Bara lite mer signerade foton på kändisar som besökt stället

5:56 em  
Anonymous Anonym said...

Nästa tisdag ska vi till skolan på föräldramiddag och äta choucroute, lika mycket nationalrätt (i alla fall i norra Frankrike) och lika skumt som rotmos eller -vad hette det- cocido. Om ni nu inte råkat ut för det så är det alltså surkål med korv, fläsklägg och annat obeskrivligt på lika älskat i södra Tyskland som i norra Frankrike

10:17 fm  
Blogger Thérèse said...

Tolken - Surkål, korv och fläsklägg är verkligen inte mat jag förknippar med Frankrike utan bara med Tyskland. Intressant. Men någon gastronomisk sensation tror jag knappast det är;)

12:04 em  
Anonymous Anonym said...

Bland det äckligaste jag ätit var Mole Poblano. Rätten finns i hela Mexico men kommer ifrån staden Puebla.Den består av kyckling,ris och en slags chokladsås.
Nästan omöjligt att få ner.

5:12 em  
Blogger Thérèse said...

El David - Kan inte annat än hålla med
2002 reste jag i Mexico och centralamerika i 3 månader. Jag var mest i Mexico. Den där jäkla mole-såsen serveras ju till allt och smakar och ser ut som bajs. Riktigt vidrigt.

11:46 fm  

Skicka en kommentar

<< Home