onsdag, februari 22, 2006

kylslaget

Jag var nyss ute och det är rejält kallt. Jag var lika ordentligt vinterklädd med kappa, handskar och pashminasjal som när det är minus 10 i Sverige. Skillanden är bara att här är plus 10 och sol. När det på våren är plus 10 i Sverige tar man av sjal och handskar och knäpper upp kappan eller jackan. Nu har vi förstås haft många dagar med plus 20 och sol i december, januari och februari så det känns att det blivit kallare sista veckan.
Jag har rest en hel del och tillbringat långa perioder utomlands då jag både rest, jobbat och pluggat i andra länder. En märklig sak jag lagt märke till är att när det ärhyfsat svenskt vår eller försommar väder i andra länder uppfattas det som rejält kallt även av en svensk på tillfälligt besök. Men när det är rejält varmt , över 30 grader känns det mycket varmare i Sverige än på sydligare breddgrader. Dom få sommardagar över 30 grader i Sverige stannar hela landet av, folk orkar inte göra något annat än ligga på badstränder och människor lider av värmen. När man befinner sig längre söderut och det månad efter månad är över 30 grader varmt känns det inte så varmt som plus 30 grader i Sverige. Märkligt.

En annan märklig sak är medias genomslagskraft. Jag har på två dagar haft ungefär lika många unika besökare som jag tidigare haft på en vecka. Det efter två rader om min blogg i tidningen Metro i måndags. Men det är verkligen jättekul med alla nya läsare som hittar hit och alla som kommenterar. Jag började skriva när familjen flyttade till Madrid i början av december för att dom där hemma skulle kunna följa våra äventyr i utlandet. Aldrig hade jag trott att så många andra skulle vilja läsa. En annan glad överraskning är att jag upptäckte hur roligt jag tycker det är att skriva.