måndag, februari 20, 2006

skandinaviska skolan

Min 4 åriga dotter har gått på dagis i skandinaviska skolan här i Madrid. Vi är väldigt missnöjda. Dagispersonalen är visserligen snäll och trevlig men ack så oengagerad. Så har dom alldeles för lite personal i förhållande till barngruppernas storlek. Inte heller gör dom något mer än är på dagisgården, ritar och tittar film. Inte helt sant dom har musik en gång i veckan och någon slags gymnastik en gång i veckan. Lokalerna är små, trånga och har usel akustik. Maten är inte heller något vidare och portionerna snålt tilltagna. För att ha sitt barn där betalar man 499 euro i månaden vilket motsvarar ungefär 4800 kronor. Ett rejält överpris med tanke på vad man får. På hemsidan står att det ska kosta 190 euro i månaden, men den har dom "glömt" att uppdatera. Många har både 2 och 3 barn där. Kan inte bli direkt billigt. Hyrorna och priserna här i stan på lägenheter och hus är hysteriska så en hel del av folks lön går ju åt till det. Många andra svenskar som är härt är anställda på svenska företag och då betalar företaget dagis/skolan.

En fördel med svenska skolan är att den följer svenska läroplanen så är man bara här en kort tid kan det vara enkelt. En stor nackdel är att man hamnar i en svenskkoloni där få talar spanska och känner till så mycket om det spanska samhället. Dom svenska familjerna som har barn på dagis och skolan umgås mest med varandra och varken vuxna eller barn pratar särskilt bra spanska. Inte ens alla lärare på skolan pratar spanska. Jag trodde det var mest svenska pensionärer på spanska solkusten som levde så här för unga människor har ofta bättre språkkunskaper och är mer intresserade av att lära sig främmande språk. Men här i stan finns ett stort antal småbarnsfamiljer som jobbar på svenska företag, bara umgås med andra svenskar och bara talar svenska. Jag har träffat folk som bott här i Madrid i nästan tio år och förr barn här utan att kunna ens grundläggande spanska. Många av mammorna till barnen på svenska skolan är hemmafruar och dom flesta bor i samma område. Natruligtvis är det helt okey att vilja leva så här. Jag förstår det bara inte utan får rysningar. Vill man leva så här i Spanien eller andra länder ska man inte heller klaga på invandrare i Sverige som isolerar sig , inte lär sig svenska och har egna skolor.

Min make jobbar på universitetet här. Dom har ett spanskt / internationellt dagis för barn till anställda. Då många anställda är utlänningar talas både engelska och spanska. Så troligen flyttar vi vår 4 åring dit för då kommer hon att få två extra spåk gratis och det verkar både trevligare och mycket billigare. Vi ska ju bara vara här till och med december 2007. Vad som sen händer vet vi inte riktigt för vi har inte jobb eller bostad i Sverige men Frankrike lockar om det går att hitta jobb och bra skolor.

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Låter som en jättebra ide att flytta på henne! (eller honom?) En del av att det är så positivt med att ha bott utomlands är ju att man kan ta del av en annan kultur och ett annat språk.

När jag bodde på Irland upplevde jag lite samma sak men jag har inga barn. Många av de svenska vänner jag träffade där umgicks bara med svenskar och någon enstaka spanjor. Jobbade med svenskar. Pratade svenska. Varför ska man då bo utomlands, då kan man ju flytta till en annan svensk stad istället.
Jag umgicks också mkt med svenskar men jag såg åtmindstone till att skaffa ett jobb där jag lärde känna irländare och kunde använda engelskan samt fick mycket goda irländska vänner! De irländska vännerna visade sig dessutom vara trofastare och mer beständiga än de svenska jag fick där.

varför skriver jag alltid så långa och ointressanta kommentarer nuförtiden? jag ska skärpa mig!

1:15 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - Du skriver inte ointressanta kommentarer! Jag skrev det här inlägget om skolan för att jag är jäkligt besviken på skandinaviska skolan och tycker att vi betalar ett överpris. Jag ville ha lite kommentarer/råd om vi gör rätt som flyttar HENNE. När vi flyttar och hon är 6 år borde hon kunna spanska och engelska och det känns suveränt om hon kan få två språk "gratis" även om det blir jobbigt första tiden när ingen pratar svenska. Hon pratar lite spanska och lite engelska nu men inte alls tillräckligt.
Jag umgås inte alls med svenskar här faktiskt. Har bara träffat dom andra mammorna och papporna när vi hämtat och lämnat. Däremot umgås jag en del med andra utlänningar som japaner, fransmän, polacker mm.

1:24 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - fast jag bor inte i första hand utomlands för att det är kul eller för att slippa snö och kyla. Varken jag eller maken fick något jobb i Sverige efter åratal på universitet så vi flyttade för jobb helt enkelt. Jag har bl.a läst nationalekonomi, företagsekonomi och språk men fick bara jobb i hemtjänsten. Maken har en doktorsexamen i fysik (nanovetenskap) från Chalmers men fick bara tillfälliga prjekt på någon månad och varvade med a-kassa. Någon gång i framtiden hoppas vi kunna få jobb i Sverige så vi kan återvända;)

1:51 fm  
Blogger Krokofanten said...

I Frankrike finns svenska skolan
(både låg, mellan och högstadiet och jag tror att det finns även ett gymnasie... måste kollas förstås, har inga egna småttingar...) och jobb med er utbildning tror jag inte blir svårt... Frankrike är toppen... Även om jag längtar "hem" till Sverige ibland...

Jätteintressant blogg förresten Thérèse...

9:02 fm  
Anonymous Anonym said...

Vi valde bort svenska skolan här i Frankrike. Inte för att jag hört något dåligt om den alls, snarast tvärtom. Utan dels för att vi ville att barnen skulle få chansen att verkligen befästa franskan (som de redan kunde) och dels för att just inte fastna i "svenskkolonin", det är ju så lätt annars och man vill ju ändå BÅDE ha kvar svenska språket osv men VERKLIGEN uppleva den andra kulturen, precis som du säger Thérèse annars finns det som inten anledning att vara här. (usch det låter som en total "ha kakan och äta den").
Ifråga om skolbytet så tycker jag du ska byta och söka annat om du inte är nöjd, det finns säkert andra jättebra spanska dagis, man behöver ju inte ta det svenska bara för att ett dagis inte är bra och det som är på din mans jobb lät ju jättebra.
När börjar man "skolan" i Spanien? I Frankrike börjar alla (i stort sett) barn i förskolan när de är tre och då slussas man liksom in i skolsystemet även om det inte börjar på riktigt förrän de är sex.
Och så till sist, tack för de värmande orden om sonen! Jag kommenterar mer på min blogg

10:24 fm  
Blogger Thérèse said...

Tolken - spansk skolplikt är från 6 år. Så egentligen skulle 4 åringen kunna vara hemma men i längden blir det nog lite tråkigt för henne. Hon behöver kompisar och inte bara mamma och jag har ett slutarbete i internationell ekonomi som jag hoppas skriva klart innan sommaren. Därför vore det skönt att kunna sitta ensam på dagarna eller iallfall en del av dagarna

11:45 fm  
Blogger Thérèse said...

Tack för alla bra råd. vi ska titta på ett dagis på makens jobb imorgon. Naturligtvis får svenskar som bor utomlands välja att leva hur dom vill men svenskkolonin kring skolan känns lite för isolerade och utanför det spanska för min smak

11:59 fm  
Anonymous Anonym said...

Ville bara lägga till att jag absolut tycker hon ska gå på dagis! Det vore synd om henne om hon inte gjorde det (jag är riktig dagis-fan som du förstår), men jag är säker på att det går att hitta bra spanska dagis också. Jag frågade om skolålder för att jag tycker det är stor skillnad i Frankrike på barnomsorgen före och efter tre år. Före är det mest passning och efter blir det mycket pedagogoik osv.

1:16 em  
Blogger Thérèse said...

Här vet jag inte hur stor skillnaden är före och efter 6 år. Ska besöka dagiset på makens jobb imorgon och skriver nog något om det då. Men svenska dagiset i Madrid hade ingen pedagogik. Jag var chockad att det var så dåligt och dyrt och att administrationen verkade mest intresserad av att få in så mycket pengar som möjligt. Dom verkade helt ointresserade av barnen. Jag har hört att dagis i Spanien ofta är väldigt dyrt så många väljer att vara hemma eller lämna till mormor, farmor eller annan släkting. Men många vill ändå jobba fast lönen nästan helt äts upp av dagis avgiften. Spanien har EUs lägsta barnfödande och man är medveten om att det är ett problem men tyvärr är det här inget som diskuteras politiskt. Här är nästan alla politiker äldre herrar och dom bryr sig inte särskilt mycket om frågor som föräldrarledighet, dagis och sånt. När man berättar att politiker i Sverige bryr sig om det och att äldre herrar har ungefär samma syn som småbarnsföräldrar angående dagis, föräldrarledighet och sånt blir spanjorer förbluffade.

5:36 em  
Anonymous Anonym said...

Frankrikes föräldra- och småbarnspolitik kan i och för sig inte heller jämföras med Sveriges, men det verkar lite mer framåt än Spanien!
Dagis är verkligen hysteriskt dyrt hos dig, vi betalar ungefär 1300 euro per termin.

8:13 em  

Skicka en kommentar

<< Home