onsdag, februari 15, 2006

Den Jesus som aldrig funnits


Förra veckan fick jag en spännande bok från Sverige hitskickad. Boken som är ny och har titeln Den Jesus som aldrig funnits är skriven av Roger Viklund. Den är mycket ambitös och omfattande men ändå skriven på ett enkelt språk så vem som helst utan speciella förkunskaper ska kunna läsa den. Det är en spridd föreställning att Jesus är en historisk person. Även många som inte är troende tror att det runt år 0 har levat en person i Palestina som levde ungefär som Jesus även om han kanske inte uppväckte döda och utförde mirakel.
Nu är inte Roger Viklund den första som tar upp vilka bristfälliga historiska källor det finns kring Jesus och hur och varför nya testamentet skrevs. Men jag tycker att hans bok tar ett helhetsgrepp och visar på många alternativa teorier och innehåller stor mängd fakta. Det är ett faktum att Jesus inte finns i några andra samtida källor än evangelierna.

Paulus som är en historisk person och var kristen (inom någon slags fornkyrka iallfall) besökte flera gånger församligen i Jerusalem och stannade där längre tid. Första gången år 36-37 alltså bara några år efter att Jesus ska ha korsfästs. Men ingenstans hos Paulus finns något som tyder på att Jesus levat nyligen eller ens varit en historisk person utan han kan mycket väl ha varit ett himmelskt väsen. Någon i församligen i Jerusalem år 36-37 borde ju ha mött och kunnat berätta om Jesus. Det finns också teorier att ursprunget är en eller flera personer som levt långt tidigare. Judarnas skrift Talmud berättar om en Jesus som dödades år 70 eller 80 före vår tideräkning (år 0). I Döda havsrullarna som skrivits av en judisk rörelse kallad esserena nämns en person som kallas Rättfärdighetens lärare. Vi får inte veta när den personen levde men professor Alvar Ellegård levde han några hundra år före vår tideräkning och det var han som var personen bakom bibelns Jesus.
För den som är intresserad kan jag varmt rekommendera boken och Hemsidan

Jag har tyvärr inte sett eller läst någon kritik av boken. Det hade varit intressant och se vilka invändingar som finns. Kan tänka mig att det är lite lugnare i Sverige. Här i Spanien hade det nog blivit mer liv kring en sån bok.

En teori är att berättelsen om Jesus bara är en symbolisk fiktiv berättelse skriven av gnostiker kanske för att spelas upp som en teaterpjäs i någon form av mysteriespel, vilka var relativt vanliga under antiken
Personligen känns kristendomen mer tilltalande om det hela bara är en fiktiv symbolisk och mytologisk berättelse i gnostisk anda. Om Jesus är en mytologisk gestalt och/eller ett himelskt väsen kan man väl som troende mycket väl ha mött honom. Kanske är jag nu helt fel ute. Kanske är själva idén att han levt ett liv som en jordisk människa så centralt och viktigt inom kyrkan att då skulle det vara en helt annan tro. Jag vet som sagt inte. Jag är själv inte särskilt kyrklig av mig. Däremot är jag mycket intresserad av antikens historia och därför läste jag boken med stort intresse och tyckte om den. Ska också säga att det jag skriver om Paulus , Talmud och Döda havsrullarna är taget från boken Den Jesus som aldrig funnits. Jag har själv inte läst Bibeln, Talmud eller Döda havsrullarna så ingående (men jag har konfirmerat mig)

2 Comments:

Blogger Blancaflor said...

Ja, har i Spanien skulle det nog bli ramaskri. Jag har läst "Myten om Jesus" av Allvar Ellegard. Den var spannande, dessutom har jag traffat forfattaren (van till familjen) och han var valdigt intressant.

12:23 em  
Blogger Thérèse said...

Ja, jag blir faktiskt lite sugen på att läsa "Myten om Jesus" efter att ha läst den här boken.
I Italien var det nyligen någon som ville att en domstol skulle ta upp frågan om Jesus funnits eller inte, tror han skulle stämma kyrkan och den lokala prästen för att ha ljugit. Men om jag minns rätt togs det aldrig upp i domstol

4:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home