tisdag, december 19, 2006

tortilla

I morgon kommer barnens pappa från Madrid. Han har med en del spanska saker som vi har saknat. Goda spanska oliver , spanskt julgodis , spansk ost och mycket annat.

Barnen har inte träffat sin pappa på två månader så dom har längtat och pratar jättemycket om att han ska komma. Så ikväll när jag stod i köket utan någon inspiration och tänkte steka fiskpinnar , värma fiskbullar eller något annat fantasilöst till barnen, krävde dom spansk mat. Så vi gjorde spansk potatisomelett tortilla. En klassisk spansk bondrätt som är väldigt populär i alla delar av Spanien. Väldigt gott, mättande , enkelt att göra och billigt.Enligt en spansk sägen uppfanns rätten av en fattig bonde i Castilla La Mancha på den kastillanska högplatån. Bonden skulle få besök av kungen och ville bjuda på det finaste han kunde åstakomma. När och var det inräffade förtäljer inte historien och inte heller får man veta varför kungen skulle besöka en fattig bonde.

I Spanien äts tortilla nästan alltid kall. Det är en populär tapasrätt och man brukar äta några skivor skinka jamon serrano , stark korv chorizo , sallad , oliver eller vad man vill till. Det är inte ens nödvändigt att ha något särskilt till utan tortillan går bra att äta som ensamrätt. Det är också vanligt att man lägger en skiva tortilla på en smörgås eller i en baguette. Naturligtvis passar ett glas gott spanskt rött vin utmärkt att dricka till. Fast även julmust är mycket gott till ,det kan både jag och barnen intyga.Dottern var med och lagade mat och pratade spontant spanska nästan hela tiden. Det blev väldigt gott och vi har hur mycket som helst kvar till lunch imorgon.

Det finns många varianter på recept och spanjorerna kan verkligen bli osams om man diskuterar om man ska ha lök i tortillan eller inte. Personligen tycker jag att lite hackad gul lök i ger rätten ett lyft. I spanska mataffärer säljs både tortilla sin cebolla (utan lök) och tortilla con cebolla (med lök).
Beställer man en tortilla på en restaurang är det sällsynt att den innehåller lök. Varianten utan lök är nog den vanligaste även när spanjorer lagar tortilla hemma eller köper färdiglagad på mataffären.

Ett klassiskt recept för 4-6 personer är

1 kg potatis
8 ägg
olivolja
salt
ev svartpeppar
ev en liten finhackad gul lök

Skala och skär potatisen i så bitar. Jag brukar dela potatisarna och skära halvorna i skivor. Är potatisarna stora delar jag halvorna i hälften innan jag skär skivor. Hacka eventuellt en liten gul lök fint om du vill ha lök med.
Stek potatisen (och lök) mjuk i olivolja.


Knäck äggen i en skål och blanda den stekta potatisen (och löken) i skålen.


Häll olivolja i stekpannan. Häll ägg-potatis (-lök)-blandningen i sekpannan. Stek på svag värme tills omeletten fått fin färg. Är man skicklig kan man vända hela omeletten kanske med hjälp av en tallrik. Jag brukar deka den i fyra bitar i stekpanna och vända bitarna med stekspaden.


Många kanske tänker på ett mexikanskt majsbröd när man pratar om tortilla. Det är också helt korrekt. För att skilja på majsbrödet som också kallas tortilla hör man ibland uttrycket tortilla española om den spanska potatisomeletten.

När ja ändå skriver om spansk mat måste jag nämna piementos padron. Små ibland starka hårt stekta gröna paprikor (pepparfrukter kanske är mer korrekt) som serveras varma med stora saltflingor. Mycket enkelt och mycket gott. Passar också bra till tortilla.Bilderna som visar hur man vispar ihop och steker tortillan är hämtade från sidan Ett annorlunda Spanien där det finns gott om spanska recept för den som är intresserad av spansk mat.

8 Comments:

Blogger 70-tals Per said...

jag föredrar med lök. Ibland har jag i vitlök också, mycket gott. Man kan köpa färdig på snabbköp men har aldrig testat. Troligen lika äckligt som det ser ut

12:43 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - Är du galen!? vitlök ska det absolut INTE vra i en äkta tortilla. Håller med om att dom inlastade tortillas som säljs på mataffärer inte ser så aptitliga ut.

12:52 fm  
Anonymous Anonym said...

Tortilla som ar sa himla gott! Speciellt med tanke pa hur latt det ar och gora och hur fa ingredienser som kravs. Nu gjorde du mig sugen pa att slanga ihop en.

1:48 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - klart du ska slänga ihop en ;) Det är väldigt gott , billigt och enkelt att göra. Jag gjorde så mycket så det blir tortilla till lunch idag.

7:43 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

Ååååh vad hungrig jag blev här på jobbet... hann bara få i mig fyra skedar yoghurt imorse... En spansk tortilla på fikat hade smakat bra istället för mitt fullkornsbröd med ost och paprika. :P

Vad kul att dottern började prata spanska! Du behöver kanske inte oroa dig för att hon ska hålla igång språket. ;)

9:02 fm  
Anonymous pumansdotter said...

Ääälskar tortilla, både med och utan lök! Den är supergod "a la mexicana" också - med chili. :)

6:10 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Skriv om RIKTIG mat!!!!!!!!!!!!!!!

Skriv om kött!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6:27 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja ,det var jättegott. Tyvärr är jag inte så optimistisk när det gäller dotterns spanska. Hon vill väldigt sällan prata.

Pumas dotter - tortilla med chili har jag aldrig provat. Låter spännande. Ska absolut prova.

Niklas - Du har rätt i att tortilla inte är riktig mat för den innehåller ägg.Riktig mat innehåller varken kött , fisk , ägg eller mjölkprodukter. Kött är inte människoföda.

9:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home