onsdag, oktober 11, 2006

favoritplatser

Igår när jag klagade på att mitt huvud var tomt på bloggidéer kom Nadia med förslaget att jag skulle skriva ner några favoritplatser jag har besökt och några ställen jag ännu inte har besökt men vill åka till. Så jag gör ett försök.
Egentligen gillar jag alla ställen på något sätt för även sunkiga och mindre vackra platser brukar ha en särskild charm.

Indien - Det är nog favoritlandet nummer ett. Här finns verkligen allt och kontrasterna är enorma. Det är skönt rörigt och kaotiskt och landet har en fascinerande kultur och historia. Att maten är otroligt god och det finns ett enormt utbud för vegetarianer är ett stort plus.

Venezuela - Karibiska stränder , dykning vid korallrev , Amazonas djungel , Andernas bergstoppar , kaotiska med charmiga städer , otroligt billigt, vänliga människor och musik överallt. Dessutom politiskt intressant och man möts verkligen av mycket politik där. Folk verkar antingen hata eller älska president Hugo Chavez och hans regering.

Mexico - Här finns milslånga stränder , enorma storstäder , vulkaner , höga berg , otroliga historiska monument och ursprungsbefolkningens kultur är påvissa ställen väldigt levande. Maten är väldigt god vilket den inte alltid är i Latinamerika om jag ska vara ärlig.

Hong Kong - Jag är alldeles förälskad i Hong Kong. Det är helt klart en av mina favoritstäder. Öarna , havet , bergen , skyskraporna , den tropiska grönskan , klimatet , människorna , maten , myllret och trängseln. En helt otrolig plats där öst och väst möts. Att gå i affärer här är fascinerande , det som inte går att köpa i Hong Kong finns överhuvdtaget inte i sinnevärlden

Frankrike och då speciellt Paris - Jag är verkligen frankofil. Jag är så sjukligt galen i allt franskt att jag nästan borde läggas in men jag vill inte bli botad. Frankrike är ju fullt av vackra platser men ingen stad är så vacker som Paris.

Italien och då speciellt Rom - Italien är både vackert och kryllar av historiska monument. Förutom Rom gillar jag självklart sräder som Florens , Venedig , Neapel , Siracusa och Genua. Vid Neapel ligger också den gamla romerska staden Pompeiji som är en fascinerande upplevelse att besöka. Att italiensk mat är god vet väl alla.

Östeuropa och Ryssland - Jag vet att det är ett stort område men jag gillar dom platser som fortfarande har en viss öststatscharm kvar eller dom ställen där det känns som om man kommer till ett Sverige man sett i gamla pilsnerfilmer. Jag har svårt att peka ut ett specifikt ställe , min kompis som är likadan älskar Minsk men där har jag aldrig varit. Tallin , Petersburg och Prag är lite väl översvämmade av turister men Polen är mysigt

Norge - är man ute efter naturupplevelser finns det inget vackrare än fjordlandet i Norge. Jag skulle gärna åka till Tysfjorden och se späckhuggare någon gång. Att norrmän sen är trevliga och pratar mysigt är inte heller fel.

Malaysia - Jag tillhör den lilla minoritet svenskar som har varit i Thailand utan att bli speciellt förtjust i landet. Även om jag tyckte Singapore var fint var det lite tråkigt på ett sätt som är svårt att förklara. Mittemellan ligger Malaysia som är så där skönt rörigt som det ska vara i Asien och har en skön blandning av folk och kulturer och god mat.

Marocko - kul folkliv , Tanger upplevde jag som en aning jobbigt men Marrakesh är som tagen ur en saga från Tusen och en natt

Ställen jag vill åka till är egentligen alla ställen där jag inte har varit än men några favoriter kan vara:

Indien - där finns så mycket och jag har bara sett en bråkdel av landet jag vill till Varanasi , Kerala , Goa , Calcutta , Ladahk och många fler ställen

Colombia - alla jag känner som har varit där har älskat landet. Precis som jag skrev i Venezuela här ovan finns Andernas toppar , Amazonas djungel , vackra stränder och ett kul
folkliv.

Cuba - rom , salsa , dykning , en huvudstad som lär vara något alldeles extra kan ju bara inte bli fel.

Sydafrika - Kapstaden , vilda djur , dyka med hajar . Egentligen skulle jag vilja åka runt i hela delen av södra Afrika och se länder som Namibia , Angola , Kongo , Tanzania och då inte missa ön Zanzibar , Kenya , Mozambique , Malawi , Uganda och många fler ställen. Jag har en kompis som tillbringade månader på en sån Afrika-runt-tur och det som han har berättat låter helt underbart.

Japan - jag gillar verkligen Japan , japansk kultur och mat och har flera japanska vänner men har ännu inte besökt landet. Nästa år blir jag förhoppningsvis inbjuden till ett japanska bröllop i Kyoto. Jag måste ju bara åka.

Öar - jag gillar öar och ska ju själv bli öbo nästa månad. Jag gillar ensligt belägna öar som gärna är lite knepiga att ta sig till. Skulle gärna besöka Santa Helena i Sydatlanten eller Pitcairn i Still havet. Påskön , Tahiti , Palau, Orkeneyöarna, Island , Färöarna , Andamanerna och Nicobarerna och många fler småöar står högt på listan över ställen jag skulle vilja besöka

Bhutan - av samma anledning som ensliga öar. Ett land relativt isolerat land dit få turister kommer och många gamla traditioner är levande

Egypten - för historia även om dykning i Röda Havet inte heller är fel

Athen - också för historia och för att alla säger att det är en sån trevlig stad

New York - Jag är inte så intresserad av andra ställen i USA utom möjligen New Orleans och San Francisco men New York har jag velat till hur länge som helst. Har en kompis som bor där , hon är född och uppväxt i stan och villig att visa mig alla kul ställen. Jag säger jämta att jag snart ska komma när vi pratar. Jag får skärpa mig.

Brasilien - Rio de Janerio , Curitiba och Manaus i Amazonas måste ju vara hur mysigt som helst. Skulle passa på att göra en avstickare till grannlandet Argentina och huvudstaden Buenos Aires också

Jag har en särskild dragning till platser och länder som inte så många har besökt så jag skulle gärna vilja åka till länder som Surinam och Guyana i Sydamerika. Min kompis bror var i Suriman och tyckte det var jättefint.

Jag har medvetet utelämnat ställen i Spanien och Sverige. Tänkte skriva ett eget inlägg om platser i Spanien och Sverige som är mina favoriter och ställen jag ännu inte har besökt men vill besöka. Trots att jag verkligen ogillar kyla har jag en längtan att resa norrut. Jag vill se ställen som Nordkap , Grönland och Svalbard. En gång var jag faktiskt på väg till den ryska tundran. Jag skulle rest till ett ställe vid floden Jenisejs mynning vid Ishavet där en kompis jobbade men det blev tyvärr aldrig av.
Av någon anledning har jag en dragning till fattiga länder. Det är svårt att förklara men trots misär och elände finns där en känsla som man inte kan hitta i Europa. Även om man ser mycket misär och städerna är kaotiska möts man ofta av en gästfrihet som är helt otrolig.

Ressällskap är ju också viktigt. Jag är en sån som gillar att resa ensam även om jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att sitta på en restaurang och äta ensam. Samtidigt tycker jag det är mysigt att resa med någon ibland , det kan vara barnen , ensa partener eller någon kompis. Det är mysigt på olika sätt och inget utesluter egentligen det andra


Vart reser du helst?
Europa
Asien
Afrika
Latinamerika
Mellanöstern
Söderhavsöar
Australien och Nya Zeeland
Nordamerika
Free polls from Pollhost.comDet här blev ju som vanligt ett aning rörigt inlägg men jag vill gärna ha tips på kul resmål så den som känner sig manad kan väl skriva en kommentar om något ställe den har varit på eller vill resa till. Det här är också sån där fulblogg jag skrivit ihop snabbt för att skriva något. Förhoppningsvis kommer det mer genomtänkta restips till Sverige och Spanien sen.
Tänkte också lägga till en omröstning om resesällskap


Vem reser du helst med?
ensam
kompis
barn
partner
föräldrar
hela familjen
Free polls from Pollhost.com

6 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Vad kul att läsa! Jag rekommenderar sâklart Cuba, även om du har rätt i att maten nog är godare i Mexico. Cubanerna är jättetrevliga och att bli kallad "mamita" hela dagarna är ju inte fel ;-)

Polen tyckte jag ocksâ var en otrolig upplvelse. Vi bilade frân Berlin och snacka om sunkiga miljöer... Saltgruvan i Wielicza var helt underbar.

Gissa om jag har varit i Pomeji en massa gânger! Bäst pâ vintern, dâ man kan strosa omkring helt själv bland mosaiker och gamla hus.

Om man ändâ är i Florens, kan man passa pâ att titta pâ Pisa, Sienna och San Gimminiano, fina medeltidsstäder.

Jag vill ocksâ gärna läsa om spännande platser i Sverige.

11:58 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Herregud, beresta människa... ;) Själv har jag mest medelhavscharterorter att berätta om... :/ Skulle jag skriva några ställen jag varit på en längre tid, eller inte varit på charter på blir det dessvärre bara Malta, Irland och Frankrike. Men men. :)

Nu är det ju inte så himla många som har röstat, men ändå intressant att majoriteten reser ensam. Jag röstade också på det. Inte för att jag skulle vilja göra en rundresa ensam, men att åka tillsammans med någon kan ju bli problem om man vill olika saker. Då gäller det att man har samma intressen för resan. Kan bli svårt. Ibland.

9:19 fm  
Anonymous Emma Madrid som hittat hit från Annas sida said...

Håller tummarna för att du blir bjuden på bröllopet i Kyoto för då har du en häftig stad att besöka kan jag lova:). Du får i såfall inte missa Kinkaku-ji guldpavilionen och zenträdgården Ryoanji som är helt fantastiska och magiska platser att uppleva.

11:33 fm  
Anonymous Nadia said...

Kul att du gjorde en lista! Och kul att läsa motiveringarna!

12:48 em  
Anonymous Anonym said...

Ojojoj, vad du har rest! Jag blir ju alldeles grön i ansiktet innan jag kommit halvvägs i listan.

Jag älskade Mexico men kan inte riktigt hålla med om det där med maten. Eftersom det är ett typiskt köttland så upplevde jag att maten var mycket godare på Cuba. Hummer var och varannan dag, slurp!

Jag svarade att jag helst reser i Latinamerika (surprise!) och om jag skulle välja tre resmål så blir det nog: Titicaca-sjön i Peru och Bolivia (världens högstbelägna segelbara sjö, otroligt vackert, välbevarad indiankultur, intressant historia), Tikal i Guatemala (mayaruiner mitt i skogen - det finns många fantastiska resmål i landet: Antigua som är en underbar kolonialstad, Livingston med afrokaribisk spännande befolking och väldigt laid back-livstil plus Chichicastenango med Centralamerikas största indianmarknad) och Salar de Uyuni-öken i Bolivia (saltöken lika stor som Skåne med salthotell, Isla del Pescado-kaktusön, flamingos). I Europa tycker jag mycket om Madrid, Prag och Florens och hela Toscana.

Mina drömresmål är Madagaskar för det spännande djurlivet, Venezuela för Salto del Ángel-vattenfallen (blir inte mindre sugen precis efter att ha läst ditt inlägg!) och Argentina för att jag vill se pingvinerna!

Jag vägde mellan att svara att resa ensam eller att resa med en kompis och valde till slut det senare. Båda har sina fördelar: om man reser själv träffar man mer lokala (och andra backpackers) men har ingen att dela allt det roliga med när man kommer hem. Om man åker med en kompis är många saker enklare (vakta grejor, billigare när man delar rum, man kan vara senare ute) men man måste passa bra ihop för att klara av att resa tillsammans.

7:16 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - Ja , jag måste ju försöka komma ivg till Kuba. För några veckor sen var jag hemma hos några kompisar som nyligen hade varit där och dom visade bilder. Jag blev så sugen.
Jag har bara gått i Pompeiji i gassande sommarsol , men du har säkert rätt att det är bättre på vintern. Lugnare och behagligare tempratur

Johanna - ja jag tänkte också på att så många gillade att resa ensamma. En annan sak jag reagerade lite på är att ingen har röstat på alternativet resa med sin partner. För jag tror ändå att väldigt många helst reser med pojk- eller flick-vännen. Fast jag antar att dom flesta gillar att variera sig. Det kan ju vara skönt att resa ensam ibland men ibland jättekul att resa med en kompis och ibland mysigt att resa med pojkvännen o.s.v.

Emma - välkommen hit. Alltid kul när någon ny hittar hit. Ja jag blir absolut bjuden på bröllopet det är väl mer än fråga när det bli och om jag då har tid och råd att åka. Dom har inte bestämt något datum än bara att dom ska gifta sig någon gång efter att han flyttar tillbaka till Kyoto i mars. Jag vill verkligen dit och vad kul att gå på ett japanskt bröllop.

Nadia - ja det var kul mn svårt att göra. Ska göra en likadan om Spanien och Sverige också tänkte jag.

Pumans dotter - Ja , Guatemala är jättefint. Jag har också varit i Tikal som är helt magiskt som taget ur Djungelboken , Antigua , Livingston och på indianmarkanden i Chicencastenango. Jag gillade också området kring Lago Atitlan även om båtturen på sjön inte var något vidare.
Jag kan tänka mig att det finns mycket goda fisk och skaldjur på Kuba.
Håller med om att både att resa ensam och resa med ågon har sina fördelar. Det tråkigaste med att resa ensam tycker jag är att gå ut och äta ensam. Så är det mysigt att ha någon att ligga och prta med på kvällarna på hotellrummet. Det kan nog också kännas tryggast att vara två på vissa platser och sm sagt att ha någon att dela resminnen med när man kommer hem är inte fel.

12:53 fm  

Skicka en kommentar

<< Home