fredag, oktober 06, 2006

hundar



I Madrid verkar hundar vara omåttligt populära husdjur. Bara i min trapp där det inte finns särskilt många lägenheter bor säkert lika många hundar som människor. Börjar en skälla så startar snart alla.

Madridborna har sällan stora hundar utan dom är mer i storlek av ett övergött marsvin. Överallt på gator finns hundar och dom uträttar sina behov där dom känner för. Visst ser man en och annan hundägare med en svart plastpåse fastknuten på kopplet men sedan att plocka upp efter sin älskling är långt i från så utbredd som i Sverige. Så det kan vara klokt att ha lite koll på var man sätter fötterna när man är ute och går på stan.

Här är hundarna ofta även välkomna på baren så där en grupp spanjorer samlas för att ta en kaffe , ett glas öl eller vin och kanske äta några tapas finns ofta en liten knähund eller två.

I Spanien liksom i många andra länder säljs hundar i vanliga zooaffärer. Ofta visas gulliga hundvalpar upp i skyltfönsterna och det blir stor folksamling runt dom. Jag får alltid stanna och titta i skyltfönstret på en zooaffär vi passerar. när jag och min 5 åriga dotter som älskar djur , går och handlar mat. I samma zooaffär säljs förutom hundar även igelkottar.

Nu har jag inget emot hundar även om jag inte vill ha någon själv just nu. Vi hade en collie hemma när jag växte upp och det var ganska trevligt.



Jag har en känsla av att katter inte är lika vanliga som husdjur i Spanien som i Sverige. Personligen föredrar jag nog katter framför hundar men inte heller en sån tänker jag skaffa. Sonen är allergisk.

35 Comments:

Anonymous Anonym said...

Själv är jag inte överdrivet förtjust i djur. Det tar emot att säga det, men sådan är sanningen. Jag vet inte om historien med katten jag tog hand om i Montmartre är känd, men fy faan! Jag ogillade katter innan. Eller inte ogillade egentligen, jag älskade mormor och morfars katter när jag var liten, men om vi säger såhär: Jag var RÄDD för katter innan. Och jag är ännu mer rädd efteråt. Katterna på restaurangerna i Samos fick mig att rysa av obehag. Likaså hundar, de är jag nog ännu mer rädd för, eftersom de är större.

Hunbajshögarna i Paris är väl välkända... eller? Vem har INTE trampat i hundbajs på Paris gator liksom. Bläää.

Nä. Katter och hundar luktar äckligt (åtminstone hundar) och hårar. Och jag gillar inte hår.

(Jag är inte så hemsk som jag låter. Jag gillar hästar, förresten.)

10:50 em  
Blogger Per said...

Små bjäbbhundar i Spanien har man sett en och annan... En del hundar ser rätt konstiga ut också, kanske lustiga bastarder? I bög-meckat chuecca finner man mången liten bjäbbhund. Fast jag tycker det är ganska trevligt med dom små liven. Tyvärr verkar det som om spanjorer inte uppskattar att man gullar med deras hundar som man gör i Sverige.

Mongokatten gillar jag starkt. Jag hade en katt när jag var liten och sen en strävhårig tax. Han skulle bli jakthund men blev knähund. Skulle även försöka få honom till avel, men han var inte intresserad, och blev därför kallad "impo" lite taskigt, fast jag älskade honom i alla fall -radhuslimpan.

10:56 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker om djur - med rostade grönsaker eller rotmos...

10:59 em  
Blogger becka said...

Åh jag är trots mina allergier helt klart en hundmänniska, love 'em! I Barcelona såg man också hundar överllt, i restauranger, affärer, på caféer och på gator och torg. Men det var inte sådana små "bjäbbhundar2 som du beskiver utan riktiga bjässar. Fast som sagt är det ju sex år sedan jag var där så kanske har Paris Hilton-trenden med minihundar nått dit med nu.

8:17 fm  
Blogger Krokofanten said...

Jag har ju mot min vilja blivit kattförälder, men nu vet jag inte om jag skulle vilja ge tillbaka kattorna...
På morgonen är dom jättegulliga...
Sambon säger att det är för att de är hungriga... ;o)

1:40 em  
Anonymous Anonym said...

Jag kan inte annat än hålla med Nadia! Älskar djur, och inte minst både katter och hundar.
I Tokyo är speciellt små hundar populärt, bl.a. till följd av alla små utrymmen, små boendeytor och dylikt. På nyheterna i somras var det ett långt inslag om hur husse/matte skulle bete sig när de rastade sina hundar (bl.a. ha en vattenfalska att hälla på urin) :P

6:27 em  
Anonymous Anonym said...

Nadia, hundar luktar värst. Katter är inte lika farliga, men jo, ibland luktar dem också...

Jag AVSKYDDE min katt i Paris. Usch! Som sagt, jag var rädd för katter innan, och den här katten var schizofren, allvarligt talat. När hon på morgonen kom och strök sig mot benen och jamade och lämnade massa hår efter sig (hon hårade som 20 katter tillsammans), ryste jag av obehag... huuuhh...

7:13 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag ärnog inte heller så där överdrivet intresserad av djur även om jag inte ogillar dom. Hundbajshögarna på Paris gator är välkända. Ser likadant ut här i Madrid.

Per - ja det är mest små bjäbbiga hundar här. Har tänkt på att spanska homosexuella verkar ha hundar i mycket större utsträckning än svenska honomsexuella för som du skriver i dom mysiga homokvarteren Chueca i Madrid har nästan varje "bögpar" en liten bjäbbhund.

Herman Hdening - du är tydligen inte vegetarian hör jag....

Becka - Jaså för redan när jag bodde i Spanien första gången för 7.5 år sen tänkte jag på att alla spanjorer hade småhundar. Antar att det funkar bäst i städerna och många bor trångt här och inte enbart är en Paris Hilton trend.

Nadia - vad gulligt skrivet om din hund :) Jag är nog mera kattmänniska än hundmänniska , katter är lite mindre krävande att ha som husdjur också och inte luktar dom heller

Krokofanten - Tror din sambo har rätt. Mina föräldras katter är alltid jättegulliga på morgonen men sen när dom har fått mat ignorerar dom en fullständigt. Jag är lite sugen på att skaffa katt ibland men sonen är tyvärr allergisk så det blir nog aldrig så.

Linda - Här är också små hundar populära och människor ganska trångbodda men jag tror aldrig någon spanjor skulle ha med en vattenflaska och hälla på urinen när han rastar hunden

7:23 em  
Blogger Thérèse said...

Barajagjohanna - men vad skriver du? Det är ju hur mysigt som helst när en katt kommer och stryker sig mot ens ben

7:24 em  
Anonymous Anonym said...

Haha, ja vad skriver jag?! Jag kanske borde posta ett inlägg om "min" Pariskatt också. Då kanske du förstår att jag avskyr när dem (hon) kommer och stryker sig mot benet... uuuh.

7:37 em  
Anonymous Anonym said...

Jodå, Therese, jag är vegetarian, jag åt både sallad och gurka till hamburgaren idag.

Förresten, den där katten på bilden, är den upp-och-ner?

7:45 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ett inlägg med foto på Paris-katten vore kul. Glöm inte din sångtext om att söka jobb också

7:46 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag tycker att katter är ganska mysiga.

Herman Hedning - den är inte uppochner utan den är kraftigt störd. Hunden på bilden har blivit korad till världens fulaste.
Sallad och gurka till din veg.burgare får man hoppas...

7:47 em  
Blogger Thérèse said...

Herman Hedning - sugen på att äta hund ? eller katt?

7:48 em  
Anonymous Anonym said...

Törs man tipsa om catsthatlooklikehitler.com?

Hund eller katt? Åh, får jag välja?

10:21 em  
Anonymous Anonym said...

I Asien äter dom hundar.

Det är bra!

För att inte säga utomordentligt!!!

10:51 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror att katt är en riktigt strålande gastronomisk sensation!!!

Uttrycket "att ta sig en jamare", får dessutom ytterligare en dimension...

10:53 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har söka jobb-inlägget i huvudet, det kommer, nån gång, när jag inte har annan inspiration eller tycker att det passar. Ska börja på ett inlägg om Pariskatten... :)

10:54 em  
Blogger Krokofanten said...

Länken som Herman tipsade om är faktiskt skrämmande...

11:00 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Verkligen läskiga hundar på fotona! Den undre ser också precis ut som ett övergött marsvin.

Du kommer väl ihåg att du skulle adoptera mig som hund?

12:41 em  
Blogger Thérèse said...

Herman hedning - vilken sida , skrämmande , hur får man idén agt göra en sån? för mycket fritid? Japp du får välja

Niklas - jag har svårt att tänka mig att katt skulle vara en gastronomisk sensation. Jag har kompisar som har provat hund i Asien. Ingen har väl varit direkt överförtjust

Johanna - haha ditt inlägg om Pariskatten var hur roligt som helst.

Krokofanten - ja , verkligen , riktigt skrämmande sida

Nadia - Mycket roligt inlägg om schizokatten

Cliff hanger - den undre bilden är faktiskt ingen hund utan en katt. Den översta bilden är Sam som blivit korad till världens fulaste hund i någon tävling
Naturligtvis kommer jag ihåg att jag ska adoptera dig som hund ;)

12:58 em  
Anonymous Anonym said...

Kul att kunna roa er... hihi... ;) Jorå, Nadia, jag lider säkert av katt- och hundfobi. :)

1:14 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja det var verkligen roligt skrivet om Lola. Påminner hon förresten inte lite om min kattbild här i inlägget ;)
Katt- och hund-fobi låter bara sunt , så fortsätt lida av det ;)

1:27 em  
Anonymous Anonym said...

Hahahaha, jo, det där skulle kunna vara Lola, när hon är på sitt galna humör!!!

1:57 em  
Anonymous Anonym said...

Sådärja, nu finns även min söka-jobb-text på bloggen... :)

10:29 em  
Anonymous Anonym said...

Therese, vad tror du om att hångla mot bardisk till Ik heb een boot?

10:54 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jättebra text

Herman Hedning - Nej tack, jag kommer ALDRIG att hångla mot en bardisk till Boten Anna på holländska. Så desperat blir jag aldrig , hur lång tid det än gått sen jag hånglade mot en bardisk

11:06 em  
Blogger becka said...

Hallå där gumman, nu skriver jag det du brukar skriva till mig; saknar dina texter, dags att UPPDATERA! puss på dig vännen

8:52 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - puss tillbaka vännen ;) Mitt huvud är helt tomt på bloggidéer. Om någon har ett bra förslag på vad jag kan skriva om så tar jag tacksamt emot det.

8:58 em  
Anonymous Anonym said...

FYYYYY, jag ryser när jag ser de här djuren. För övrigt måste jag nog hålla med Johanna. Jag är inte speciellt förtjust i katter, hellre hundar i sånt fall (trots att de luktar illa) och nej jag är ingen hemsk människa för det... jag heller!

10:15 em  
Anonymous Anonym said...

Och kom inte och säg att puman är en katt också... jag vet det. ;D

10:16 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - Puman är en katt ;D

2:19 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Therese, nu fâr du snart skriva ett nytt inlägg sâ jag slipper se den där äckliga râttan varje gâng jag kommer in hit! ;-)

11:44 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - ja jag vet men huvudet är helt tomt på idéer. Får väl svamla lite.. Förresten är det ingen råtta utan en hund , dom kan visst se ut hur som helst

12:17 em  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med Anna, det är jättejobbigt att komma hit och mötas av den där "råttan" varje gång. ;) Kan du inte bara svamla ett par rader åtminstone?! Hihi.

2:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home