våld mot kvinnor
- Våld mot kvinnor är så vanligt i vår kultur att det blivit accepterat, säger Harrison.
- Ingen bryr sig om det strukturella våldet mot kvinnor. Vi blundar allesammans för problemet.
Om männen i stället hade varit offer, skulle problemet behandlas annorlunda, hävdar han.
Citatet ovan är från Expressen och tyvärr har nog inte Dick Harrisson helt fel. Både Expressen och Aftonbladet har dom senaste dagarna skrivit en del om kvinnor som blivit dödade eller svårt skadade av män dom lever eller har levt tillsammans med. Enligt båda tidningarna dödas varje år cirka 16 kvinnor av sina män eller ex.män.
År 2003 anmäldes 13390 fall kvinnomisshandel i hemmet men mörkertalet är troligen mycket stort då väldigt många aldrig anmäler.
Våld i hemmet sker många gånger inför ögonen på barnen. INGA barn ska behöva se en förälder bli slagen eller förnedrad. Hemmet ska vara en plats där man ska kunna känna sig trygg. Hur ska barn som regelbundet bevittnar en förälder slå och förnedra en annan förälder kunna bli trygga? Hur kommer deras syn på män och kvinnor att se ut och hur kommer deras förhållanden som vuxna att bli?
Visst är det lätt att säga att man ska gå vid första slaget. Men dom flesta vet nog hur svårt det kan vara att komma ur ett dåligt förhållande. Allt är ju inte svart eller vitt heller utan han kanske bara slår ett par gånger om året oftast är han underbar och kommer med blommor och presenter , ordnar myskvällar och trevliga familjeutflykter. Alla kan ju göra misstag och trots allt älskar dom varandra och har levt ihop länge , har kanske barn tillsammans och har gemensamma drömmar om framtiden. Man kanske har hus , bil , lån och annat tillsammans som komplicerar en separation.
Kanske slår han inte särskilt hårt , kanske slår han bara på armarna , kanske är han otroligt ångerfull dagen efter , kanske beror det på att han blev för full och han lovar att aldrig dricka så mycket igen.
Det finns inga problem som går att lösa med våld. Ingen är så besvärlig att leva med att den peronen förtjänar att bli slagen. Lever man med någon som är jobbig och besvärlig att leva med är inte våld utan separation eller terapi lösningen. Både den som slår och den som blir slagen , och naturligtvis eventuella barn som bevittnar misshandeln, behöver hjälp.
Många gånger skäms den som blir slagen och gör allt för att dölja det för omgivningen. Även om man vet att det inte är mitt fel så finns nog ofta skamkänslorna där. Man skäms kanske också för att man har fallit för fel man. Alla vill väl visa upp ett bra förhållande utåt. Därför kan det vara svårt för omgivningen att veta. Det är ju inte heller någon lätt fråga att ta upp om man har sina misstankar att en vän eller släkting blir misshandlad.
Självklart ska man lägga sig i och inte passivt välja att blunda för det som är jobbigt om man vet något. Även om alla håller med om det tror jag tyvärr att verkligheten ser annorlunda ut. Det är jobbigt och man vill inte lägga sig i. Men jag hoppas att jag har fel.
Kvinnan som blir misshandlad känner sig ofta troligen ensam och tror kanske inte att hon har någon att anförtro sig åt. I många fall har också mannen under många år lyckats isolera kvinnan från hennes släkt och vänner. Kanske stannar hon för att skydda sina barn. Vid en skilsmässa kan ju mannen kräva att få ha barnen halva tiden och hon är orolig för vad som ska hända barnen när dom är ensamma hos pappa.
Den som blir misshandlad kan många gånger också vara rädd att inte bli trodd. Hennes man är ju socialt välanpassad , duktig med barnen , har bra jobb , svärföräldrarna älskar honom och alla tycker att han är så charmig och trevlig. Han kan väl inte slå? Hon måste överdriva.
Den misshandlade kvinnan drabbas sällan "bara" av slag utan ofta finns ett stort mått av psykisk misshandel. Att gång på gång få höra hur värdelös man är , kanske bli förnedrad och kallad dom mest grova saker kanske med barnen som vittne , tär på vilket psyke som helst. Det kan många gånger vara mycket värre än den fysiska misshandeln.
Många kvinnor som någon gång har blivit utsatta för våld har svårt att identifiera sig sjävla som "en misshandlad kvinna" eller sin partner som kvinnomisshandlare. Att erkänna att man blivit misshandlad av den man lever med kanske känns som att man är misslyckad på något sätt och vi ska ju alla helst vara lyckade och framgångsrika. Det kanske känns som att man får skylla sig själv för att man har valt fel man.
Det här är verkligen inget lätt ämne och jag känner att jag egentligen inte har kapacitet och kunskap att skriva något riktigt bra om det. Men det är så angeläget att jag ändå ville göra det. Så det blev ett ganska rörigt inlägg. Hoppas någon orkar läsa iallfall och kanske dela med sig av sina tankar.
I den bästa av världar ska ingen behöva bli slagen eller förnedrad och speciellt inte i hemmet som ska vara en plats där man ska känna sig trygg.
Finns det inte tillräckligt med stöd och hjälp för kvinnor som misshandlas av sina män? Hur ska vi komma tillrätta med våld i hemmet? Vad går gränsen får psykiskt och fysiskt våld?
Jag vill påpeka att naturligtvis är allt våld alltid fel men jag valde att i det här inlägget fokusera på män som slår en kvinna dom lever eller har levt tillsammans med.
Att det finns jättemånga bra män som aldrig skulle drömma om att slå sin partner vet väl alla redan så det behöver jag väl inte påpeka.
8 Comments:
Ja, det är ett ämne man verkligen kan skriva massor om. Fast jag kan inte hâlla med om Harrison när han säger:
"Våld mot kvinnor är så vanligt i vår kultur att det blivit accepterat"
Det var säkert mer acceperat förr, nu gâr det väl i alla fall ât rätt hâll?
Det är sâ otroligt svârt att veta vad man ska göra, för precis samma historia upprepar sig ju hela tiden. Jag kan inte lâta bli att tycka att nyckeln mâste finnas i barnuppfostran. Det mâste finnas en stor och tydlig gräns mellan t.ex en utskällning och en örfil. Barn mÂste lära sig att vi kan höja rösten, men att det aldrig är tillâtet att kränka nâgons fysiska integritet, och att man aldrig heller ska acceptera att bli slagen.
Det är mycket viktigare än ekonomiskt oberoende, tror jag. Man pratar mycket om kvinnors ekonomiska självständighet osv, men sen säger Pernilla W t.ex. att hon tyckte att "en örfil hit eller dit inte var sâ viktigt".
Svârt, verkligen...
Jag håller med, så klart!
Anna - jag håller helt med dig
Niklas - trevlig att få medhåll
Jag tror tyvärr att Harrisson har mer rätt än vi vill erkänna.
Jag tror visserligen, som du Anna påpekar, att vi går åt rätt håll. Men jag tror samtidigt (som Harrisson) att vi är långt ifrån ett samhälle där det inte är accepterat.
Jag vill inte alls gå in på personliga detaljer, men jag har själv levt i en destruktiv relation i mina tonår och får fortfarande höra, om/när jag berättar om den historien, hur människor reagerar mer på mig, hur jag agerade, vad jag gjorde/inte gjorde, än vad min dåvarande pojkvän sysslade med. Det ligger tyvärr enormt mycket skuldbelastning, skam och ansvar från samhällets sida på kvinnor som blir misshandlade - ovanpå den (precis som du Therese påpekar) psykiska och fysiska misshandel en kvinna utsätts för av mannen i fråga. Det kommer t.o.m. från människor som jag uppfattat som pålästa, jämställda och i.a.f. hyfsat insatta i "vardaglig" psykologi.
Det blir ju inte bättre av att Pernilla W. säger en sådan sak som sedan kan få ligga som en slags kommentar kring att våldet trots allt inte är någon fara, "lite klarar man väl".
Jag kom också och tänka på när jag var med och gjorde en statistisk undersökning bland poliser en gång. Många av dem påpekade misshandlade kvinnor som ett problem i sig, inte att männen var det. T.ex. menade man att det var ett enormt probelm att så många drog tillbaka sin anmälan och menade i vissa fall att "då får man ju skylla sig själv". Det ÄR ett problem med tillbakadragna anmälningar och givetvis ger det en slags dubbel belastning och frustration hos polisen, men att t.o.m. de i sin yrkesroll kan ha den attityden är ganska skrämmande.
Linda - åh vad bra skrivet. Skönt att du har tagit dig ur den där destruktiva relationen. Jag har tyvärr också erfarenhet av en man som kunde vara våldsam , inte kul. Jättekram på dig!
Tack Therese, och skönt att du också tagit dig vidare. Man kan i efterhand inte göra mycket annat än försöka bli stark av det, lära känna sig själv bättre och - precis som du gjort via ditt inlägg - prata om det och sprida kunskap så att fördomar och okunskap minskar. I längden hoppas, hoppas, hoppas jag också att "själva fenomenet" kommer att försvinna...
Jättebra skrivet Therese. Och Linda.
Jag har varit i samma situation själv, levt med en destruktiv man. Och jag polisanmälde aldrig, för jag orkade inte det. Skammen var för stor och jag var för fokuserad på att i/under flykt försöka bara klara av mig själv. Dessutom skulle han flytta utomlands några månader senare vilket jag visste, och då kändes det ok. Då tänkte jag inte på andra eller samhällssituationen utan enbart på att jag skulle överleva. Och i de tankarna ingick inte en polisanmälan och en rättsprocess. Där måste man sätta in krafterna - också.
Jag hade också hört det där om att man ska gå vid första slaget. Men när är egentligen det första slaget? I mitt fall började det inte med fysiskt våld, utan mobbing och psykisk nedbrytning, svartsjuka och sjukligt kontrollerande, allt på en eskalerande skala - otroligt svårt att ta på. När första slaget väl kom, var det nästan väntat och lite av en "befrielse" (fel ord, men då upphörde ju den psykiska påfrestnignen för en stund. Blåmärken bleknar ju). Och då betraktade ändå alla i bekantskapskretsen mig som en mogen, stark och självständig kvinna... Vilket jag var innan, och är igen. En onödig erfarenhet rikare.
Jo, jag tog mig ur det vid liv. Men det är superviktigt att vi pratar om det, och att alla förstår att ansvaret ligger hos gärningsmannen. Inget är svart eller vitt, men att skuldbördan hamnar hos offret är helt fel.
Linda och Trulsa - stor kram till er. Bra och modigt av er att skriva om det. Ni har så rätt att man borde prata mer om det. Var väl därför jag skrev det här inlägget även om det var jobbigt.
Jag vill inte skriva så mycket om mina egna erfarenheter men det fanns ingen svartsjuka med i bilden alls utan det var för mycket alkohol i kombination med ett häftigt temprament.
Jag är tyvärr väldigt påverkad av det fortfarande på många sätt men det blir bättre och bättre.
Det jag kan ångra så här i efterhand var att jag inte lämnade honom tidigare och att jag inte pratade med någon. För det är väldigt skönt att inte bära på det ensam.
En del av mig skäms fortfarande för att jag föll för fel man och stannade kvar för länge. Även om jag vet att det inte är så , känner ändå en del av mig fortfarande att det var mitt fel att jag blev slagen.
Håller också med Trulsa , när kommer första slaget? Ofta är det så mycket psykning före det att det nästan kommer som en lättnad.
Skicka en kommentar
<< Home