onsdag, september 27, 2006

the dark ages are upon us

Jag hade tänkt hålla bloggen fri från politik men kan nu inte låta bli efter att ha läst
Nyagas inlägg om moderaterna. Gå in och läs!

Jag var i Sverige under valet och kvällen den 17 september såg jag valvakan i SVT. Morgonen den 18 september vaknade jag upp med en högerregering och det var inget jag önskade. Det kändes inte alls bra. Eftersom jag snart flyttar till Sverige kommer jag tyvärr att få göra det i fyra år.

Jag förstår att många höginkomsttagare som gynnas av den moderata politiken röstar på dom men det är knappast 26.23 % av befolkningen. Hur kan så många ha gått på pratet om det nya arbetarpartiet och dom nya moderaterna? Trots en trevlig och charmig partiledare är och förblir moderaterna ett parti för dom redan gynnade. Jag är så besviken på svenska folket!

Alliansen har pratat mycket om jobb istället för bidrag och att "sätt Sverige i arbete". Svenska tidningar skriver att redan nästa år ska a-kassan sänkas. Jag tror det är ytterst få människor som lever på a-kassa , sjukpenning eller socialbidrag som gör det för att det är kul eller skönt att sova länge på morgonen. Dom flesta vill trots allt ändå ha ett jobb. I ett rikt land som Sverige borde ingen behöva flytta , sälja bilen eller låta barnen sluta med hockeyträningen bara för att man blir arbetslös eller sjuk.

Det finns också människor som inte kan jobba och dom borde självklart ha rätt till samma standrad som vi som arbetar har. Jag har en handikappad son som troligen på ett eller annat sätt kommer att vara beroende av hjälp hela livet. Han och andra handikappade som inte kan jobba på ett vanligt jobb är inte på något sätt mindre värda utan har rätt till ett lika bra liv som vi andra. Handikappade och sjuka ska inte i ett rikt land vara utlämnade åt välgörenhet för sin försörjning. Solidaritet med dom svaga i samhället borde vara en självklarhet för alla.

Nu påstår jag inte att Alliansen vill skära i bidrag och hjälpmedel för handikappade men jag tycker att man i debatten har glömt bort att alla faktiskt inte kan jobba.

Jag är egentligen inte så partipolitisk och tycker absolut inte att sosse-Sverige är perfekt men jag vill inte ha Fredrik Reinfeldt som statsminister. Tyvärr tror jag dom kan hinna med en hel del på fyra år.
Här i Spanien röstade folket bort en högerregering för drygt två år sen. På två år har den spanska vänsterregeringen hunnit genomföra en rad reformer som till exempel rätten för homosexuella att gifta sig , flyktingamnesti för alla som är i landet illegalt och tagit hem trupper från Irak.

13 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Nu har jag ju bara följt svensk politik pâ avstând, men var det inte sâ att mânga var trötta pâ Göran Persson? Själv har jag aldrig gillat honom och nu verkar det som om en del ändringar hâller pâ att ske inom socialdemokratin.
När du ändâ tar Spanien som exempel: spanska Socialdemokraternas sista âr med Felipe Gonzalez i spetsen var en katastrof med massor av skandaler och en slags avskärmning frân folket. När det sen blev högerregering blev det bättre fart, men efter nâgra âr blev Aznar och hans regering för "enväldiga", stödde Bush i Irakinvasionen mot den större delen av befolkningens vilja osv. Byte igen och det har hittills varit övervägande positivt (tycker jag)
Jag tillhör inte nâgot parti och tycker att de flesta har sina bra och dâliga sidor. Jag hâller inte med t.ex. i Nyagas inlägg om att det är för tidigt med betyg i sexan, för att barn "fâr veta att de är dâliga". Ingen är dâlig för att man har lägre betyg, men om man behöver jobba mer eller fâ hjälp är det väl bättre att man (och föräldrarna) fâr veta det?

1:07 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - jag tycker egentligen som du att alla partier har bra och dåliga sidor. Jo jag vet att det var mycket skandaler under Felipe Gonzales regering. Bombattentaten i Madrid var nog också en bidragande orsak till att Aznar röstades bort. Valet var ju straxt efter attentaten och Zapatero gick ju bland annat till val på att ta hem trupperna från Irak.
Jag tycker också att det har varit övervägnaden positivt i Spanien med nuvarande regeringen.

1:11 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - jag tror också att många var trötta på Persson. Jag har själv aldrig gillat honom.

1:24 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag är så trött på allt gnäll mot Göran Persson. Visst, jag är inget fan av hans personlighet, även om jag inte tycker särskilt illa om honom heller. Försök tänka lite större än så! Vänsterpolitik är mer än personen Persson. Försök att se ett större perspektiv! Tyvärr fäster folk alldeles för stor vikt vid partiordförandens personlighet. Att rösta borgerligt för att man tycker att Göran Persson är bufflig är som att bomba sönder en hel världsdel för att man tycker illa om en person i ett av länderna i den världsdelen. Eller som att hugga ner en hel skog för att man fick en sticka i fingret av en kvist på ett träd i skogen. Eller som att hata alla invandrare för att man råkat ut för en dum invandrarkille. Eller...ja, ni fattar kanske vad jag menar?

Dessutom är jag trött på gnället om Perssons gods. Vad fan, han får väl göra vad han vill med pengarna. Är han en bättre statsminister om han har pengarna på något bankkonto? Sveriges statsminister har ändå en relativt låg lön, om man jämför med övriga i-länder.

2:33 em  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - Jag håller med dig att man naturligtvis ska tänka större än vem som är partiledare. Tyvärr har jag känslan av att en hel del verkar rösta på den trevligaste partiledaren istället för att kolla partiets politik.

Jag gillar inte Persson men jag vill inte ha en högerregering.

Jag tycker också att han får göra vad han vill med sina pengar. Sen kan det ju förstås diskuteras vad som är rimligt att riksdagsledamöter och ministrar tjänar även om deras löner i Sverige inte är så höga i internationell jämförelse

3:39 em  
Anonymous Anonym said...

Höja avgiften på a-kassan och samtidigt sänka ersättningen... HALLÅ! Jag blir så förbannad. Okej, nu lägger jag ut det här, skitsamma, men idag får jag ut ungefär 7000 kr/mån. Redan nu går 252 kr/mån till facket + a-kassa. Det är massor av pengar när man har så låg inkomst! Ska det då höjas, och man dessutom kommer att få mindre i ersättning?! Jag tycker det är skandalöst.

Jag har skrivit så mycket om politik på min blogg, varit så upprörd, och diskuterat med så många att jag är jättetrött på det vid det här laget...

Kul att höra att det gått så framåt i Spanien med vänsterregeringen!

4:16 em  
Anonymous Anonym said...

Instämmer med Cliffhanger!

Uppmärksamma den politiska ideologin istället för att fokusera på partiledaren. Denne har ju en blygsam roll i det större perspektivet.

4:54 em  
Anonymous Anonym said...

Vissa har följaktligen ändrat politisk övertygelse på grundval av galjonsfigur...

Makalöst korkat!

4:56 em  
Anonymous Anonym said...

Tillhör inte heller Perssons fan club, men jag tror att media har en stor del i att han sägs vara illa omtyckt (när man ser till sossarnas politik så har de åstadkommit ett och annat som har varit bra). Hans bufflighet etc. har blåsts upp i alltför stora proportioner. Precis som om det skulle vara bättre att se ut som Alfons Åberg med rådjursögon... ;)

Nej men skämt åsido, det är ju politiken som är det väsentliga och alliansen har inte mycket att erbjuda vanligt folk. Försämringar i socialförsäkringen, skattesänkingar och utförsäljning av statliga bolag - det är gammal moderat politik i ny förpackning. Tack, men nej tack!

6:53 em  
Blogger Per said...

Jag säger som gruppen "UNO's kanoner" sjöng 79 -Sätt benet i halsen på borgardjävlarna! Eller -ska 80-talet skapa nya lik?

8:17 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag håller helt med! Fast fortsätt gärna skriva om politk , jag tycker du gör det jättebra.

Niklas - håller helt med om att det är korkat att fokusera så mycket på partiledaren istället för ideologin. Ett parti har ju fler medlemar än partiledaren.

Pumans dotter - Alfons Åberg med rådjursögon ... Haha

Per - Det verkar tyvärr blåsa högervindar i Sverige idag. Jag förstår om du längtar tillbaka till 70-talet

8:24 em  
Blogger Per said...

Det var efter den borgliga regeringen (Bohman, Fälldin, Ullström och gänget)då som dom sjöng detta. Hela versen kanske är på sin plats:

Ska 80-talet skapa nya lik?
Med hjälp av högersvinens politik.
Det fins väl ingen mening
att tåla en regering
som suger ut vår arbetarklass,
som tycker vi é kass


Ja, det var bättre på 70-talet.

9:30 em  
Blogger Thérèse said...

Per - ja Unos Kanoner är en klassiker

12:42 fm  

Skicka en kommentar

<< Home