måndag, september 25, 2006

abort

Pratade nyligen med en spansk bekant vars syster hade gjort en abort. Abort är lagligt i Spanien men utförs bara på privatkliniker och kostar då en hel del. 400 € hade min bekants syster betalat.
Samma system finns visst i en del andra länder där abort är tillåtet. Så finns det förstås många länder där abort under inga omständigheter är tillåtna. Dagligen dör kvinnor världen över i sviterna av illegala aborter.

Den svenska abortlagstiftningen är faktiskt väldigt bra. Att den inte är omdebatterad utan har ett brett stöd känns också bra. Varje kvinna i hela världen bör självklart kunna bestämma över sin egen kropp. En abort är säkert inte ett lätt beslut men känner kvinnan att det är bäst just då så bör hon naturligtvis kunna få en säker abort på ett sjukhus oavsett storlek på plånboken. Att i dom fall det behövs kunna få en säker abort borde faktiskt vara en mänsklig rättighet.

Naturligtvis ska man i största möjliga mån förebygga aborter genom information och lättillgängliga preventivmedel.

Att kondomer som både skyddar mot oönskad graviditet och könssjukdomar ska vara så dyra är egentligen oacceptabelt. Ett nyförälskat tonårspar med usel ekonomi bränner ju säkert ett tiopack på ett par dagar. Medans ett äldre par som varit tillsammans i 10-20-30 år och har bra ekonomi och har råd att köpa storpack kondomer kanske gör av med ett tiopack på några månader.

Mina polska kompisar berättade att i Polen är abort förbjudet och beviljas bara av mycket särskilda skäl. Kvinnor som blivit gravida efter gruppvåldtäkter har inte alltid ansetts ha särskilda skäl till abort. Polen var tidigt ute med fri abort och förr åkte rika svenska flickor till Polen och gjorde abort. I början av 90-talet ändrades den polska abortlagen till dagens stränga.
I många krig är systematiska våldtäkter inte ovanligt. Våldtagna kvinnor som många gånger blir gravida och har mycket små möjligheter att kunna göra abort.

Det här blev väldigt seriöst men rätten till fri och säker abort är en oerhört viktig fråga för många kvinnor (och förhoppningsvis många män) i världen. Något som vi kanske glömmer bort i Sverige. Det är fullständigt vidrigt och oacceptabelt att kvinnor världen över dagligen dör i sviterna av illegala aborter.

7 Comments:

Anonymous Linda said...

Hej!
Håller helt med dig. Tycker det är vidrigt att det finns (oftast män) i högre ledande positioner som vill ta bort denna rätt som alla kvinnor borde ha över sin egen kropp. Abort är inget man använder som preventiv medel (inte 99% av alla kvinnor iallfall). Ingen mår bra över att göra en abort och de flesta vill inte genomlida det igen. Men ibland finns det verkligen ingen annan utväg.

Hoppas förkylningen börjar ge med sig. Kolla annars in Martins tips på http://amanintransit.blogspot.com/. Har inte behövt testa det själv än tack & lov.
Krya på dig!

Kram Linda

8:35 em  
Anonymous Haydee said...

Bra skrivet!

8:48 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Kan inte annat än hålla med.

Såklart man bör förebygga aborter på så sätt att få fler att använda preventivmedel. Men de är ju inte 100% säkra. Och vid våldtäkter... det är väl inte direkt det ultimata för en kvinna att behålla ett barn som blivit skapat genom en våldtäkt... Nej, usch.

Nä. Dags att lägga i nya, fräscha lakan i sängen och faktiskt... eh... plugga lite. :)

8:49 em  
Blogger becka said...

Det är ett mycket viktigt ämne du tar upp! men jag håller inte med dig om att aborträtten inte debatteras i Sverige. det finns stora och starka lobbyorganisationer, främst "Ja till livet" som vill skicka Sverige hundra år tillbaka i tiden. Läste att de katolska länderna i SydAmerika börjat ta problemet med kvinnor som dör av illegala aborter på allvar och mildrat lagstiftninge. Bra! Men än är det en lång väg att gå. Tycker också det är skrämmande att det främst är medelålders män som motarbetar aborträtten, de kommer knappast själva hamna i en situation då de behöver ta ställning yill om de ska gör aabort eller inte. Vad ger dem rätten att bestämma det åt en ung tjej? Jag säger inte att det här med abort är någon lätt fråga, och jag förstår dem som anser att de kämpar för de oföddas rätt till ett liv. Men de har aldrig fattat att verkligheten inte är så enkel, och att abort ibland är enda utvägen.
Nu får du gå in på min blogg och läsa om fotboll! puss, vi ses när du kommer tillbaka, och tack för de fina bilderna du mailade till mig

10:37 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Fri abort borde vara en självklarhet. Otroligt nog har vi ett regeringsparti som har en tveksam inställning till det (så vitt jag vet).

11:22 em  
Blogger Thérèse said...

Linda - tack , ska kolla tipset. Nej självklart är abort inget man använder som preventivmedel.

Haydee - tack

Johanna - ja visst är det så , lycka till med pluggandet , jag borde också lägga nya fräscha lakan i sängen. Ett barn har kladdat saltlakrits på det.

Becka - visst finns Ja till Livet och en del mer extrema religösa organisationer som har en annan uppfattning om abort i Sverige. Men trots allt är det ganska små marginaliserade grupper. En vanlig svensk medelsvensson har sällan något att invända mot dagens abortlagstiftning

Cliff hanger - Javisst borde det vara en självklarhet. Jag har också för mig att ett regeringsparti har en tveksam inställning till frågan. Helt otroligt. Egentligen helt otroligt att vi i det sekuläriserade Sverige har ett kristet regeringsparti. Religion bör vara en privatsak och inte nåt man blandar in i politiken

11:39 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - kul att du gillade bilderna ;)

11:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home