fredag, augusti 11, 2006

tapas

Fick ett tips i en kommentar av Pumans dotter att skriva om spanska tapas. Mat är ju alltid trevligt och den spanska tapaskulturen är synnerligen trevlig.

Tapas är spanska smårätter som äts som tilltugg till drycken eller så går man ut ett sällskap och beställer några olika tapas och provar av alla. Är man hungrig blir man lätt mätt på ett par tapas. Vill man ha en större portion beställer man en racion. Oftast förvaras tapasen under en glasskiva vid bardisken så man kan titta vad man tycker ser gott ut och vad man är sugen på. Perfekt också om man inte kan spanska , bara att peka på det man vill ha.

Undviker man dom mest turistiska ställerna brukar man få något gratis till drycken , vanligtvis ett fat oliver men ibland andra spännade tapas. Tapasen varierar från region till region men en hel del "standardtapas" finns på dom flesta barer över hela Spanien. Tapas kan varieras i det oändliga , ibland är det bara några oliver eller ostbitar på ett fat , ibland kan det vara avancerade rätter. Bröd brukar alltid serveras till tapas.

Vanliga vegetariska tapas

Champiñones al ajillo - vitlöksstekta champinjoner
Patatas bravas - friterad potatis i stark tomatsås
Patatas ail-oli - potatissallad med mycket vitlök
Gazpacho - kall grönsakssoppa
Tortilla - potatisomelett som serveras kall
Queso de Cabra - spansk getost
Queso Machengo - Machengo ost , en spansk hård ost som äts i tjocka trekantiga skivor
Piementos fritos - stekta små gröna paprikor
Pisto - en grönsaksgryta som bl.a innehåller potatis , lök , paprika och tomat
Acetunas - oliver (ingenstans är oliverna så goda som i Spanien)

Vanliga tapas på fisk och skaldjur

Mejillones al ajillo - musslor i vitlök
Gambas al ajillo - vitlöksstekta räkor
Gambas a la plancha - grillade räkor
Calamares a la Romana - fritarade bläckfiskringar
Ensadilla rusa - en sorts potatissallad med bl.a ärtor och tonfisk
Boquerones en vinagre - ansjovis som legat i vinäger i 3 dagar och sen serveras på bröd med vitlök , persilja och olivolja

Vanliga tapas på kött

Albondigas - spanska köttbullar i tomatsås
Pollo al ajillo - kyckling i vitlök
Jamon Serrano - spansk serranoskinka som äts i tunna skivor
Croquetas de jamon - kroketter med skinka
Chroquetas de pollo - kroketter med kyckling
Choritzo - skivor av kryddstark korv

Jag kan säkert ha glömt något och uppdaterar gärna om jag får tips.

Ett annat mattips för den som besöker Spanien är att äta en menu del dia som ofta brukar vara mycket god och prisvärd. Man kan välja mellan ett antal olika rätter och sätta ihop sin egen meny av förrätt , varmrätt och efterrätt. Bröd och dryck brukar ingå. Priserna brukar ligga på mellan 7-15 € beroende på vilken restaurang. Naturligtvis finns också dyrare ställen och i allmänhet brukar menu del dia vara något dyrare på helgerna.

Nu borde jag som god bloggare ha gett mig ut och fotat tapas men det är natt , inga tapasbarer här i närheten har öppet. Jag bloggar för att jag inte kan sova. Får se om det kommer lite foton senare.

För den som känner för att laga egna tapas har den här sidan väldigt bra recept på svenska. Där finns också bilder på tapas.

Vill man hellre gå ut och äta tapas och befinner sig i Göteborgstrakten kan jag varmt rekommendera El Toro Bravo som jag har besökt flera gånger. Väldigt äkta spansk känsla , miljö och mat.
En bra tapasbar i Stockholm ska vara Mamas and tapas Jag har tyvärr aldrig varit där bara hört andra säga att den är bra.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

åååh nu blev jag jättesugen på att äta tapas såhär på morgonkvisten...

8:06 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Âh, det hade varit kul att besöka en tapasbar i Sverige, det har jag faktiskt aldrig gjort. Är det nÂgot skillnad pâ hur de smakar och serveras?
Nâgra av mina favorittapas är tortitas de camarones, som görs av miniräkor, ägg, lite mjöl, vitlök och persilja och sedan steks i olja, och boquerones en vinagre, som är en slags ansjovis som läggs tre dagar i vinäger och sen serveras med vitlök, persilja och olivolja till vitt bröd.
I Granada fâr man alltid riktigt ordenltliga gratistapas, man kan nästan äta lunch bara genom att beställa ett par öl. Det kan ¨bli en minihamburgare eller ett litet fat med callos. Men det är kanske inget för dig? ;-)

8:54 fm  
Blogger becka said...

I Barcelona hittar man överallt en tapasrätt som består av morötter och squash i långa smala strimlor, stekta i olja, kryddor och troligen vitlök. Vet du vad den kallas?

12:52 em  
Blogger Pumita said...

Kul att du tog upp det här, Therese!
På Döbelnsgatan i Stockholm finns det en restaurang som heter La Bodega, ett litet mysigt ställe med jättegoda tapas. Det är i och för sig länge sedan jag var där, men hoppas att de håller stilen fortfarande.

Mina favoriter är tortillan, gambas al ajillo, champinjonerna, älskar spanska oliver! och en iskall Mahou till så är min lycka gjord. Gazpacho är också gott men det äter jag nog hellre till lunch med lite vitlöksbröd. Oj, vad det stinker, men gott är det!

1:28 em  
Blogger Thérèse said...

Virvla - tapas till frukost kanske

Anna - just det bouqerones finns ju överallt , slarvigt att glömma den. Callos är inte det något med inälvor. Dom där minihamburgarna kallades pringa i Sevilla men det tro jag inte dom gör på andra ställen.

Jag har ätit på El Toro Bravo i Göteborg ett par gånger. Stället drivs av spanjorer och är väldigt spanskt , så där är det ingen skillnad. Men det finns andra ställen som serverar tapas som inte alls känns särskilt spanska och man känner inte igen tapasen. Jag var på ett sånt ställe också , det var gott och så men kändes inte typiskt spanskt på nåt sätt. Sen skiljer ju priserna en hel del...

Becka - oj det vet jag inte om jag har sett ens. Kanske någon gång. jag skulle ju kunna gissa på ett namn som calabassi y zanahoria frito en aciete dvs. stekt morot och squash i olja. Det kan ju vara en lokal Barcelona-grej för det finns mycket lokala tapas. Annars finns det ju mycket "man-tager-vad-man-haver" tapas. Så har kocken ngra morötter och squash som bör användas kanske han steker dom i lite olja och vitlök och vips så har man en tapa

Pumans dotter - ja det var jättekul att skriva , champinjonerna i vitlök är en favorit och gazpacho är hur gott som helst.

3:15 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Getost med bacon är kalasgott, det åt jag på Mamas & Tapas.

7:41 em  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - jag gillar getost fast utan bacon ... har aldrig vart på Mamas & tapas men ska försöka ta mig dit någon gång

10:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home