söndag, augusti 06, 2006

61 år sen

Idag är det 61 år sedan USA släppte den första atombomben över den japanska staden Hiroshima och över 200000 människor miste livet. 3 dagar 9 augusti senare släpptes en atombomb över staden Nagasaki , en bit söder om Hiroshima. 15 augusti kapitulerade sedan Japan och kejsaren höll sitt berömda radiotal.

För något år sen såg jag en TVdokumentär om bomben över Hiroshima och den var så vidrig att jag bara grät samtidigt som jag blev arg.
Att atombomber forfarande får finnas och att det enda land som har använt den i krig tillåts ha atomvapen känns absurt. Men är man supermakt och tillhör segermakterna efter andra världskriget så är det väl helt okey antar jag.

Jag har en kompis vars mamma kommmer från Hiroshima och hon var barn när atombomben släpptes över staden. Eftersom det var krig hade familjen skickat henne ut på landet en bit utanför staden men hon såg bomben. Ännu idag har hon svårt att prata om det och det är inget dom pratar om i familjen.

Man kan ju ägna spaltmeter åt krigets grymhet men jag ville bara skriva något kort eftersom få tidningar nämner det här idag. Tänkte att då kunde ju jag åtminstone skriva något här.

16 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det brukar heta att Japan kapitulerade som en direkt följd av atombomberna men när Nagasaki hade bombats var den stora nyheten att Sovjetunionen förklarat krig mot dem...

8:32 em  
Blogger Thérèse said...

Herman hedning - du har rätt , men samtidigt så kanske dom hade kapulerat ändå , det är ju självklart svårt att spekulera i. Jag ville bara nämna bomben så här på 61 års dagen , jag är ingen expert på 2 världskriget utan ville bara tala om att det var 61 år sen , jag kunde naturligtvis tagit med otroligt mycket mer fakta men jag räknar med att dom som läser här också vet en del.

9:33 em  
Anonymous Anonym said...

Jag vill så gärna skriva en kommentar, men jag finner inga ord...

9:39 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag vet , det är så svårt att finna ord...tyvärr verkar inte människan lära sig av historien , krig pågår ju på flera ställen i världen idag. Såg En långvarig förlovning i går... inte blir man mer positiv till krig efter den direkt ...

9:43 em  
Anonymous Anonym said...

Åh, jag ska ju se den nån gång... men nu har jag lämnat tillbaka den där den hyrdes... osedd... :/

9:54 em  
Anonymous Anonym said...

Jag skulle väldigt gärna vilja göra ett gästinlägg på din blogg, som du erbjöd.

Inlägget skall behandla det felaktiga i att underskriva många - inte samtliga - av de massmail som sänds ut för någon god sak, exempelvis räddandet av Sydamerikas regnskogar.

10:25 em  
Anonymous Anonym said...

Atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki ar ett av de storsta brotten mot manskligheten. Det ar mycket underligt att USA har sluppit undan nagra konsekvenser for sitt agerande. Japan var pa vippen att kapitulera redan tidigare under sommaren 1945. Truman sade dock i sina memoarer att han inte angrade sitt beslut en sekund och att bade Hiroshima och Nagasaki var militariskt strategiska stader. Men det var i princip bara civilbefolkningen som drabbades, nagot som gar emot Nurnberg-tribunalen (folkmordskonventionen).

USA har val aldrig ens officiellt bett om ursakt for bombningarna?

7:25 fm  
Anonymous Anonym said...

tva av de storsta brotten skulle det ha statt...

7:25 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är väl inte så ofta USA ber om ursäkt för något, eller?

9:38 fm  
Anonymous Anonym said...

USA får väl göra som de vill. De är ju världspoliser.

10:41 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - oesdd ? Fy på dig :D

Niklas - maila det du vill skriva till mig på theresesundqvist@yahoo.com så slänger jag in det på bloggen

Andreas - ja visst är det ett stort brott mot mänskligheten. Jag känner inte till att USA har bett om ursäkt , det är nog inte deras stil... Frankrike har ju för övrigt lyckats förgifta en ögrupp i söderhavet med atombomber. Också ett brott mot mänskligheten

Anonym - nej jag vet inte ens om det någonsin har hänt

Johanna - själva tycker dom nog att dom får göra vad dom vill..

12:37 em  
Anonymous Anonym said...

Vad härligt!!! Ofta ogillar jag starkt massmail med syfte att rädda regnskogen - de är vidriga!

Har inte tid att skriva ikväll eller imorgon. Men snart... Då djävlar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6:31 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - precis om vad du vill när du vill

6:52 em  
Blogger Stora Morran said...

Jag har varit i Hiroshima sett förödelsen och lyssnat på en överlevande. Alla i publiken och på museet grät inklusive jag.

9:35 em  
Blogger Thérèse said...

Morran - åh då hade jag säkert också gråtit floder. Men det måste ha varit intressant. Jag måste åka till Japan någon gång

11:07 em  
Anonymous Anonym said...

What a great site »

5:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home