tisdag, juli 11, 2006

lösgodis

Bara Sverige har riktigt gott godis i lösvikt. I många länder som till exempel Spanien är priset på plockgodiset ett styckepris per godisbit och inte som i Sverige satt i hekto eller till och med kilo i vissa fall. Frestande gigantiska väggar med lösviktsgodis som man måste gå förbi för att komma till kassan finns inte heller i livsmedelsaffärerna här.

Det svenska godiset smakar också mer och bättre än godiset i dom flesta länder. Här i Spanien finns väldigt god choklad men övrigt godis är inte så roligt. Så finns ju saltlakrits i Sverige. Något många svenskar i utlandet saknar men få utlänningar har lärt sig uppskatta. Här finns ju en gigantisk gastronomisk uppgift som jag inte skulle ha något emot att ta på mig. Dom gånger jag har försökt få utlänningar att uppskatta läckerheter som saltlakrits har det inte lyckats något vidare. Nu försöker jag ersätta mitt saltlakritssug med oliver men det går inget vidare. Visst är oliver , speciellt spanska , jättegoda och dämpar mitt saltsug en aning men helt hjälper det inte. Är jag sugen på saltlakrits så är det saltlakrits jag vill ha och inget annat.
Det är som bantaren som uppmans äta en morot när han eller hon är sugen på choklad. Idiotiskt är man sugen på choklad hjälper väl ingen morot?

Dom sista dagarna har jag haft ett otroligt saltlakrits sug. Istället för att be någon i Sverige köpa och skicka eller åka till IKEA och undersöka djungelvrålen , som jag brukar funderar jag på att stå ut i 5 veckor och 2 dagar. Då ska jag resa till Sverige och har jag varit sugen så länge måste det bli en smaksensation utan dess like eller så blir jag grymt besviken. Fast det blir jag inte , saltlakrits har hittills aldrig gjort mig besviken. Nu har jag sån abstinens att jag går och drömmer om att gå omkring och välja och plocka i en stor godisaffär. Det blir nog bland det första jag gör i Sverige.

Det här suget efter svenskt godis är något som verkar drabba dom flesta svenskar boende i utlandet. För vissa blir suget så enormt att dom behöver täta och regelbundna leveranser från fosterlandet för att orka med ett liv i utlandet. En svensk som bott större delen av sitt liv i utlandet sa en gång till mig : "Man kan klippa många band med Sverige men ett kommer jag aldrig att klippa och det är bandet till svenskt godis" Han var över 50 år och hade hela sitt liv fått reglbundna leveranser av svenskt godis.

Sverige kanske inte har världens bästa klimat men världens bästa godis har vi definitivt.

15 Comments:

Blogger Knaster said...

Blir det nån sväng via London, eller har frankofilen i dig fått ta överhanden? ;)

3:56 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - tyvärr det blir ingen mellanlandning jag flyger direkt från Madrid till Stockholm men kanske en sväng till London senare i höst. Jag behöver åka någonstan i september ocktober skulle jag tro London och Paris ligger bra till.

4:07 em  
Blogger Thérèse said...

cindy - jag ska ju leta jobb också , kanske göra smörgåsar i London vore nåt:) Min man tyckte iallfall att jag skull flytta till England istället för Sverige och han kanske har rätt.

4:22 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror att de har gjort om så att priset alltid står i kilo här numera. Åtminstone på de tre Ica-affärerna jag vart inne på på sistone. Man blir alldeles förskräckt när det kostar 79 kr kilot!

Egentligen är ju de svenska godishyllorna oerhört fascinerande! Att vi köper och äter så mycket godis trots att det är jätteonyttigt är ett frågetecken...

...eller egentligen inte kanske? Du har rätt - Sverige har utan tvekan världens bästa godis.

7:07 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - när jag åkte från Sverige i november stod inte priserna i kilo , inte särskilt ofta men när mina föräldrar var här i maj sa dom att det hade ändrats till det. Känns kanske lite dyrare då...
Lösviktsgodis är ju farligt för man plockar alltid i dubbelt så mycket som man har tänkt i påsen...
Jag äter definitivt mycket minre godis i Spanien än i Sverige. Här är det mer chocklad och goda bakverk

7:47 em  
Blogger Lugnetetc said...

Hej Thérèse!

Ja, det är något särskilt med svenskt godis. Det är äckligt ;-)
Hoppas att du mår ok...

8:01 em  
Blogger Knaster said...

Aaw, synd, får spara champagnen tills längre fram! Det får bli en magnumflaska ifall du flyttar hit!

Vore det förresten inte alldeles förträffligt ifall både du och Stefan kunde börja jobba hos mig? ;)

9:45 em  
Blogger Thérèse said...

Fred - ni fransyskor är konstiga ;) .. svenskt godis äckligt...? obegripligt. Tack så mycket , jodå det är okey , så bra det kan bli..

Cindy - att ha dig som chef och Stefan som kollega låter ju som en alldeles förträfflig idé.

11:12 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Detta inlägg inspirerade mig till ett eget godisinlägg. :-) Jag länkar till dig.

12:42 em  
Blogger becka said...

Haha det där du skrev om att bantare uppmanas att äta moröter istället för choklad. Jag har ju som du förstår aldrig behövt tänka på bantning, Jag äter mer än de flesta andra men är ändå smalare än genomsnittet. Men när jag väntade mitt första barn fick jag i sjätte månaden så högt blodsocker att de befarade graviditetsdiabetes. Barnmorskan sa att jag måste avstå från godis. När jag förklarade att jag alltid får ett väldigt godissug efter maten, och MÅSTE ha godis då, blev hennes svar "Du får ta en morot"

12:50 em  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - alltid kul att bli länkad , fin bild du hade i ditt inlägg.

Becka - haha ja en morot hjälper ju mot godissug... frukt smakar ju sött så det borde funka bättre. Men ändå , blir jag sugen på godis är det ofta ett speciellt godis och då vill jag ha det och inget annat

1:27 em  
Anonymous Anonym said...

Om det duger med finsk salmiak (saltlakrits), som enligt min mening är oslagbar, kan du gå in på den här sajten och beställa hem godis via nätet.

http://www.finnishfood.net/store/

12:14 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:31 fm  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:33 fm  
Anonymous Anonym said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

5:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home