måndag, juli 10, 2006

Zinedine Zidane

Jag kan inte riktigt släppa VM-finalen igår. Spansk TV visar målen och Zidanes skallning om och om igen. Det spekuleras i vad Materazzi sa till Zidane. Ingen verkar riktigt veta och dom två inblandade verkar inte vilja säga nåt. Världens bästa fotbollstidning Marca som jag ibland läser och kan rekommendera, har antytt att Zidane har ett temprament som är lite utöver det vanliga. För hans fru och hans fyra barns skull hoppas jag att det tempramentet endast hör hemma på fotbollsplanen.
Personligen har jag svårt för människor med häftigt temprament och vredesutbrott. Fast Zidane och jag umgås inte trots att vi bor i samma stad så hans utbrott igår känns inte minsta obehagligt. Desssutom har jag tack vare Zidane många gånger kunnat njuta av fotboll av riktigt hög klass. Fotboll när den är som vackrast och bäst.

Jag är mest nyfiken dels vad Materazzi sa och dels om Zidane tänkte att nu gör jag det här och drar på mig ett rött kort. Jag är ganska säker på att "Zizou" visste vad han gjorde och att han nog tänkte , nu tar jag ett rött kort och det är det värt. Fast det som talar emot det är att då borde han ha gjort något värre än en skallning i bröstet på Materazzi.

Det här VMet skulle vara Zidanes sista som proffsspelare och hans sorti från fotbollen lär ju bli legendarisk. Verkligen något utöver det vanliga. Jag förespråkar absolut aldrig våld och har extremt svårt för häftigt temprament och vredesutbrott men jag kan inte låta bli att bli lite imponerad och nyfiken när någon gör något oväntat , utöver det vanliga.
Förhoppningsvis tar han så småningom bladet från munnen och ställer upp på en intervjuv och berättar vad som hände och hur han tänkte. Jag hoppas iallfall. Gärna i spansk TV. Fast Zidane är känd för att vara blyg och ogärna tala med journalister eller folk han inte känner överhuvudtaget. Hans fattiga uppväxt som andra generationens invandrare i Marseille är också känd. Numera är han engagerad i olika sociala projekt mot fattigdom och rasism.

Enligt spanska tidningar ska "Zizou" stanna i Real Madrid nu efter karriären som talangscout och ungdomstränare. Han har bott i Madrid sen 2001 då Real Madrid värvade honom från Juventus och det påstås att han trivs i staden. Jag förstår honom , det kommer att vara med sorg i hjärtat jag lämnar Madrid, om jag inte lämnar Madrid för Paris förstås. Det är sällan det finns någon plats jag hellre vill vara än i Paris och Paris på våren eller hösten är ju rent magiskt.

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

ja det är inte första gången Zidane skallar någon på fotbollsplanen.

flytta till paris så jag kan komma o hälsa på! ;)

6:50 em  
Blogger Thérèse said...

Virvla - ja jag skulle gärna bo i Paris men då måste jag hitta någon i Paris som vill ge mig ett jobb. Med min bristfälliga franska är inte chansen så stor men jag kanske gör ett försök i framtiden

7:14 em  
Anonymous Anonym said...

Therese, du får gå nån franskakurs först! Finns billiga och bra i varje arrondisement. Herregud, har glömt bort hur det stavas.

Jag är också väldigt fundersam över det här med hur Zidane avslutade sin karriär... Så fult! Jag vill veta VARFÖR. Jag är väldigt nyfiken på varför. Men det var ett mycket trist avslut... om han hade varit kvar hade det säkert gått bättre i straffläget och vi tagit VM-guld. Såg du att jag skrev vi? Hahaha.

8:04 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - vi haha ja men så känner man ju... du vet ju hur det är att vara frankofil. Jag vill gärna gå en franskakurs.
Jag är också otroligt nyfiken på varför och vad Materazzi sa. Jag är helt övertygad om att Zidane visst vad han gjorde och tänkte jag gör det här och tar det röda kortet. Det är värt det. Men jag skulle vilja höra honom förklara det. Får se om jag kan klura ut var i Madrid han bor så kanske jag åker dit och frågar ;) Han talar utmärkt spanskaså jag behöver inte använda min knaggliga franska.

11:25 em  
Anonymous Anonym said...

Åk och hälsa på honom och kräv en förklaring vettja. ;)
Annars hörde jag på TV4:s nyheter imorse att hans agent sagt att han kommer att gå ut i media och berätta om händelsen, men just nu ligger han lite lågt. Jag väntar med spänning på förklaringen...

8:13 fm  
Blogger becka said...

Blev så jäkla arg och besviken igår. Köpte Aftonbladet igår av den enda anledningen att rubriken på framsidan löd: "SANNINGEN BAKOM ZIDANES ATTACK- orden fick stjärnan att se rött" Förväntansfull sprang jag hem med tidningen och kröp upp i soffan för att ÄNTLIGEN få veta sanningen. Vad tror ni det stod? Det stod givetvis att Materazzi sa något som fick Zidane att flippa ut, men att ingen vet VAD han sa och att alla väntar med spänning för att få reda på vad det var! Behövde jag verkligen köpa Aftonbladet för att få denna bristfälliga information? Åh, jävla AB känner mig så lurad och irriterad över att jag aldrig lär mig att bojkotta den bluff-tidningen.

10:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Haha, becka, Aftonbladet ÄR en skittidning och hela grejen går ut på att sälja lösnummer. Ett tips: lita ALDRIG på deras löpsedlar eller rubriker. :)

10:59 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - han är ju i Paris nu , sen har jag ingen aning om var i Madrid han bor även om jag misstänker att han bor i lyxområdet nr1 där dom flesta Real Madrid spelare bor. Fast det är ett stort område.. Kanske inte så lätt att bli insläppt , väntar med spänning på att han ska berätta istället

Becka - bojkotta AB , man kan kolla på nätet , oftast står det inget vettigt. Zidane ska tytdligen berätta och då får du , jag och alla andra veta utan att köpa en dålig tidning

11:01 fm  
Blogger becka said...

Har lite mer info nu; Materazzi ska bl.a. ha sagt "Vi vet att du är son till en terroristhora"

10:54 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - jo jag läste det men VET man verkligen det säkert? Zidanes agent påstår att han ska gå ut och berätta inom några dagar. Hoppas

11:19 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:03 fm  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3:33 fm  

Skicka en kommentar

<< Home