tisdag, juli 11, 2006

bloggmobbing

Läste på en blogg om bloggmobbing idag. Jag förstår inte hur vissa totalt tappar sina hämningar bara dom sitter framför en dataskärm. Det finns faktiskt en människa bakom alla bloggar. En människa som troligen blir ledsen och sårad.
Jag har absolut inte blivit utsatt för någon bloggmobbing. Snarare tvärtom , jag får nästan bara uppskattning och fina kommentarer. Under dom snart 7 månader som jag har skrivt den här bloggen är dom negativa kommentarerna säkert max 5 stycken och jag får många kommentarer. 3 gånger har jag lagt ut såna kommentarer i ett inlägg i hopp om att den som skrivit det ska hitta hit och förklara hur han eller hon har tänkt men det har inte hänt än.

Jag tar inte illa upp att man kritiserar mitt språk , mina fakta eller åsikter men personliga påhopp gör mig ledsen och sårad. Det spelar nog ingen roll hur bra eller dåligt mitt privatliv är för övrigt även om man självklart kan vara mera känslig i vissa perioder när man är mera nere. Så tycker jag att den som kommer med sån kritik borde vara modig nog att förklara sig. En blogg inbjuder ju till en dialog mellan läsare och den som skriver bloggen vilket är jättekul men det innebär för många en hel del obefogad kritik.

Vissa bloggare är väldigt utsatta för bloggmobbing. Helt obegripligt hur man orkar lägga ner så mycket energi på en blogg man inte gillar. Det finns gott om dåliga bloggar , bara att låta bli att läsa för det finns gott om bra bloggar man kan läsa istället. Nätet är stort.

Nu kan jag faktiskt skratta åt Annas kommentar om min blogg på Bloggtoppen För det är komsikt att min harmlösa blogg som inte tar upp speciellt kontroversiella ämnen kan reta någon så. Sen är det faktiskt ett bra betyg att ens skrivande kan väcka så starka känslor.
Visst kan jag gnälla och vara negativ och förstå att folk kan störa sig på det men jag gnäller inte bara. Personligen stör jag mig mer på folk som är käcka och glada hela tiden precis som Lill-Babs.

Det här med bloggmobbing och grova personliga påhopp eller sexistiska kommentarer verkar vara något dom som får många läsare får räkna med. Det här är ju en paradox för dom flesta som bloggar vill ju ha många läsare men slippa elaka kommentarer. Speciellt tjejer verkar vara utsatta. Iallfall är det intrycket man får om man läser tidningarnas artiklar i ämnet. Självklart är all mobbing fel och även då så kallad bloggmobbing. Det spelar ingen roll om den som skriver bloggen lägger ut diverse lättklädda bilder på sig själv , "är konstig" på nåt sätt eller propagerar för totalt vansinninga åsikter. Det är aldrig okey att vara elak.

Vidare tycker jag att man ska vara försiktig med att tro att man känner någon bara för att man läser den personens blogg. Personen kan vara helt annorlunda i verkligheten , sen kan man ju faktiskt ljuga hur mycket som helst i sin blogg och det är inte förbjudet. Alla som bloggar har säkert många saker som man undviker att ta upp på bloggen. Det finns ju mycket man vill behålla för sig själv eller bara dela med sina närmaste.

Det här är ett ämne som det går att skriva hur mycket som helst om men förmodligen finns det andra som kan göra det bättre än mig. Jag har egentligen väldigt dålig koll på bloggmobbing och det var först nyligen det gick upp för mig vilken genomslagskraft bloggar faktiskt kan ha

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är lite lustigt, för när man läser bloggar får man en uppfattning om hur människor är. Givetvis stämmer det inte alltid. Kanske långt ifrån alltid. Kanske aldrig. Vem vet? Visst kan man lära känna en människa genom en blogg, men det beror ju helt på hur personlig bloggaren är.
Själv försöker jag att inte skriva alltför personliga saker, då jag vill ha lite privatliv klar, men egentligen framförallt för att vem som helst kan läsa det.
För 1,5 år sedan skrev jag ofta dagbok på Lunarstorm och där var det mina kompisar som läste. Där skrev jag allt möjligt skit med ovårdat språk och jag kunde kläcka ur mig lite vadsomhelst. Sådant kan man inte direkt göra på en blogg när det är massor av människor (kända som okända för mig) som läser. Det kan vara lite frustrerande ibland då jag har ett behov av att skriva av mig. Men då får man nästan ta till något annat, som en riktig dagbok när man måste skriva av sig.
Oj, nu svävade jag nog ut lite. Kanske.

2:51 em  
Blogger Knaster said...

http://gprime.net/video.php/reallifevsinternet Denna film tycker jag är väldigt pedagogisk! ;)

3:58 em  
Blogger Knaster said...

Se på fan, jag har fått min första anonyma nedlåtande kommentar i bloggen! Den anonyme Karin har tilldelat mig hederstiteln "moralkärring", sug på den du! ;)

9:44 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - det är helt okey att sväva ut här , jag gillar långa kommentarer med många utsvävningar. Ja det är ju en gräns man liksom får sätta upp för sig själv , vad är okey att skriva om och vad vill man hålla utanför bloggen. Ni som är mina "bloggkompisar" skulle gärna få veta mer personliga grejer om mig men en blogg kan ju vem som helst läsa... så man får väl tänka på det litegrann iallfall och även om man inte har många läsare från början kan man ju få i framtiden. Dom kan ju sitta och plöja gamla grejer man har skrivit.

Cindy - wohoo , grattis! moralkärring också , det är verkligen inget jag på något sätt förknippar med dig. Äh men det är väl bara att strunta i sånt ;)

11:18 em  
Anonymous Anonym said...

jag har två bloggar. (fast det har htitils varit hemligt) Virvlabloggen och en privat som absolut ingen förutom jag vet om att jag skriver. det är skönt för där kan jag skriva precis det jag känner utan att vara rädd att trampa på någons tår eller så. jag har typ en halv läsare men där är det helt okej, där skriver jag bara bara för min skull. på min blogg skriver jag ju även för andra, faktiskt.
jag flummar ut i kanten.

mobbning är aldrig okej. det är heller aldrig okej att möta ord med våld *blänger mot Zidane* det kommer ett inlägg på min blogg om det snart.

2:50 fm  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:46 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:33 fm  
Anonymous Anonym said...

I like it! Good job. Go on.
»

6:59 fm  

Skicka en kommentar

<< Home