lördag, juli 08, 2006

prostitution

Läste idag om prostitution i MadridNadias blogg En av mina favoritbloggar som jag tidigare har tjatat om att fler borde läsa. Den är ett måste för alla som är intresserade av en spanskspråkiga världen.

Även om Nadias inlägg i ämnet är hur bra som helst blev jag lite inspirerad att skriva ett eget på samma tema. Men läs Nadias inlägg för det är verkligen bra. När jag bodde i Göteborg så såg jag då och då prostituerade vid Rosenlund men sen när den nya lagen som krimminaliserade sexköparna kom upplevde jag att det försvann väldigt mycket från gatorna. Jag är ingen prostitutionsexpert och har inte undersökt fenomenet så jag kan inte riktigt säga om det har försvunnit , flyttat eller man nu säljer sig på andra sätt som till exempel via nätet.

När jag flyttade till Madrid slog det mig hur mycket och hur öppet det är här. Det finns vissa parker och vissa gator som dygnet runt är fulla av prostituerade. Det som slår en är precis som Nadia skriver att knappast någon är spanjorska utan dom är från Latinamerika , Afrika eller Östeuropa.
En annan sak som slår en är hur unga många tjejer är. På en tvärgata till den stora paradgatan Gran Via där affärerna ligger tätt och alla typer av människor som barnfamiljer , par , unga , gamla , kompisgäng o.s.v passerar står många prostituerade. Dom flesta bara tonåringar och kunderna , ofta medelålders eller äldre män står och förhandlar om priserna. Det är ganska obehagligt att gå där ensam för stannar man till och tittar i ett skyltfönster får man direkt oönskade blickar från sexköpare.

I min värld finns det inte att någon kvinna väljer prostitution. Jag tror inte att någon tänker åh vad ska jag göra efter skolan , läkare kanske , nä det är för jobbigt att plugga så många år. Prostituerad då ? det verkar bra mycket sex och bra betalt. Jag vet att en hel del säger emot mig på den här punkten och det är helt okey men jag tror inte att jag ändrar åsikt. Säg gärna emot mig men jag uppskattar om det görs på ett trevligt sätt , jag respekterar att andra inte tycker som jag så respektera att jag ibland har en annan åsikt.Jag personligen har svårt för förespråkandet av statliga bordeller som man då och då hör. Vem ska jobba där? Inte förespråkarnas mammor , systrar eller döttrar antar jag. Sen har jag svårt att se att det ska vara statens uppgift att driva bordeller.

I Madrid finns inte bara många prostituerade utan också en hel del sexklubbar med så kallad "live-show" Jag har aldrig varit på någon och är inte särskilt intresserad av att gå på någon. Men jag läste om en i Barcelona där "live-showen" bestod av ett antal akter såsom samlag mellan man och kvinna , två tjejer som höll på med varandra , flera killar på en tjej och några fler grejer ungerfär vad man kan se i dom flesta porrfilmer. Showen avslutades dock med att en tjej frågar publiken vilka som vill ha sex. Hågade män går fram och hon trär på en kondom och rider dom , sen visar hon upp den fyllda kondomen för publiken. Tydligen är det alltid ett par stycken som går fram och vissa kvällar kan det vara 10-20 stycken. Finns det på sexklubbar i Barcelona så lär det finnas här i Madrid också.

Det sorgliga är att det faktiskt finns ett samband mellan fattigdom , marginalisering och prostitution. En "vanlig" kvinna med ett hyfsat tryggt och bra liver kommer aldrig att "välja" prostitution. Jag tror att ytterst få som hamnar i prostitution väljer det. Det är yttre omständigheter som fattigdom och marginalisering som tvingar in kvinnor i det. Visst finns det även manliga prostituerade men dom är ju en liten del av all världens prostituerade men naturligtvis är det också hemskt.
Jag försöker vara öppen och positiv i min sy på alla människor men jag har väldigt svårt för sexköpare som håller den här markanden igång. Visst kan dom säkert vara trevliga mot mig och det syns ju inte på någon att han eller möjligen hon har köpt sex. Men dom måste ju ha en syn att sen kvinnokropp är något som kan köpas för en timme eller två eller en natt och det känns inte som en vidare trevlig syn.

I den bästa av alla världar finns naturligtvis ingen prostitution eller sexklubbar och inga sexköpare. För att inte bli beskylld för att vara en moralist nu så kan jag bli så personlig att jag kan säga att naturligtvis gillar jag sex men det är något extremt personligt mellan mig och den jag har sex med. Jag ser inte köp av en prostituerad som sex utan som ett sjukt sätt att visa och utöva makt.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nånstans känns det ju väldigt sorgligt att man måste berätta att man njuter av sex för att få lov att kritisera prostitution. Annars får man ju ett "Ha-ha, har du fått moralpanik, lilla vän" kastat rakt i nyllet. Jag hatar ordet moralpanik. Det är bara ett sätt att limma en klisterlapp över munnen på dom som tycker nåt annat än det överenskommet liberala.
Och det är alldeles sant att det inte är ett noga uttänkt karriärval. Visst, kalla det yrke om ni vill, men försök inte få mig att tro att läkare, lärare, jurister och bibliotekarier världen över sitter och funderar på om de skulle sadla om sig till prostituerade för att slippa stressen på kontoret.
Sen är det en annan sak att vissa prostituerade förvarar sitt yrke - ja, vad fan ska de göra - tillräckligt många dömer ut deras liv utan att de själva dessutom ska göra det!
Jag tror inte sexköp har så mycket med sex att göra, det är ett sätt att visa sin makt: "Du tror att du är någon, men med mina pengar kan jag köpa din kropp och ditt människovärde".
Ursäkta låååång kommentar.

3:27 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - eller så kanske det här stämmer med den spanska inställningen till sex. Nu gissar jag bara men jag tror att här finns mer än syn att "fina , ordentliga" flickor ska "hålla på sig" Män däremot behöver "prova på" Därför behöver dom prostituerade och sexklubbar dom kan gå till och "öva" på "dåliga" flickor innan dom gifter sig med en fin flicka

Kapten Haddock - Ingen fara , jag gillar långa kommentarer. visst är det absurt att jag kände att jag behövde skriva att jag inte ogillar sex för att kunna kritisera prostitution. Funderade väldigt länge om det skulle stå med eller inte faktiskt. Läste för cirka två månader sen på en blogg som förespråkade statliga bordeller så tjejerna som valde yrket skulle slippa gå ute och frysa och det skulle bli bättre och säkrare kontroll för både prostituerade och torskar. Han fick säkert 15 kommentarer från folk som höll med honom... Så då kände jag att jag behövde gardera mig lite. Fast jag vet inte hur spridd den uppfattningen är.
Jag tror precis som du att det är inget "yrke" någon väljer för att det är stressigt på kontoret eller man vill vara ute mer eller nåt. När man ser alla prostituerade här i Madrid slås man av hur unga men slitna och olyckliga dom ser ut och myten om "den lyckliga horan" känns som just en myt och inget annat

10:19 em  
Blogger Anna Malaga said...

Mycket intressant ämne. Nu har jag bara hunnit skumma igenom era inlägg, men ni tar upp många viktiga frågor.
Jag måste bidra med de spanska kvinnornas syn på det hela, om man jämför med svenska kvinnor är det som dag och natt. I Sverige kan man diskutera sånt här, men spanjorskorna låtsas som om det regnar. Ganska svårt, eftersom landsvägarna har stora bordeller med lockande neonljus med jämna mellanrum....
Samtidigt har säkert 90% ab alla spanska män besökt en bordell. Oftast inte för att köpa sextjänster utan mest "på kul" i stora gäng. Hur kul det är kan man ju diskutera, men det är som sagt väldigt svårt att diskutera det här i Spanien.
Intressant är också att efterfrågan är så mycket högre än utbudet, att nästan alla prostituerade kommer från fattiga länder. Tragiskt!
Sen är kanske svenska män ina helgon heller - utanför Sveriges gränser.

6:22 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - det tror jag definitivt du har helt rätt i. Många svenska män som aldrig skulle gå till en prostituerad i Sverige tappar helt hämningarna i utlandet. Det var mitt intryck från Bangkok och då var jag inte ens på någon sexklubb där

6:42 em  
Blogger becka said...

Håller med till 100 % om allt du skriver. Är också trött på att bli sedd som moralkärring och sexfientlig för att man har såna åsikter. Jag har varit deltagit i demonstrationer utanför sexklubbar och då har vakterna förklarat att deras klubbar räddar en massa äktenskap eftersom männen kan komma dit oc "leka av sig" istället för att vara otrogna! Precis som inte detta skulle vara otrohet i des allra VÄRSTA form. Jag hade blivit mycket argare om min kille gick till prostituerade än om han var otrogen med en tjej han brydde sig om och inte utnyttjade som sexslav. Detta är gfaktiskt kvinnoförakt och förnedring i dess värsta form.

3:49 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - absolut , jag skulle nog ha svårt att vara tillsammans med någon som hade gått till prostituerade innan vi blev tillsammans. Det skulle ju säga en del om hans kvinnosyn , eller iallfall skulle jag tycka det. Jag har en kompis som var på bordell i Thailand några gånger och trots att han "bara" är en kompis har jag haft svårt för det och vui har haft diverse diskussioner. Han är numera gift men jag vet inte om frun vet...
Går mannen till prostituerade för att äktenskapet är dåligt så faller det nog sönder ändå.

4:00 em  
Blogger Lugnetetc said...

Jätteintressant (känns som om jag alltid börjar mina kommentarer så). När Sexköpslagen togs i slutet på 90-talet tyckte jag att det var hyckleri och att de flesta skulle ändå finnas kvar i telefon, på nätet mm för dem som vet/letar efter det.

Nu har jag dels ändrat åsikt: man kna inte säga att något så vidrigt är ok bara för att det är svårt att bekämpa och dels har det verkligen sjunkit enligt polisen (och poliser som jag pratat med privat).

Det jag tycker är hemskt är att det finns myten på den lyckliga prostituerade som gör det för att hon tycker att det är kul fast ingen någonsin har träffat henne (det är ett argument som jag ofta hört i Frankrike). Men det verkar som om de franska socialdemokraterna har förslag på en lag som liknar den svenska lagen! Hurra säger jag bara!

Sorry för långt inlägg...

11:35 em  
Blogger Thérèse said...

Fred - jag älskar långa inlägg så be inte om ursäkt.
Jag är också positiv till den svenska lagen numera. Intressant att det finns tankar på en likande lag i Fankrike. Låter jättebra. Här i Spanien verkar ingen sån diskussion finnas.

12:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Here are some links that I believe will be interested

8:59 fm  
Anonymous Anonym said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

10:15 em  
Anonymous Anonym said...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»

5:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home