söndag, juli 02, 2006

Indien

Jag har varit i ganska många länder och alla länder och platser har självklart sin charm. Även om det finns många platser i Europa jag tycker om så trivs jag på något sätt bättre utanför Europa och västvärlden. Trots en utbredd fattigdom och misär finns i många fattiga länder ett sätt att förhålla sig till livet som saknas i Europa. Det här är så svårt att förklara att jag ska låta bli men jag är säker på att många som har varit i fattiga länder en längre tid och sett mer än vackra stränder och billig shopping förstår och håller med.

Jag har flera gånger rest runt med ryggsäck och bott på billiga sunkiga ställen där andra ryggsäcksresenärer också bor. Det är trevlig och man får se mycket men det är inte något bra sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen. När jag tog med mina barn på en längre resa i Mexico och Centralamerika märkte jag verkligen skillnad. Nu kom människor fram och pratade frågade om barnen. Vi tillbringade en hel del tid i parker , på lekplatser och andra ställen dit turisterna inte kommer. I en by i Guatemala blev vi inbjudna till en familj på kaffe. En familj som bodde i ett verkligt skjul och hade en pojke som var lika gammal som min dotter. Det var mycket trevligt men samtidigt är det smärtsamt också speciellt att tänka på våra barns olika förutsättningar.

En annan resa jag har gjort är till Indien 2003. Det är nog den resa och det land som har satt djupast spår hos mig. Indien är så speciellt , så annorlunda. Det finns inget annat land som liknar Indien. I Indien finns stor fattigdom och stor rikedom men också en stor och snabbt växande välutbildad medelklass. Där finns bönder som odlar helt utan tekniska hjälpmedel på samma sätt som man har gjort i tusentalsår. Där finns också en snabbt växande high-tech industri och en enorm ekonomisk tillväxt.

Det som kanske är mest utmärkande i Indien är religionen som verkligen genomsyrar hela livet och alla områden i samhället. Dom flesta indier är hinduer även om islam också är en stor religion i landet. Jag vet inte om det kan skyllas på hinduismen men i Indien har man ett väldigt speciellt och vackert förhållande till livet , döden och andra levande varelser. Hinduismen är en väldigt gammal och väldigt speciell religion. Hinduismen är inte centralt organiserad och det finns ingen enhetlig definition om vad som är hinduism.

I en dom i Indiens högsta domstol 1966 definierades hinduism på följande sätt:

  1. Accepterande av Vedaskrifterna som högsta religiösa och filosofiska auktoritet.
  2. Tolerans för andra trosriktningar med hänsyn till att sanningen är mångfacetterad.
  3. Accepterande av ett cykliskt världsförlopp med återfödelse.
  4. Erkännande av att frälsning kan nås på många sätt.
  5. Ett erkännande av att en hindu kan tillbe många gudar, eller ingen gud alls.
  6. I motsats till andra religioner och trosriktningar är inte hinduismen fast förbunden med någon särskild filosofisk åskådning.
Definitionen av hinduism är väldigt luddig och kan nog inte konkret hjälpa till att förklara den stämning som finns i Indien. Min indiska lillebror sa att är man människa så är man hindu. Jag kan nog inte heller förklara min kärlek till Indien och det indiska sättet att leva på "några korta rader" i en blogg. Indien är en känsla som inte kan förklaras utan bör upplevas.

Jag var i Indien för att genom en kurs delta i ett gammalt SIDAprojekt. Så jag bodde i en fattig by i en fattig delstat. Jag levde utan el , rinnande vatten , toalett (man fick leta upp en buske bäst man kunde) , toapapper , och naturligtvis fanns inte såna saker som TV , datorer och likande. Det jobbigaste var att jag inte hade något språk. Jag fick prata via tolk eller gestikulera när tolken inte var i närheten. Den månaden jag bodde så här har satt mycket djupa spår. För det var otroligt jobbigt men otroligt lärorikt. Jag har pratat så mycket om Indien och försökt beskriva känslan av att leva bland fattiga männsikor för mina närmaste utan att jag egentligen tycker att jag har lyckats. Därför tror jag inte att jag lyckas göra det på bloggen heller. Men Indien har påverkat mig enormt. Indien är ett land som har en särskild plats i mitt hjärta och jag hoppas att jag snart har möjlighet att återvända.

6 Comments:

Blogger Nejma said...

Din beskrivning av Indien låter som Marocko. *s* Ja, förrutom det med religionen så klart. Här är dom allra flesta muslimer, mer eller mindre. Marocko är det mest västorienterade av de islamiska länderna och det funkar väldigt bra att ha en annan religion, så länge man inte försöker omvända någon muslim. *s*

Visst är det nått speciellt med att leva i ett fattigt land. Man får ett annat perspektiv på saker och ting. Att köpa fula plastväskor för tusentals kronor finns bara inte på kartan här, men däremot att njuta av livet så gott det går och umgås med släkt och vänner. Jag tycker faktiskt att det marockanska tänket är mycket sundare på många sätt och vis.

Jag önskar jag kan åka till Indien någon gång! Då skulle jag vilja studera yoga för någon känd yogi och givetvis besöka Mahatmas museum! Men det lär väl bli långt fram i framtiden....

/Nejma

6:43 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - Du måste absolut åka till Indien , världens häftigaste land. Jag har varit på Mahatmas museum (huset i Dehli där han bodde sista året innan han mördades) intressant , såg hans glasögon och spinnrock och annat. Sen var jag vid platsen han kremerades. Någon yoga blev det inte för 2003 hade jag fortfarande inte upptäckt yogan.

Precis som du säger , lever man i ett fattigt land och möter fattiga människor får man andra prioriteringar. Vilken kändis som är ihop med vilken och plastväskor för tusentals kronor är tämligen ointressant.
Det är imponerande att se hur människor trots alla umbärnaden kan njuta av livet och delar med sig generöst av det lilla dom har.

8:02 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - Jag har ofta tänkt på att jag skulle skriva nåt om Indien. Fast eftersom jag levde så annorlunda där väcker Indien känslor som jag har lite svårt att sätta ord på. Den som har sett fattigdom på nära håll brukar förstå men alla har ju inte det och då är det extremt svårt att förklara. Naturligtvis kan jag skriva lite fakta om området jag var i och ställen kring huvudstaden där jag turistade och lite roliga händelser jag var med om och kanske ett och annat tips. Jag ska tänka på det.
Du vet att jag älskar Madrid-tips. Så tack så jättemycket. Jag ska gå och kolla dom där sagoberättarna. Låter jättekul. Jag hade ingen aning om att det fanns något sånt här. Det blir nog inga problem att hitta , fråga på barerna på calle Libreros

8:42 em  
Blogger Knaster said...

Min chef är indier och hindi, och hans syn på livet fascinerar mig. Enligt honom så finns det halvgudar som kommer ner till jorden för att göra underverk hela tiden. "Vem tror du det var som uppfann Hjulet? Flygplanen? Datorerna? De finns bland oss!" som han uttryckte det.

Jag tycker att det låter så fridfullt att ha en sådan vardaglig förankring till sin religion. Mil ifrån andra religioners "fader i himlen"-perspektiv.

Suck. Den som ändå finge åka till Indien. Eller för all del kunde vara religiös.

10:21 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - Intressant tro din chef verkar ha. Indierna som jag mötte hade en ganska pragmatisk syn på sin tro. Som goda hinduer var dom naturligtvis vegetarianer men det fanns alltid tillfällen då man kunde fuska i stil med första tisdagen i varje månad tittar gudarna åt vänster och då får man äta kyckling. Har man äggen i en kaka ser inte gudarna det och då kan man äta ägg.

Vara religös längtar jag nog inte efter men åka till Indien ska jag absolut göra igen. Indien är ett land jag verkligen kan rekommendera till alla ressugna , billigt , annorlund och hur kul som helst

11:51 em  
Anonymous Anonym said...

Here are some links that I believe will be interested

3:04 fm  

Skicka en kommentar

<< Home