torsdag, juli 13, 2006

bostad önskas

Jag fick lite frågor på kommentarerna om att jag inte skulle vara utlandssvensk mer. Ja det stämmer , om drygt en månad tar jag ett plan norrut för att inte återvända till Madrid. Det är med sorg i hjärtat för jag tycker mycket om Madrid och längtar inte efter att frysa i den svenska vintern. Men det här är det absolut bästa beslutet för mig , maken och barnen. Vi är helt eniga och lyckliga med beslutet.

I slutet av september kommer barnen till mig så kan någon hjälpa mig med en bostad tills dess så blir jag mer än nöjd. Tror inte att bostadssökande via blogg är så framgångsrikt men det är värt ett försök. Ska prova massmail också. Samt olika hyresvärdar och annonser. Förutom bostad önskas även ett jobb. Jag har tänkt bo i Uppsala men tackar absolut inte nej till en bostad i Stockholm heller. Samma med jobb Stockholm eller Uppsala med omnejd går hur bra som helst.

Jag har tänkt bo i Uppsala för där bor mina föräldrar och ska jag bo ensam med två barn är det skönt om det finns några som kan hämta på dagis ibland , kanske vara barnvakt då och då när jag träffar någon kompis eller hittar på nåt på egen hand. Om jag vill gå ut någon helg och dricka rödvin , dansa disco och hångla mot bardiskar kan barnen sova hos sin mormor och morfar.

Mina barn har världens bästa pappa och Madrid ligger bara några timmars flygresa bort och det går att hitta billiga biljetter. Så han kommer att komma och hälsa på dom så ofta han kan.

Jag klara inte livet som hemmafru i Madrid. Visst bor jag jättefint här men jag verkar inte få något annat jobb än engelskalärare till spanjorer. Visst det är ett jobb men inte särskilt bra betalt , inte särskilt många timmar i veckan och jag är ingen bra lärare. Utan jobb har jag inte lärt känna några människor och varit hänvisad till att umgås med maken och hans vänner och vara med mina barn. Jag älskar att vara med mina barn och makens vänner är väldigt trevliga men jag behöver ett eget liv också med egna vänner. Jag kan inte leva på makens lön och be honom om pengar hur gifta vi än är. Även om jag inte får tag i ett jobb direkt i Sverige kan man få a-kassa och gå på "vuxendagis" hos Arbetsförmedlingen och få pengar för sånt. Men jag tror jag hittar ett jobb i Uppsala eller Stockholm (där jag egentligen vill bo) inom en inte alltför avlägens framtid. Jag kan tänka mig att jobba med nästan vad som helst , drar väl gränsen vid slakteri ungefär.

Det här kanske låter som lyxproblem men jag mår inte bra om jag inte är självständig och har ett eget liv. Just nu kanske det livet måste levas i Uppsala istället för i Madrid. Saker man gör är inte oåterkalligt så jag kan och kommer säkert att bo eller tillbringa mycket tid i utlandet i framtiden men det blir inte i Madrid dom närmaste 1.5 åren.

Bloggen kommer naturligtvis att leva vidare för jag har ju blivit beroende och jag har faktiskt tillbringat flera långa perioder i utlandet så jag har mycket liv i utlandet att skriva om. Även livet i hemlandet kan vara nog så intressant och väl värt att skildra på en blogg.
Att komma hem ska vara en schalger är titeln på en av Per Hagmans böcker. Min melodi går nog mer i moll än schlager men en lycklig moll. Jag , min familj och dom som känner mig vet att det här är rätt och blir bäst för alla inblandade.

Visst känns det en aning konstigt och nervöst att flytta till Uppsala där jag inte har bott sen 1994. Jag kan inte stan alls längre , känner mig helt borta vet inte vad jag ska hitta olika saker men det går nog rätt fort att lära sig och det finns folk jag kan fråga. Stockholm är egentligen min favoritstad i Sverige och staden där jag är född och visst skulle jag gärna bo där men jag inbillar mig att det är lättare att hitta en lägenhet i Uppsala. Behöver jag hjälp med barnen så är det ju oslagbart att mina föräldrar bor i Uppsala. Stockholm ligger bara 45 minuter bort så mina kompisar där kan räkna med ett och annat besök i höst.

26 Comments:

Anonymous Anonym said...

Åh vad tråkigt att du ska flytta ifrån Madrid på grund utav de orsakerna (att du inte kan få jobb osv), samtidigt måste jag, helt själviskt, säga att det ska bli trevligt att träffas! För jag förväntar mig givetvis besök i höst!

Hur går det med din son och hans skola då? Jag hoppas du kan hitta något bra åt honom även i sverige!

kram Virvla

3:28 em  
Blogger becka said...

Vi kompisar som bor i din hemstad de senaste tio åren (Göteborg) vill också ha besök! Det blir dragkamp om dig Thérèse;-) Nu till ett trevligt spel att muntra upp dig med: http://zeljo.com/blog/zidane-the-game/

3:28 em  
Blogger becka said...

Och här kommer en till Zidane-grej, inget spel men rolig ändå:
http://www.youtube.com/watch?v=js0vOgjBfD8&eurl=http%3A%2F%2Fingbrittkiss%2Eblogspot%2Ecom%2F

3:33 em  
Blogger Knaster said...

Jag förstår verkligen ditt beslut! Jag klättrade också på väggarna efter ett tag som "hemmafru", fast jag är ogift o inte har barn, men klistrad i hemmet kände jag mig ändå. Och detta med socialt liv är ju så sjukt viktigt!

Kan tyvärr inte rekommendera London för en ensamstående förälder, dagis och skola skulle äta upp den delen av lönen som inte hyran tar. Men Stockholm och Uppsala är ju båda underbara städer! Längtar tillbaka till Stockholm nästan varje dag.

Ska se om jag hör om nån ledig lägenhet i Stockholm. Min hyresrätt i Rinkeby är redan uthyrd, och Henrik säljer sin bostadsrätt på Fridhemsplan nu i Augusti... Håller tummarna för dig!

Kram!

3:49 em  
Blogger Anna Malaga said...

Har ingen bostad i Stockholmsomrâdet, men vill önska dig en stort lycka till! Madrid är inte lângt bort och det gâr nog bra med barnen (plötsligt kommer dina frâgor till Nejma i ett annat ljus...)
Jag har alltid trott pâ att man bör göra vad man själv känner för. Ângar man sig sen gâr de säkert att fixa, bättre det än att fortsätta i nâgra hjulspâr man inte trivs med.
SÂklart fortsätter jag följa bloggen och hoppas pâ reportage frân sunkhak i Stockholm. Du tar väl med Santa Teresa?
Vi är ju alla olika, sâ jag mâste säga till hemmafruns försvar att jag trivs bra som hemmafru, även om den perioden snart är slut och jag börjar söka jobb igen. Pengar har jag aldrig bett om, jag bara tar dem :-)
Än en gâng, lycka till!

4:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nämen oj. Att du skulle flytta från Madrid trodde jag inte. Ojojoj. Det kändes ju lite konstigt.

Men både Uppsala och Stockholm är trevliga städer. Och Uppsala tror faktiskt jag mer på för barnens skull. Åååh, Uppsala är fint. Jag hade en mycket trevlig helg där t.ex. Om du inte har så stor koll på stade längre och flyttar dit, kan jag komma och guida dig. ;) Eller ja, jag har ju inte helkoll heller eftersom jag inte bott där på två år men LITE koll har jag ändå.

Lägg in en annons på blocket om att du behöver boende! Där brukar man få napp. Fick massa napp när jag sökte bostad i Gbg, och nu letar jag själv efter nån att hyra min lägenhet och svarar på lite annonser... mycket bra.

Lycka till med allt, det blir nog bra hörredu.

4:01 em  
Anonymous Anonym said...

Lycka till med allt, Therese. Jag förstår att det inte är lätta beslut att fatta.
En positiv sak är i alla fall att du kommer att kunna äta saltlakrits när du vill i fortsättningen.

5:07 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - haha spelade det igår. Jag är lite sur på Zizou som inte kunde berätta exakt vad Materazzi sa... Jag planerar Göteborgsbesök redan i augusti , vi kan bestämma datum på mailen. Jag har redan bestämt var jag ska sova ;) Finns ju bara ett alternativ... eller hur?

Cindy - även här i Spanien är dagis dyrt... Ja , du förstår mig , jag måste jobba eller pluga eller nåt. Fast jag kan tänka mig att hemmafruliv utan barn blir ännu värre. Hör du nåt om lägenhet så tveka inte att maila. Nu har jag ju ställt in mig på Uppsala och Stockholm ligger längre fram i tiden kanske... Kram själv

Anna - Nä jag kan förstå att det kan vara trevligt att vara hemma. Jag är inte en person som älskar att jobba direkt... eller det kommer alltid att finnas mycket som är viktigare än jobbet. Fast att vara hemma i en stad där man inte känner en enda person är inte så kul. Hade jag haft vänner att gå och fika med , gå på bio med eller dricka rom med ibland hade det varit roligare och jag hade nog inte blivit så här less. Javisst fanns det en baktanke med mina frågor till Nejma

Johanna - Nej jag vill kanske inte flytta heller men jag är säker på att det blir bäst så här. Det är i Uppsala jag har letat bostad. Eftersom mina föräldrar bor där. Pappa går i pension i höst så då har jag någon som kanske någon gång kan hämta på dagis och sånt. Jag behöver niog bo i närheten av dom om jag ska klara att vara ensam mamma. Då har jag möjlight att ibland göra andra saker och om jobb och dagistider inte funkar kan dom hjälpa mig.
Tack för tipset om blocket , ska direkt lägga in en annons. Du får jättegärna guida mig i Uppsala. Vi måste absolut ta en fika om du har vägarna förbi.

Cocotte - ja jäklar vad jag ska äta saltlakrits ;) Åtminstone första dagarna. Nej jag har funderat fram och tillbaka mycket men nu när jag har bestämt mig och maken och jag har pratat igenom allt och tycker lika känns allt jättebra. Så skönt

5:32 em  
Blogger Blancaflor said...

Jag hoppas att allt blir bra. Men jag undrar, är du och maken fortfarande ett par (du nämnde hangel mot bardiskar men det kanske var ett skämt)? Lycka till i alla fall!

5:53 em  
Blogger Thérèse said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

5:57 em  
Blogger Thérèse said...

Blancaflor - nja vi har inte lämnat in några skilsmässopapper. Få se hur framtiden blir. Lie skämt , lite allvar. Normalt brukar jag ägna mig mest åt att dricka eller äta tapas när jag står vid en bardisk.
Tycker mycket om maken men kan inte vara så här beroende av varken honom eller någon annan.

6:01 em  
Anonymous Anonym said...

Oj, vad jag känner igen dina tankar. Precis så där var det för mig 1997 i Italien. Jag bröt upp (visserligen med ganska stora problem och en jobbig separation), tog barnen med mig och flyttade till min gamla hemstad, där mamma kunde hjälpa mig med pojkarna, fast jag egentligen ville till Stockholm. Staden hade jag inte bott i på tjugo år och jag hade mist all kontakt med gamla kompisar. Men det gick. Jag fick fast jobb och bor kvar och har även hittat en ny man att träffa när andan faller på. :-) Och framför allt har jag hittat mig själv igen och kan utvecklas i mitt yrke.

Så det går säkert bra för dig också, det är jag övertygad om.
Lycka till!
Och välkommen tillbaka till Sverige!

7:30 em  
Anonymous Anonym said...

Och jag måste också säga, Therese, att jag tycker att det är modigt att skriva detta på bloggen. Det är ju personligt, men otroligt bra skrivet. Tummen upp. Än en gång, är säker på att allt ordnar sig till det bästa! Uppsala är ju en mycket bra stad. Och jag kommer "nog" garanterat dit minst en gång till innan jag åker till Frankrike, så en fika blir det då.

10:26 em  
Blogger Thérèse said...

Susanne - oj det låter som om du har gått igenom ungefär samma sak. Skönt att höra att allt gått bra för dig.

Nadia - Sverige är inte fy skam , Madrid finns ju alltid kvar om jag ångrar mig och det kommer att bli fler tillfällen att flytta utomlands

Johanna - tack så jättemycket. Kul med en fika

11:30 em  
Blogger Nejma said...

Oj, vad tråkigt att du och maken ska separera Thérèse, men man måste följa sitt hjärta. Mår man inte bra i den situationen man är i måste man hitta en annan lösning. Och Uppsala är ju en jättetrevlig stad så det kommer säkert att lösa sej bra för dej. Du verkar va en tjej med skinn på näsan så du kommer att fixa det. Nu har du ju chansen att återupptäcka Uppsala, det är inte fy skam det heller. *s*

Ibland är distansförhållande det enda rätta för att kunna fortsätta att ha en bra relation som två vuxna, jämlika föräldrar. Att gå och nöta på varandra kan aldrig vara bra. Och det är inte speciellt långt mellan Madrid & Uppsala.

Lycka till med allt! Och njuuut av saltlakritsen!!!!

Kram,
Nejma

12:00 fm  
Blogger Thérèse said...

Nejma - separation och separation , vi ska ju bara bo i olika länder och han ska hälsa på så ofta det går. Ska göra en Nejma ;)
Kram

2:44 fm  
Blogger Unknown said...

Therese: Så länge det känns bra för er så kommer det definitivt gå jättebra!
Jag har vuxit upp sådär: pappa jobbade utomlands och mamma hade sin karriär här hemma. Det funkade hur bra som helst!

kan tyvärr inte säga att de levde lyckliga i alla dagar, då de faktiskt skiljde sig sen när jag var tonåring. Men det berodde inte på pendlandet utan på pappas sjukliga svartsjuka. Pendlandet gjorde snarare förhållandet bättre:)

Lycka till och hoppas att allt går bra!

9:53 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - tack för uppmuntran , är det meningen att det ska vara vi så fungerar det nog bra. Det är ju "bara" 1.5 år. Annars får man väl gå skilda vägar då. Just nu känns det här bäst. Sen kan man ju alltid ändra sig i framtiden. Ingen av oss är särskilt svartsjuk men det kan ju komma upp andra problem

10:41 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad synd att det inte fixat sig med jobb. Hoppas allt går bra med flytt och förhållande på avstånd. Ibland kan man behöva en paus.
Nu kan du ge en hemflyttads point of view på samhället i Sverige istället! "Mitt liv i hemlandet" typ.

11:54 fm  
Blogger Thérèse said...

Kpaten Haddock - egentligen kanske det är ensamheten som är värst. Jag hade kanske kunnat stanna här och söka jobb lite mer aktivit men nu känns det här som rätt beslut. Så får väl framtiden utvisa hur det går med familj och äktenskap. Självklart ska jag skriva om hemvändande

1:38 em  
Blogger becka said...

Klart du ska bo hos mig när du kommer till Göteborg Thérèse! Kellys here we come:-) Jag svarade förresten på ditt mail inatt, efter att ha spelat fotboll hela kvällen. kramisar

6:34 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - har läst ditt svar , ska svara duig också kram

7:18 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:25 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

5:19 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:34 em  
Anonymous Anonym said...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»

7:44 fm  

Skicka en kommentar

<< Home