söndag, juli 16, 2006

Al-Andalus

I södra Spanien ligger regionen Andalusien som är en av dom mest vackra och spännande områderna i Spanien. Från 711 till 1492 var större delen av Iberiska halvön en del av Bagdad-kalifatet , det muslimska väldet som sträckte sig över en stor del av Mellanöstern , Nordafrika och in i större delen av Spanien när det var som störst.

Dom muslimer , som kallas morer , som erövrade Spanien 711 har främst satt sin prägel på Andalusien , Spaniens sydligaste region. Här finns historiska monument i världsklass. Jag skulle rekommedera alla turister som besöker Andalusiens kuster att under åtminstone en dag lämna kusten och åka tilll det spännande och vackra moriska palatset Alhambra i Granada. Kanske Spaniens mest sevärda historiska monumnet. Jag gick runt där ensam en hel dag och det kändes som om timmarna bara flög iväg. Även staden Granada är väl värd ett besök fast gör man bara en dagsutflykt så blir det nog svårt att hinna både Granda och Alhambra och då bör man absolut prioritera Alhambra.


Alhambra

Cordoba är en annan vacker stad med många moriska lämningar mest känd är Mezquita som är väldigt imponerande och definitivt värd ett besök. Staden Cordobas gamla delar är också mycket vackra och sevärda. Cordoba var under 900 och 1000 -talet, huvudstad i ett eget kalifat med samma namn. Cordoba var under den perioden en av Europas största och modernaste stad. Här bodde cirka 500000 innevånare och här fanns avlopp , rinnande vatten , gatubelysning och mycket annat.

interör från Mezquita

30 kilometer från Cordoba ligger ruinerna av palatser Medina al-Zahara som byggdes i början av 900-talet. Även om det är ruiner idag så är det lätt att föreställa sig hur enormt praktfullt det måste ha varit en gång. Medina al-Zahara är absolut värt ett besök. En populär legend säger att palatset har fått sitt namn efter kalifen Abd al-Rahman IIIs favorithustru.


Medina al-Zahara

I Cordoba och andra moriska städer i Andalusien gjordes framstående vetenskpliga upptäckter främst inom matematik , medicin och geografi. Morerna var också framstående inom språk , konst och kultur och i det moriska Andalusien samlades framstående islamska poeter och författare. Morerna hade stora kunskaper om jordbruk och dom införde nya metoder bland annat var det dom som införde vattenhjulet i det spanska jordbrukaet. Många ord i spanskan är moriska låneord av vilka många har anknytning till jordbruk.
Det spanska ordet Ojala som betyder ungefär låt oss hoppas kommer från det arabiska uttrycket Insha'Allah , om Gud vill , en fras som i den muslimska världen ofta läggs till allmänna önskemål.

I Andalusien är dom moriska spåren synliga överallt i språket , maten , kulturen , arkitekturen mm. Flamencon som förknippas med Sydspanien har sitt ursprung i moriska danser. Många andalusiska floder börjar på Guadala vilket betyder flod på arabiska. Andalusiens största flod Guadalaquivir som rinner genom Cordoba och Sevilla betyder helt enkelt Stor Flod.

Den moriska perioden i Spanien är en väldigt spännande och för många ganska okänd period i Spaniens historia.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

9:00 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3:40 em  
Anonymous Anonym said...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

10:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home