fredag, juni 09, 2006

resor

Eftersom blogger.com av och till ligger nere är det helt omöjligt att gå in och förminska och ta bort stora bilder i gamla inlägg som jag hade tänkt att göra. När jag gör det ska förhoppningsvis sidan se oeky ut även i Explorer. Tyvärr ligger blogger.com nere ganska ofta och strular av och till. Jag ångrar att jag valde att blogga där och skulle inte råda någon annan att göra det.

Sofia har skrivt en väldigt träffande iaktagelse om resor och skillnaden mellan svenskars och sydfransosers resvanor. Vi svenskar reser otroligt mycket om man jämför med många andra nationaliteter. Men vad reser vi till och varför?

Jag älskar själv att resa och gör det så ofta jag har möjlighet. Om jag hade råd eller lyckades hitta en sponsor skulle jag säkert vara resenär på heltid. Men mycket av det traditionella resandet är inget jag egentligen känner mig så lockad av.

Ligga på en strand en vecka eller två skulle få mig att bgå under av tristess. Däremot gillar jag att vara vid havet för dykning är en av mina stora passioner och jag gillar segelbåtar.

Att resa iväg någonstans för att shoppa känns inte heller som något för mig. Jag som inte an förstå hur shopping kan vara ett intresse. Jag kan förstå att kläder och mode kan vara ett intresse även om jag snabbt blir uttråkad när jag ska handla kläder.

Jag har varit på typsiska backpackerställen som Khao San Road i Bangkok och likande platser i Asien och Latinamerika. Där sitter man och dricker öl med andra backpackers som ofta har extremt dålig koll på landet dom befinner sig. Många beckpackers jag har träffat är extremt okunninga och ointresserade av landet och lokalbefolkningen. Det känns också som om många backpackers , speciellt i sydostasien, är den moderna "chaterresenären" , resans huvudsyfte är att supa , festa kanske prova droger och ha kul.

Det finns säkert en hel del riktiga backpackers som drar iväg till mer avlägsna destinationer , undviker andra backpackers och umgås med lokalbefolkningen. Jag känner några såna men dom vägrar att kalla sig backpackers eftersom det är förknippat med folket som häger på Khao San Road i Bangkok och likande ställen. Jag tycker också det är stor skilland på dom backpackers jag har träffat i Latinamerika och Sydostasien. Dom i Latinamerika har varit betydligt mer "riktiga backpackers" för att använda ett slarvigt uttryck

Sofia nämnde också sevärdhets-spoting i sitt inlägg. När man kommer till en plats ska man ut och beta av en eller flera sevärdheter som måste ses och där trängs alla andra turister. Det här är nog ändå en grej som jag gillar för jag är sjukligt intresserad av historia och sevärdheter är ofta gamla saker. Det kan vara en byggnad , en tavla eller något annant som man sett på foton hur många gånger som helst ändå är det så mäktigt att stå framför den i verkligheten till exempel mayastaden Tikal i Guatemala. Men det kan ju vara tvärtom också att sevärdheten blir en besvikelse i verkligheten som tillexempel Mona Lisa på Louvren i Paris. Louvren är dock värt ett besök för det finns mycket annat fint att titta på speciellt gamla antika skulpturer.

Min slutsats är att resandet i stor utsträckning handlar om status för många svenskar. Man kommer hem efter en vecka eller två på stranden och alla observerar hur brun man har blivit och man kan då säga att man varit vid Medelhavet , på Maldiverna , i Karibien eller var man nu har varit.
Har man rest på en shoppingresa kommer man till jobbet i sin nya tröja och kollegorna frågar om man har ny tröja. "Ja , den köpte jag i New York , Paris , London , Shanghai , Bangkok , Kapstaden , Rio eller var man nu har varit på shoppingresa"
Den typiska backpackern kan komma hem och skryta över vilket shysst röka dom har i Indien eller hur full han/hon blivit på Mekong-whisky i Thailand.
Har man varit vid en viss sevärdhet så tar man naturligtvis ett foto på sig själv bredvid den och visar upp för vänner och bekanta. Trots att alla har sett sevärdheten i fråga tusentals gånger på kort. "Här är jag bredvid Peterskyrkan i Rom"

Nu kan man naturligtvis inte dela in folk i A reser alltid till stränder , B gör inget annat än shoppar i utlandet och C bara springer mellan sevärdheter.
Jag vill heller inte döma någon som gillar att ligga på en strand , shoppa , dricka öl p Khao San Road eller titta på sevärdheter.
Jag älskar själv att resa och har gjort allt av ovanstående. Men mitt ideala sätt att resa skulle vara att lära känna livet och kulturen på en plats, lära känna hur vardagen ser ut för människorna där.

Däremot tycker jag det är synd att vi reser så mycket men väldigt få resenärer får kontakt med lokalbefolkningen och får en insikt i deras liv och kultur. Vi ger inte heller lokalbefolkningen på en plats någon större möjlighet att få en insikt i vårat liv och vår kultur. Det är lite synd att resandet inte kan fungera mer som möten och kulturutbyten mellan folk. Jag tycker också det är synd att många resenärer är så dåligt pålästa om landet och områdt dom reser till.

Jag känner inte till så mycket om olika reseföretag men jag skulle tro att dom flesta är rätt lika. Dom ordnar biljetter och ett schysst hotell någonstans där det är garanterat sol och värme. Det enda undantag jag känner till är Läs och Res som verkar satsa på att man ska möta lokalbefolkningen och lära sig något. Namnet syftar på att i resans pris ingår böcker som man ska läsa innan man ger sig av. Jag har inte rest med dom själv men dom jag har pratat med som har gjort det har varit mycket nöjda.

21 Comments:

Blogger Magnus W said...

En typ av resenärer som jag känner många som inte direkt kallar sig för men ja - stadschillare

Många av dessa brukar vilja likna drömlivet med Amelie från Montmartre och åker till Paris med ojämna mellanrum för att bo på ett charmigt litet hotell och köpa en crossaint i någon kvartersbutik med en supertrevig fransman som älskar världen och alla.

Även om man inte springar runt och spottar turistattraktion efter attraktion så kanske man ser någon...dessutom så anser många av de (jag med för den delen) att man får se mycket av stadens "liv" genom att sitta flera timmar på något kafé och bara stirra på livet och folket och det som händer (då i och för sig väldigt centralt). Då är det fortfarande inte partysemester men jag vet inte riktigt heller om det är någon backpacking? Det är nog svårt att klassa resenärer men jag tror ändå det finns rätt många stadschillare.

(det här skrev jag förresten innan jag ens sett ovanstående kommentar.. ;D började bara skriva)

9:34 fm  
Blogger Me said...

Förhoppningsvis så kommer alla dessa downtimes att göra blogger bättre i framtiden.

11:05 fm  
Blogger Unknown said...

Nja, jade du skrivit det här för 10-15 år sedan hade jag hållt med dig, men den myten du målar upp visar snarare charterungdomar.
Jag har ju jobbat med charter förr och där finns mycket knark, men människor som verkligen titulerar sig backpackers har ofta emot knark.

Jag har några snabba kriterier som är ganska genomgående för backpackers idag
* Knark är ute, oj oj vad ute.
* Man dör hellre än bor på Khao San
* Thailand är sista landet man vill åka till. Populärast är Nepal och Burma
* Man tycker att det är viktigt med massturismen påverkning och diskuterar mycket ekologiska, sociala och ekonomiska skador på landet genom turism (förmodligen det populäraste samtalsämnet på backpacking.se)
* man åker för kulturen och sevärdheter. Att festa är faktiskt rätt... illa sett på.

Sen är det klart att det finns många unga som "backpackar", d.v.s. åker utan bokat hotell och festar efter gymnasiet, men de titulerar sig knappast backpackers.

11:15 fm  
Blogger Unknown said...

Jag kan också lägga till, i o m påståendet om droger, att 97 % av alla medlemmar på backpacking är negativ mot droger och använder sig inte av det under resor.

11:16 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har full förståelse att man vill åka utomlands och bara ligga på en strand och lata sig - där har man garanterat sol och värme, det finns inga krav som mailbox som piper eller telefon som ringer som hemma, man blir avslappnad i hela kroppen av värmen och man kan bara... SLAPPA! Det var några år sedan jag var på charter nu och i sommar ska jag ta en sistaminuten med en kompis, enbart för att vi vill komma iväg och bara ha det skönt en vecka.

Men jag tycker bättre om resor där man får se mer än en strand - stränderna och turistorterna på chartermål ser trots allt likadana ut på de flesta ställena.

Jag kan även förstå de som vill åka till Paris och gå och köpa en croissant och bara vara där, för det är häftigt att sitta på café i flera timmar och iaktta rörelser och människor.

11:30 fm  
Blogger Thérèse said...

Pistache - Jag tror att IM-education hade med turist i sina utbildningar utomlands för några år sen. En blandning av alltihopa är nog vad jag själv gillar också

Magnus - stadschillare tycker jag låter som ett skönt sätt att resa. Iallafall jag skulle gilla en mix mellan att vara stadschillare i stora världensstäder och resa runt på landet i olika länder.

Nadia - jag förstår inte heller att folk åker över hela jordklotet för att ligga på en strand.

Japaneseviking - ja vi får hoppas det för det är klart irriterande med alla avbrott.

Ulrika - jag pekar ut fenomenet, inte sidan du jobbar på eller dom som är medlemar där. Alla backpackers är ju inte svenskar heller. Jag var på khao San Road för 2.5 år sen och då var det iallfall fullt av backpackers och gott om droger. Det finns även andra likande ställen i Sydostasien och Indien. Dom flesta jag har pratat med på såna ställen är trevliga och sympatiska men har noll koll på landet eller sevärheterna. Thailand verkar ju vara det populäraste landet för svenskar som ska resa långt och resa runt. Vem som titulerar sig backpacker eller inte kan inte jag bestämma men jag har kompisar som satsar på riktigt udda resmål som luffat runt i mellanöstern och bott hos folk och annat. Dom vägrar att kalla sig backpackers.
Är man kunnig och påläst om landet tycker jag nog att man ska skippa Burma idag.

11:37 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - det är skithäftigt att sittan på caféer och iakta folklivet i Paris. Även om jag aldrig har åkt någon sista minutenresa är det absolut ett väldigt prisvärt alternativ , man får mycket för pengarna. Fast jag är nog för rastlös för att ligga och slappa på en strand , kanske just därför skulle jag behöva det;) Men en strand kombinerat med lite sevärdheter och utflykter låter som en perfekt kombination och så lite dykning förstås.
Visst har det med klimatet att göra att vi reser så mycket. Spanjorer behöver ju knappast åka utomlnds för sol och värme

11:41 fm  
Blogger Unknown said...

Jag har inte pratat om sidan generellt, utan om backpackersfenomenet idag och hur det ändras.

Jga har också bott på Khao San, och kan inte säga att jag sett särskilt många backpackers där. Däremot väldigt många festgalna ungdomar som slappat på Koh Pha Ngan.

Myten du målar upp av backpackers, som bara vill knarka och skiter i landet, är ju rätt förlegad. Dessutom är backpackers en ganska stor grupp som knappast lever efter en bibel och gör samma sak.

Vi har redaktörer på DN som backpackar, och vi har 18-åriga Kalle som vill festa i thailand.

11:57 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - okey visst jag har träffat meldelålders par som reser runt med ryggsäck , bor på bättre hotell och så. Visst skulle man kunna kalla dom backpackers. Dom som hänger på Khao San Road brukar också resa runt i Thailand och Sydostasien och kan väl också kallas backpackers. Så visst är det en stor grupp.

Jag har ju rest runt med ryggsäck och barn och passar då heller inte in på bilden ovan.

Om man ska säga att typiska backpackers lever efter någon bibel så är det väl Lonely Planet. Det har ju t.o.m kommit anti-lonely planet där man kan undvika hotellen och ställen som står i Lonely Planet för dom som tröttnat på att resa efter Lonely Planet.

Du behöver väl inte vara så arg ,
Det här var inte riktat mot dig på nåt sätt.

12:04 em  
Blogger Unknown said...

Ha ha, Jag är inte arg över huvud taget. Jag är snarare väldigt glad idag.

Jag tycker snarare att det verkar vara du som är arg för att jag säger emot dig.

Sorry om det var en känslig punkt, jag ger bara min syn på saken.

12:41 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - jag är absolut inte det minsta arg och det här är inte ett dugg känsligt ;) Jag skriver nästan aldrig saker som är känsliga för mig på bloggen

12:48 em  
Anonymous Anonym said...

Roligt att jag inspirerade sa mycket diskussion med mitt inlagg ; ) Jag kommer att tanka pa en bok jag laser just nu, "Fran Kapstaden till Nordkap", en valdigt bra reseskildring av en resa genom Afrika. Den ar intressant och mycket lasvard, men det som slar mig ar att forfattarna verkar se "backpackers"-stallena som en lika stor del av resan som resmalen i sig. Det ar val inte nagot fel med det, jag bara noterar att de sjalva definierar sig som backpackers och aven soker sig till andra backpackare. Sa aven om backpackers ar en valdigt bred grupp, med skilda intressen och anledningar att resa, sa verkar de anda ha nagot gemensamt, bade i sina egna och andras ogon.

1:08 em  
Anonymous Anonym said...

Jag gjorde forresten sjalv samma observation nar vi bodde pa "backpacker"-stallen i Kina

1:10 em  
Blogger Anna Malaga said...

Tack Magnus för att du gav mig ett ord pâ det jag är :-)
Jag skulle inte âka pâ semester till en strand eftersom jag bor vid en, men har alltid älskat storstadsresor. Städerna runt Medelhavet är perfekta att besöka under lâgsäsong. Dâ är det svalt och skönt och inte mânga turister.
Att sitta pâ ett centralt café och glo pà förbipasserande kan jag göra i timmar, traska omkring pâ muséer ocksâ.

4:00 em  
Blogger Thérèse said...

Pistache - ja visst är det svårt att sätta namn på något. Jag har nog samma bild som dig av typiska backpackers. Jag tror inte heller att alla definierar sig som backpackers bara för att dom reser runt med ryggsäck under en lägre tid.

Sofia - ja håller helt med det finns iallfall någonting som gör att backpackers känner en gemenskap och söker sig till varandra i utlandet. För många verkar det vara en viktig del av resan att möta andra backpackers. Jag har också rest runt och bott på backpackerställen i Asien , Latinamerika och ett i Europa faktiskt och observerat det. Exakt hur man sen ska definera en backpacker kan kanske vara knepigt. Om man nu måste definera det
Jag missade i det här inlägget en intressant poäng som du tog upp och det var det där med att nöja sig med det man har omkring sig. Men kanske surfar några somläser här över till din sida och läser ditt inlägg. Jag trodde aldrig det här skulle bli en sån diskussion. Jag är så förvånad varje gång att folk orkar läsa mina långa inlägg.

Anna - Jag ska nog också använda Magnus ord. Jag gillar också storstäder dels gamla vacka i Syd och Central Europa men också kaotiska och myllrande städer i Asien och Latinamerika. Indiens huvudstad Delhi är helt fantastisk. Indien är överhuvudtaget ett av mina absoluta favoritländer. Andra kul utomeuropeiska storstäder är Hong Kong och Mexico City

4:16 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, det ar de som reser med ett litet barn i "Fran Kapstaden till Nordkap" och den ar definitivt lasvard! I borjan var jag lite besviken for den ar inget litterart stordad, men jag lar mig sa mycket om Afrika och om att resa (inte alls nagot hinder med barn enligt dem).

Nadia tar upp essensen av det jag forundrar mig over med backpackers tror jag - att man helst ska se sa manga stallen som mojligt pa kortast mojliga tid. Om man var intresserad av att lara kanna ett folk eller kultur, borde man inte stanna pa ett o samma stalle sa lange som mojligt da?

5:13 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia - jag har aldrig hört talas om boken men den låter intressant. Jag har rest med mina barn och tycker absolut inte det är något problem. I dom flesta länder är barn mer än välkomna överallt och barn kan vara ett väldigt bra sätt att få kontakt med lokalbefolkningen. Fast man reser ju i lugnare tempo och satsar på att bo något bättre med barn.

Instämmer med Nadia och dig att ska man lära känna kulturen på en lats borde man stanna där länge inte försöka beta av så många ställen som möjligt på så kort tid som möjligtn

5:21 em  
Anonymous Anonym said...

Therese: Ett tips är att beställa den via Ola Ringdahls hemsida www.kaptillkap.
Skriver du dessutom in "Medlem i backpacking" så får du rabatt på boken:)

11:23 fm  
Blogger Unknown said...

Jag gjorde precis en lång intervju med Ola om hans resa, det är därför han har specialpris för backpackings medlemmar.

11:25 fm  
Blogger Unknown said...

Men jag måste fråga: har ingen som skriver här någonsin varit på charter på Kos eller Rhodos? Där pratar vi ju om KNARK i stora lass.

jag tycker att det är ganska roligt att backpackers blir utpekade som knarkare, och att knarkresorna bara glöms bort.

11:26 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - ska kolla sidan och boken. Skickar han till utlandet då för många gör ju tyvärr inte det även om jag betalar frakt.

hjag har bara varit på chater som barn tyvärr och d¨å knarkade varken jag eller mina föräldrar. Det känns som om det är en större bredd på chaterresenärer i ålder stil och så vidare än iallfall vad många har fördomar är den typiska bacvkpackern. Även om du säger att det är fel tror jag att många som tänker på en backpacker tänker på en ganska ung person som reser runt under en lång tid ofta flera månader , bor och lever billigt , ska beta av så många platser som möjligt och en hel del festar en hel del också.

Jag tror toleransen för att göra saker utomlands ökar oavsett på vilket sett man reser. Många som provar droger , går till prostituerade och likande skulle aldrig drömma om att göra det hemma men utomlands är det plötsligt okey.

Jag tycker inte man är knarkare för att man provar droger under en resa eller vid något annat tillfälle. I Spanien där jag bor är marijuana och hasch rökning väldigt utbrett och accepterat , men majoriteten provar då och då under några år när dom är unga men slutar sen. Det är nog var dom flesta backpackers och chaterturister också gör. Även om du inte tycker att folket på Khao san Road är backpackers så tror jag det är vad många skulle definiera dom som och vad dom ofta kallar sig själva och på Khao San flödar definitivt drogerna.

Sen borde väl backpackers ha samma intressen som alla andra och säkert åker vissa på festivaler. Jag känner flera jag skulle kalla backpackers som är tokiga i musik och har varit på en hel del festivaler. När jag var yngre kunde säkert vissa kalla mig backpacker och jag har varit på både Hultsfred och Roskilde flera gånger.

5:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home