torsdag, juni 01, 2006

jamon serrano

Eftersom jag är så bloggskadad och redan blivit uttittad när jag fotat i mataffären kan jag lika gärna fortsätta.




Så här ser det ut på en hel vägg i affären där jag brukar handla och i dom flesta andra affärer. Även på väldigt många spanska barer hänger såna här grisben i taket och bakom bardisken.
Det här är den berömda spanska skinkan jamon serrano eller bergsskinka som det blir om man direkt översätter till svenska.

Den dyraste och finaste skinkan är tillverkad av en speciell svinras , Cerdo Ibérico som har svarta klövar som kännetecken och därför kallas Pata Negra på spanska. Men det räcker inte med att ha svarta klövar för att tillhöra den mest delikata skinkan. Dessutom är det nödvändigt att svinet endast har fötts upp på ekollon och gräs och minst 40 % av djurets vikt ska vara betat i naturen
Det enda sättet att veta att alla dessa krav uppfylls är att kontrollera stämpeln som garanterar ursprunget och rasen. Det finns andra svin som också har svarta klövar men inte är den rätta sorten och då kallas skinkan jamon de bellota ekollonskinka om man översätter till svenska.

Tillverkningen av skinkan följer strikta regeler. Grisarna slaktas när dom väger 180 kilo och skinkorna förvaras täckta med grovsalt i tempraturer mellan noll och fem grader. Tiden beror på vikten , en dag per kilo skinka. Den bästa skinkan anses vara den som väger 7.5 kilo.
Därefter hängs skinkorna upp för torkning och då fördelas fettet i skinkan , den processen kallas för svettning.
Nästa steg är att tvätta skinkan för att ta bort överflödigt salt och sen torkas skinkan i två månader. Tempraturen är viktig under den tiden och det är då saltet fördelas jämt i skinkan. Efter det lagras skinkorna 24-30 månader i svala källare för att utveckla den säregna aromen.

Det är inte ovanligt att människor här köper ett helt ben och har hemma. Benen på den översta bilden kostar 49 € styck , jag vet inte hur fin sort det är. Köper man ett helt ben så får man ofta med ett speciellt skinkställ som kallas jamonero på spanska. Annars är det stora benet svårt och otympligt att skära. Skinkan skärs i väldigt tunna skivor och äts som den är oftast som en tapa eller tillsammans med ost och/eller oliver gärna med bröd till.


Jamon Serrano i en Jamonero på Al Campo där jag brukar handla

Jag som är vegetarian tycker att det är lite smått äckligt med ben med klövar kvar. Jag tycker också att benen luktar lite underligt när man passerar dom i affären. Jag är ändå inte en särskilt känslig vegetarian , min man och mina barn äter kött och jag har inget emot att sitta och äta med folk som har kött eller fisk på sina tallrikar. Även om jag tycker dom här benen ser motbjudande ut så känner jag många vettiga , trevliga och intelligenta människor som tycker att jamon serrano är bland det godaste man kan äta.
Det är fruktansvärt vanligt här , finns i alla mataffärer och så gott som alla spanska barer. Naturligtvis kan man köpa färdigskivad jamon serrano om man föredrar det eller vill ha en mindre mängd.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

haller med om att det ar laskigt med kott som hanger sadar i vissa butiker. sag mycket sadant i malaysia, thailand och indonesien, sarskilt i diverse chinatowns.

ditt onskemal om ett blogginlagg om vegetarianism/att vara vegetarian i japan kommer att uppfyllas inom kort :)

9:48 fm  
Blogger Thérèse said...

Andreas - det ser jag fram emot att få läsa:) En annan läskig sak här är att kycklingar har huvudat kvar , kaniner säljs hela och flådda mm. Men jag brukar inte kolla köttdiskar så noga eftersom det inte direkt är min grej

9:57 fm  
Blogger Nejma said...

Åhh, jamón serrano är min stora svaghet! Under alla mina år som vegetarian "syndade" jag inte speciellt ofta men alla gångerna var det just pga jamón serrano. Jag ÄÄÄÄLSKAR den skinkan, skulle kunna äta den varje dag. I övrigt kan jag klara mej helt utan kött, men jag skulle nog inte kunna överleva utan serrano. *s*

Jag tycker också att det är jätteäckligt att gå och titta i köttdiskarna. Och här i Marocko hänger ju köttet oftast ute i värmen och blir fullt med flugor, det känns sååååå ofräscht! Där jag handlar kött är allt förvarat i kyldisk/kylskåp men det är inte särskilt ofta vi äter kött. Tacka vet jag sojaköttfärssen! Min räddare i nöden.*s*

/Nejma

6:01 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - mina föräldrar är helt galna i Jamon Serrano , dom levde nästan bara på det när dom var här. En av dom få saker som är billigare här än i Sverige. Jag har sett en fiskmarknad på en gata i Tanger , det var varmt och luktade inte så mysigt

6:21 em  
Anonymous Anonym said...

Är det inte ganska mycket som är billigare här än i Sverige...?
Jag är också en storätare av serrano och lever gärna på det tillsammans med en god queso curado (helst zamorano) samt nybakat lantbröd (jag är brödoman!)
Ah...

12:16 fm  
Blogger Ataharis said...

Jag äter inte kött, om man bortser från fågel, för min mages skull. Men just det jag saknar och har svårt att vara utan är jamon serrano. Det är ju så gott! När CB fick skickat till sig medan jag var hos honom i Ankara, syndade jag. Det var det värt! (Men den galiciska korven lockade inte lika mycket...)

I byn i Toskana där min pappa bor, går man till den lokala slaktaren, ett hål i väggen (men ett helkaklat och rent hål i väggen, med kyldiskar). På baksidan betar djuren och fåglarna, och de ligger i kylarna med huvud och klor kvar. Ja, kanske inte fåren mfl, men de mindre djuren. På något sätt känns det ändå som det ska vara. Man vet ju att man äter ett slaktat djur, så varför städa undan "bevisen" för det?

I den slakteributiken, där man ser var djuren kommer ifrån, och man vet att de gått under den toskanska solen och betat och dessutom slaktas lokalt av människor med ett gott hantverk, så känns det bra att köpa. Djuren har levt utan stress och slipper lång masstransport i trånga lastbilar.

Medan jag fortfarande åt kött, kan jag tala om att godare och saftigare kött gick inte att få (förutom från min farbrors KRAV-odlade och lyckliga grisar då). Dessutom är det vanligt i Toskana att man bara saltar köttet och grillar det. Nåt annat behövs inte, det blir alldeles utmärkt så! Eller ja, ett gott lokalt rött toskanskt bordsvin i omärkt glasflaska med en handskriven etikett runt halsen är ju alltid ett bra komplement... :)

9:57 fm  
Blogger Thérèse said...

Mandi - jag tycker nog att just Madrid är en ganska dyr stad. När jag köper mat känns det som om det mesta kostar som i Sverige ändå. Men visst är en del saker billigare , kollektivtrafik , tåg/bussresor i landet , äta om man går på rätt ställe (svärmor , hennes man , 70-tals mannen , jag och barnen åt mat och drack vin på en av mina favoritställen med kanonbra mat , vi fick gratis tapas till förätt och tog kaffe efter maten slutade på 54 € , mycket billigt) , bensin mm.

Trulsa - jag håller verkligen med dig. Jag har inte ätit kött på 19 år och har aldrig tyckt om det , det skulle vara knepigt att börja nu. Men skulle ag så tycker jag absolut det som du beskriver från Toskana , dom spanska grisarna som går ute jämt , slakt i liten skala o.s.v är helt okey. Jag har absolut inget emot att folk äter kött , människor får äta och dricka eller låta bli och äta och dricka vad dom vill. Jag känner inte till galiciska korvar , jag förknippar Galicien främst med fisk och skaldjur, men i Spanien finns en del läskiga korvar. Morcilla en blodkorv som inte ser god ut men är väldigt populär i Madridområdet iallfall

12:58 em  
Blogger Blancaflor said...

Jag älskar Jamón Serrano och vi har alltid ett helt ben hemma. ;o) Perfekt som en liten apertif till ett glas vin.

4:26 em  
Blogger Thérèse said...

Blancaflor - jag vet , har läst det på din sida. Många verkar alldeles galna i jamon serrano. Mina föräldrar som nyss var här sa att dom skulle haft det om dom bodde här. Jag har ju lite svårt för kött man ser så tydligt vad det är. Mannen och barnen äter det då och då men vi har aldrig köpt ett helt ben utan nöjt oss med skivor

6:29 em  
Anonymous Anonym said...

Gud så gott!

Som ex-vegetarian tycker jag också det kan vara äckligt med klövar etc och kött över hvuudtaget äcklar mig fortfarande ibland. Men Serrano skinka...mmmmmmmmmmmmmmm

12:30 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - det ÄR läskigt med klövar , hu

2:24 fm  

Skicka en kommentar

<< Home