tisdag, maj 30, 2006

att våga avbryta

I förra inlägget med rubriken Att våga prata skrev Cocotte som bor i Frankrike i sin kommentar att folk i Frankrike pratar fort , mycket och i munnen på varandra. Samma sak gäller i allra högsta grad även i Spanien.

Spanjorer pratar galet mycket och här väntar man inte på sin tur utan har man något att säga avbryter man bara den som pratar. Har man inget att säga upprepar man vad man sagt tidigare eller vad någon annan sagt. Huvudsaken är att det aldrig blir tyst. För tyst får det aldrig bli.

Det är kan lätt bli en kulturkrock för en svensk eftersom vi har lärt oss att det är något väldigt fult att avbryta. Man ska låta folk prata färdigt och sen säga sitt. Eftersom det aldrig får bli tyst och det är helt naturligt ja till och med önskvärt att avbryta i Spanien babblar spanjoren på. Svensken blir mer och mer irriterad och undrar om den spanska pratmakaren aldrig ska sluta så han får säga sitt. Spanjoren blir också mer och mer frustrerad på den tröga svensken som bara sitter där utan att öppna munnen och säga nåt så han pladdrar på mer och mer. Att inte avbryta uppfattas som att man inte har något att säga och är lite trög eller korkad. Trots att jag känner spanjorer , kan spanska och har varit i landet ett tag har jag svårt för att avbryta folk och jag blir smått irriterad när jag blir avbryten. Men det får jag väl försöka vänja mig vid.

En annan sak som skiljer i samtal och diskussioner är att man absolut inte behöver vara enig om saker och ting. I Sverige finns en tendens att enighet måste råda och diskuterar man något måste en person ha rätt och en ha fel. Här i Spanien argumenterar man mot varandra för att sen komma fram till att man tycker olika och det är inte mer med det. Ibland tror jag till och med att folk säger att dom har en annan åsikt för att det ska bli lite debatt och man får vända och vrida på argumenten. Här är själva diskussionen inte åsikterna själva poängen.

Retorik och diskussioner står väldigt högt i kurs här. I Spanien har talekonsten utvecklas till diskussionsklubbar så kallade tertulias. Den spanska tertulia-traditionen uppkom vid mitten av 1800-talet då dom politiska ideologierna kom till Spanien och människor blev alltmer politiskt medveten. Den viktigaste scenen för den intellektuella samhällsdebatten blev då städernas stora caféer som byggdes upp efter kontinentalt mönster.

Spansk radio har också dagligen tertulias där olika kända personer , ofta kulturprofiler, medverkar och lyssnarna kan ringa in och diskutera. Dessa program är väldigt populära och väldigt kul att lyssna på faktiskt.

För övrigt älskar jag kommentarer här på bloggen. Dom får vara hur långa eller korta som helst , hålla sig till ämnet eller skriva om något helt annat. Det är bara kul om ni som läser också skriver något

16 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Tänkvärda iaktagelser, tycker jag..
Den största kulturchocken fâr jag när när jag lyssnar pâ svenska politiker pâ TV eller radio och hör hur de stakar sig, kommer av sig eller inte vet vad de ska svara.
Det kanske ger ett ärligt uttryck, men i Spanien hade det betraktats som korkat och oprofesionellt.
Det ligger en konst i att avbryta ocksâ :-) Fâ se om du hâller med mig: man avbryter liksom inte mitt i förklaringen, utan sâ fort man har fâtt klart för sig vad motparten menar. Dâ avbryter man med ett "Ja, precis vad jag menar!" eller "nej, nu är du helt ute och cyklar", och förklarar vad man menar, varpâ man blir avbryten av den andre igen. Fördelen är att det blir väldigt mycket sagt, tycker jag. Inga jaaaaa och jooooo, liksom.

12:08 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant det där med att avbryta... jag är JÄTTEdålig på det, dels för att jag anser det vara ohyfsat - människan måste ju få tala till punkt, och dels för att jag har en genska svag röst som inte hörs över de andra. Haha. Jobbigt för mig i en spansk konversation/diskussion med andra ord.

visst är kommentarar bäst. Det är ju halva bloggrejen, som vi sagt tidigare.

12:46 em  
Anonymous Anonym said...

Det är så frustrerande för mig och min svenska klasskompis ibland på lektionerna. Även fast både jag och hon är personer som oftast säger vad vi tycker och inte är rädda för att göra våran röst hörd så får man f-n inte fram ett pip när 20 spanjacker börjar kackla i munnen på varann. Och läraren verkar inte bry sig!! Gaaaaahhhh, jag blir galen! Desutom, som du säger, upprepar dom allt 50 ggr. D-e-t-ä-r-i-n-t-e-i-n-t-r-e-s-s-a-n-t!

12:55 em  
Blogger Magnus W said...

En kommentar som rör något helt annat, men jag antar att det här är den "bästa arenan" för en sån här typ av kommentar

Din RSS funkar inte längre! :( Jag läser dagligen RSS-feeds från 50-talet olika nyhetssidor, bloggar och annat. Så dagens I-landsproblem får helt klart bli att din RSS inte funkar. Måste varje gång manuellt gå in på din blogg för att kolla om det kommit några inlägg. Halvcharmigt att bevaka en sida på det sättet, men tidsberövande.

2:02 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - visst håller jag med. man avbryter inte när som helst utan när man förstått. Håller också med om att svenska politiker kan staka sig och verka väldigt "träiga" , något som aldrig skulle fungera i Spanien.

Nadia - kan tänka mig att det om finska EU-parlamentariker är sant. Finns en hel del företag som lever på att sölja olika undvik kulturkrock kurser.
Jag uppskattar dina boktips också. ska bli kul att höra vad du tycker om Bodils bok. Tror det finns en hel del att känna igen sig i för alla som bott utomlands.

Johanna - samma här , jag har verkligen i ryggmärgen att man inte ska avbryta folk. När jag gör det känner jag verkligen att jag gör något fel nästan som jag skulle sprätta upp andras brev och läsa eller nåt lika gräsligt. Jag måste jobba på det om jag ska stå ut att umgås med spanjorer.

Mandi - jag känner igen frustrationen , jag blir vansinning ibland;)

Magnus - Jag är inget datasnille och har aldrig använt RSS men jag har väl ett hum om vad det är. Är det något jag kan göra för att få det att fungera i så fall vad eller ska jag maila och klaga hos blogspot?

2:14 em  
Anonymous Anonym said...

Jag kan nog passa in här när jag lärt mig franska. Dålig på att lyssna och pratar oftast mycket om ointressanta saker:). Ps. Har varit på stan och tagit många foton, blir lite historik blandat med foton...coming soon to a blog close to you

2:32 em  
Anonymous Anonym said...

Prova möta spanjoerna av min favvo argumentationstaktik, fingrarna i öronen och ett högt lalalalalalalalalala.

4:34 em  
Anonymous Anonym said...

Jo, jag har just insett problematiken... nar jag ar pa mitt pessimistiska humor tycker jag att jag har 3 ggrs uppforsbacke nar det galler att prata... dels kan jag inte spraket, dels ar jag rattsa tystlaten som person, iallafall i grupper av personer som jag inte kanner, och till sist alltsa detta med att fransman precis som spanjorer lamnar mycket mindre paus att slinka in emellan... suck... kommer jag nagonsin att lara mig prata franska?

6:01 em  
Blogger Farsan_Baloo said...

Hej där

En liten hälsning från Solidaritetsbloggen. Det är ny runda. Denna gång går våra pengar till PLAN Sveriges hjälp till jordbävningsdrabbade barn i Pakistan.

Vi hoppas naturligtvis att du vill fortsätta vara medlem.

mvh / Marcus

6:18 em  
Blogger Thérèse said...

Robban - OM det nu går att lära sig franska;) Jodå det går säkert. Du får väl säga att du är kontinental om någon klagar på att du avbryter och babblar för mycket;)

Argaste - helt klart en favoritmetod för att få tyst på pratsamma spanjorer

Pistache - Åh tack vilka fina ord. Vad glad jag blir. Jag ska kika in på din sida också

Sofia - jag känner ckså igen det där. Jag är inte alltid så pratsam speciellt inte med folk jag inte känner. Även om min spanska är bra kan jag natruligtvis inte uttrycka mig lika ledigt som den som växt upp med språket. Ibland känner jag att det är lite jobbigt att umgås med ett gängspanjorer som pratar i munnen på varandra. Andra dagar är det jättekul. Klart du kommer att lära dig franska!

Farsan Baloo - jag har sett det och det är klart jag ska vara med. Ska göra lite reklam på min sida också

11:20 em  
Blogger Nejma said...

Ojojoj, vad jag känner mej "osvensk" nu då... Jag är nog väldigt spansk i mitt sätt att prata. Och så viftar jag dessutom med händerna & ibland med hela armarna... *skäms* En gång stod jag i en telefonkiosk och pratade med min mamma och viftade så vilt att telefonluren flög ur min hand och tjongade rätt in i väggen. Min mamma trodde att jag hade ramlat, *s*

Jag älskar tertuliaprogram på TV och ännu roligare är det att gå på riktiga tertulias. Jag brukade hänga rätt mycket på en tertulia i Granada. Det var kul och man lärde sej väldigt mycket om alla möjliga ämnen. Det är synd att man inte lägger lika stor vikt vid diskussionskunskap i Sverige. Jag tror att det skulle bota mycket blyghet och få folk att våga göra sina röster hörda mer.

12:45 fm  
Blogger Thérèse said...

Håller helt med Nejma. Tyvärr har jag aldrig varit på en tertulia men tänkt på det många gånger.
Jag tycker också att i och med att allt mellan himmel och jord diskuteras mer här får många spanjorer en bredare allmänbildning. Man verkar också värdesätta kunskper i kultur , konst och historia mycket. Sånt kan alla spanjorer prata om. Jämför jag makens kollegor här som är forskare i fysik och dom på Chamlers är skillanden enorm. Här finns både ett helt annat intrese och en helt annan kunskap om sånt.

Jag tror jag beter mig olika när jag talar olika språk. Jag gestikulerar definitivt mycket mera när jag talar spanska än när jag talar svenska. En Madridbo sa till mig att i Andalusien gestikulerar man så mycket att det kan se ut som man dirigerar en hel orkester när man frågar vad klockan är. Madridbor skulle tydligen vara mer ciciliserade än så. Du verkar riktigt andaluz i ditt gestikulerande;)

2:03 fm  
Blogger Nejma said...

Haha, gillar det där med att dirigera en hel orkester. Precis sån är jag! Min pappa (som är katalan) brukar muttra allt som oftast "Och så fick jag en zigenare till dotter"... Jag är nog väldigt mycket andaluz på alla sätt och vis, även när jag pratar svenska, fast jag verkligen anstränger mej för att inte vifta lika mycket då. Fast jag brukar skylla på att jag är miljöskadad, flera år som vikarie på dagis har satt sina spår. *s* Speciellt som jag oftast arbetat på förskolor med många olika nationaliteter så det är helt nödvändigt att förstärka talet med ansiktsuttryck och viftande.

/Nejma

12:35 em  
Anonymous Anonym said...

Det är extra svårt när man är osäker på språket. När man måste fundera lite och tänka ut vad man ska säga innan man pratar. Då hinner man nästan aldrig prata. Framför allt inte om det är i en stor grupp. Jag hade lite det problemet när jag jobbade i Frankrike första gången och ville delta i diskussionerna i lunchmatsalen. Hann liksom aldrig flika in mina ord innan de hade bytt ämne.

3:20 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - jag vet inte om du kan skylla på dagisjobbet , jag har också varit dagisvikarie men jag dirigerar inte någon orkester;) Hur kom det sig att du hamnade i Andalusien när din pappa var katalan? Har du ingen släkt i Katalonien? Man behöver inte bo där man har släkten , jag har ju hamnat i Madrid , är bara lite nyfiken.

Cocotte - håller med , måste man fundera på vad man ska säga hinner man aldrig med. Sen måste man lära sig avbryta vilket jag har väldigt svårt för

5:51 em  
Blogger Nejma said...

Cocotte - jag har precis samma problem nu med arabiskan. Jag kan hänga med rätt bra i det som sägs men jag kan inte prata. När jag väl tänkt ut en mening med verbböjning och allt har dom redan hoppat iväg till ett helt annat ämne. Och det är såååå frustrerande! Men det blir nog bättre med tiden, om sisådär en 14 år eller så... *s*

Thérèse - Ja, det är kanske lite konstigt att en halvkatalanska blir andaluza. ;-) Min pappa samlade på frimärken tidigare och hans "frimärksbästis" bor i Granada. Det är han som är min "adoptivpappa" och som jag bott hos vissa perioder. Jag har en rätt stor släkt i Katalonien men jag har i princip ingen kontakt med dom, tyvärr. Jag pratar ju heller nästan ingen katalanska längre. Ytterligare ett språk som jag skulle vilja ta tag i igen. Tänk om dygnet ändå hade 40 timmar....

/Nejma

9:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home