tisdag, april 04, 2006

tassa runt i strumplästen

Något som vi svenskar har gemensamt med indier, japaner och iranier är att när vi kommer hem till oss själva eller andra tar vi av oss skorna. En del kanske har tofflor inomhus men dom flesta har nog bara strumpor. Att gå in i någon annans hus eller lägenhet med skor på uppfattas som oartigt.
I Syd- och Central- Europa tar man aldrig av skorna inomhus. Här uppfattas det som exotiskt att vi svenkar går runt i strumplästen inomhus.

På torsdag ska jag ha inflyttningsfest. Det kommer folk från ganska många olika länder. Får se om det blir jag, maken och japanerna som går i strumplästen och dom andra behåller skorna på.

En annan exotisk sak i Sverige är att det är vanlig att svenskarna tar med sin egen dricka till fester. Här förväntas vi bjuda på vin, öl, läsk och sånt. Vi ska även bjuda på "svenka tapas" har vi lovat. Alltså ingen middag men lite typsikt svenskt småplock som inhandlats på IKEA. Det blir köttbullar, gravad lax, inlagd sill, räkor, knäckebröd och lite annnat.

9 Comments:

Blogger Cindy aka Epicentre said...

Gör en grej av det! Välkomna gästerna med "Svenskt hem! Skorna av, annars blir det inga köttbullar!". Brukade funka på mina fransmän.

12:37 em  
Blogger Thérèse said...

Bra idé Cindy! Det ska jag göra. Borde väl funka då för det kommer ganska många fransmän, men en del andra också.

12:43 em  
Anonymous Tina said...

Hej Terese!
Tack för tipset till "Trolltyg i tomteskogen" har inte kollat om den finns där än (men snart)
Låter gott med svensk "Tapas" tack o lov för Ikea. Dottern var i Australien för några år sen och tom där fanns Ikea.
Ha det bra i värmen!
Tina

1:31 em  
Blogger Thérèse said...

Ja IKEA har spritt sig över världen så i julas kunde vi köpa skinka, pepparkakor och glögg där.
Tyvärr har dom ingen riktig saltlakrits här i Madrid bara salta sillar och dom är inte så salta.

Det ska bli intressant och se hur många som vågar sig på sillen när vi serverar svenska tapas. Kan tänka mig att det är vad dom flesta kommer att vara misstänkasamma mot

2:01 em  
Anonymous Anonym said...

På den positiva sidan är golvet gjort av klinkers(i varje fall i södra frankrike) så det är lätt att göra rent när de har gått:). I annat fall kan du göra ett sjukhus tema och ha en låda med blåa överdragspåsar(undrar var man får tag på såna):)/Robban, Frankrikeliv.blogg.se

4:05 em  
Blogger Thérèse said...

Oftast är även spanska golv av klinkers men i min lägenhet är det bara klinkers i köket resten är träparkett. Jag hade föredragit klinkers i hela för det är lätt att göra rent och svalt och skönt heta sommardagar.
Jag skulle ju kunna försöka snoka runt på nåt sjukhus och leta efter blå plasttossor. Men jag låter nog bli , gillar inte sjukhus. Ska försöka få av dom skorna istället. Kan vara kul expriment

5:55 em  
Blogger 70-tals Per said...

Jag föredrar att även ta av mig strumporna. Om jag är borta så pressar jag ner strumporna i skorna. Kan faktiskt vara trevligare än att ha strumpor, men kanske lite "bohemiskt"?

11:06 em  
Blogger Cliff Hanger said...

De borde få mer fotsvamp om de går med skorna på hela tiden.

Nästa gång du har spanska gäster kan du väl testa att dela ut blå skoskydd och se vilka reaktioner du får!

12:42 fm  
Blogger Thérèse said...

Nu verkar det bli två inflyttningsfester eftersom ganska få kommer på torsdag så blir det en större helgen efter påsk. Då har jag lite tid att klura ut var man får tag i blåplasttofflor. I värsta fall kanske dom gamla kollegorna på hemtjänsten kan skicka ett gäng om jag ringer och ber snällt.

1:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home