måndag, april 03, 2006

consume con moderación

I Madrid är det väldigt torrt och vi har få regninga dagar. Här i närheten finns inte heller några större floder eller sjöar. Jag har hört att floden Manzanares som rinner genom Madrid brukar torka ut på sommaren och kallas ibland el rio sin agua - floden utan vatten. Vattenbrist är något man är oerhört medveten om här överallt på busshållplaster och i unnelbanor sitter såna här affischer. Det är Madrids kommun som sätter upp dom. På den första står det Consume con moderación - konsumera med mått. På den andra står Madrid necesita más agua - Madrid behöver mer vatten. Längst ner på båda står telefono del agua 900 123 420 vad som nu menas med det. Ska man ringa dit om man hittar vatten? Ska man ringa och tipsa hur man kan spara vatten?
Tidningar och TV ger mängder av tips hur man kan spara vatte. Diska för hand i balja istället för diskmaskin, duscha istället för att bada, vattna i trädgården på kvällen, spola inte toan utan ha en pet-flaska med lite vatten bredvis toan att hälla i istället o.s.v.
Det känns lite knepigt att dricka mindre vatten. Vad är alternativet? Alla drycker innehåller ju mest vatten och att för att framställa sånt som läsk eller öl går det åt mer än 1 liter vatten för att få en liter läsk eller öl. Te och kaffe är gott men det gör inte att man drcker mindre vatten. Man kan ju gå och vara småtörstig men det känns inte så lockande under den varma spanska solen.

I Sverige har vi väldigt mycket vatten men en stor del av världen har vattenbrist. Många spår att framtidens krig kan komma att handla om tillgången på vatten. I många u-länder har privatiserigen av vatten blivit vanlig. Något som på vissa ställen i Latinamerika och Afrika lett till kraftiga konflikter med lokalbefolkningen. Ibland har privatisering av vatten varit ett villkor för att fattiga länder ska beviljas lån från Världsbanken. För den som är intresserad och vill läsa om det globala vattenproblemet rekommenderas Vadana Shivas bok Krig om vattnet

I Sverige har vi också för det mesta gott dricksvatten när vi öppnar vattenkranen. Egentligen är det helt onödigt att köpa vatten på flaska i Sverige om man inte vill ha det kolsyrat. I Spanien köper många flaskvatten för att det smakar bättre men vattnet i kranen är helt okey att dricka. Här i Madrid smakar det helt okey men i Sevilla är det väldigt mycket klor i och smakar lite svagt swimming-pool. I hela Västeuropa är det numera okey att dricka kranvatten och den som turistar kan göra det utan att få magproblem om man tycker det smakar okey. Jag har druckit kranvatten i många länder både i och utanför Europa utan problem men alla länder skulle jag naturligtvis inte dricka kranvatten i.

4 Comments:

Blogger Fred said...

Tack för att du skriver detta Thérèse!

Jag har haft en låååång diskussion med en kollega om att det faktiskt går att dricka vattnet nästan var som helst i västeuropa nuförtiden... Hon var MYCKET misstänksam mot allt det som var söder om Trelleborg.

10:56 em  
Blogger Thérèse said...

Jag får det intrycket när man läser tidningarnas resguider. Jag har träffat på folk som inte ens gör kaffe av eller borstar tänderna i kranvattnet söder om Trelleborg.
Jag tror att många har någon sorts tro på att allt är så mycket bättre och renare i Sverige än på "den farliga kontinenten"
Jag har druckit kranvatten i dom flesta länder i Västeuropa utan att bli sjuk. Något jag inte tror jag är ensam om

11:59 em  
Blogger Cliff Hanger said...

I Barcelona smakade kranvattnet riktigt mycket klor. Fanns inte så många ställen att köpa vatten på flaska heller.

12:46 fm  
Blogger Thérèse said...

Ja , på vissa ställen smakar det tyvärr mycket klor men här i Madrid är det fatkiskt helt okey. Vissa städer uppe i bergen sägs ha väldigt gott vatten.
På stora mataffärer kan man alltid köpa vatten men det är ju inte såna platser man går till som turist.
Annars är barer bra. I Spanien finns alltid en bar i närheten och man kan köpa en vattenflaska att ta med. Jag gör ofta det när jag är ute och blir törstig. Senast idag faktiskt

1:36 fm  

Skicka en kommentar

<< Home