fredag, mars 03, 2006

spanska är svårt för vissa

Hörde nyss spanska drottningen på TV. Jösses! Hon kan ju knappt utrycka sig på spanska. En svensk språkstudent pratar bättre spanska efter två veckor på en spansk språkskola. Visst har vissa svårare för språk och kanske är mer ointresserade, men drottning Sofia har bott i Madrid sen början av 60-talet. Alltså över 40 år. Lite spanska borde hon väl ha lärt sig, hennes man och barn talar ju språket flytande

10 Comments:

Blogger MB said...

Men Sofia är väl grekisk från början??

7:15 em  
Blogger Unknown said...

Ha ha, så hon slår Silvia?

9:25 em  
Blogger Thérèse said...

Stämmer precis hon är grekisk prinsessa som träffade spanska kungen (då var han ju prins) på någon kunglig tillställning, gifte sig och flyttade till Madrid i början av 60-talet. Förstår inte hur någon kan lära sig så lite av ett språk efter över 40 år i landet. Ja, hon är MYCKET värre än Silvia. Silvia pratar ju en begriplig svenska och gör bara enstaka småfel.

12:00 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Det är märkligt vad språkkänslan kan variera. Vissa pratar rätt hyfsat efter bara några månader. Andra, som en kollega på mitt förra jobb, kan leva i ett land i 30 år och ändå bryta rätt rejält.

12:26 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej! Hittade din blog av en slump. Jättekul att läsa eftersom jag själv tillbringade en termin som erasmusstudent i Madrid förra året. Sedan jag kom hem har jag inte gjort något annat än att längta tillbaka, Madrid är underbart!

Då det gäller drottning Sofia har jag av spanska källor hört att det språk som drottningen talar med sin familj på är engelska. Detta sägs vara anledningen till att prins Felipe är så bra på engelska och kanske kan det också vara en förklaring till varför drottningen är mindre duktig på spanska...

10:21 em  
Blogger Thérèse said...

Hej Nadia -vad kul med nya läsare och en som har varit i Madrid. Om du orkar och har lust att kolla i arkivet finns bilder och annnat om Madrid. Jag var t.ex nyligen på den kända restaurang La Bola och åt den berömda cocido madrileño.

Du har nog helt rätt om drottning Sofia för så dålig på spanska kan man inte vara annars.

10:44 em  
Anonymous Anonym said...

Måste bara passa på att tipsa om ett ställe som du absolut bör besöka innan du lämnar Madrid. Efter att ha läst dina inlägg har jag förstått att du har barn, så det kanske inte finns så mycket tid över till utekvällar. Men om du någon dag skulle ha en kväll ledig kan jag tipsa om en bar som ligger i hörnet av torget "plaza de santa ana" (Torget ligger i närheten av Puerta del sol) Tyvärr minns jag inte namnet på baren men den är lätt att känna igen eftersom utsidan är täckt av bambupinnar. Lokalen är pyntad helt i hawaiistil och inomhus flyger färgglada kanariefåglar omkring. Det är ett mysigt ställe som skiljer sig från de flesta andra barer i Madrid, dessutom serverar dom jättegoda drinkar i kokosnötformade keramikskålar!

11:54 em  
Blogger Thérèse said...

Låter mysigt.Jag har faktiskt sett stället från utsidan men visste inte var det var för ställe. Sak absolut gå dit Kom gärna med flera tips. Jag har ju en man , som kan vara hemma med barnen om jag vill ha en utekväll.

10:05 em  
Blogger Blancaflor said...

Jag har aldrig hört drottningen tala, men min käre S. sade att hennes grammatik är perfekt fast uttalet fruktansvärt. Men vad vet jag...

4:50 em  
Blogger Thérèse said...

Blancaflor. Din kära S är ju spanjor så hans spanska är säkert mycket bättre än min. Men jag håller inte med honom, jag tycker både hennes uttal och hennes gramatik var hemsk. Hon lät nybörjare på CLIC (Språkskola i Sevilla) efter 2-3 veckor. Jag misstänker att Nadia har helt rätt i att hon pratar engelska med sin familj. Lyssna nästa gång hon dyker upp på TV.

6:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home