torsdag, mars 02, 2006

Grannar

Alla som bor i flerfamiljshus (vare sig det är hyresrätt eller bostadsrätt) vet att dom värsta grannar man kan ha är inte folk som har fest dygnet runt utan familjer med småbarn. När jag pluggade jobbade jag extra i hemtjänsten och det var mer regel än undantag att dom äldre klagade på grannens skrikiga barn.
När jag bodde i Göteborg hade jag flera trevliga grannar som jag gärna pratade lite med i trapphuset när jag stötte på dom. Men i huset fanns naturligtvis grannar som satte upp lappar om allt och alla. Nere vid dörren satt lappar om att man inte skulle duscha för sent, inte spola toaletten, inte ha på vattenkranen mm. Tvättstugan var ännu värre, helt tapetserad med lappar om att städa efter sig, tömma luddfiltret ordentligt mm. Är det något ställe svenskar bråkar med eller stör sig på grannar så verkar det vara den gemensamma tvättstugan.
Grannen som bodde under mig i huset i Göteborg hade själv två småbarn ändå var hon otroligt irriterad på mina barn som hon ansåg klampade på hennes tak. Hon skrev lappar på obegriplig svenska och la i brevlådan och hälsade inte och vände och tog en annan väg när jag kom. Hon klagade på att min ettåriga dotter börjat gå för då skulle det bli ännu mer klampande på hennes tak. Ska väl säga att jag har bott på andra ställen i Sverige där jag har haft bra grannar men då hade jag inga barn.
I Spanien ser man aldrig egenhändigt uppsatta lappar i trapphusen om att folk inte kan spola toaletten på natten och sånt. Någon gemensam tvättstuga att bråka i finns inte heller. Man får köpa sig en egen tvättmaskin eller lämna in sin tvätt. Jag tror inte en spanjor skulle komma på tanken att inte spola toaletten eller vrida på kranen på natten eller att inte ta en dusch om han/hon ville det.
En annan egenhet med spanska hus är att det aldrig står några namn på dörren utan bara ett nummer. Man har heller inga brevinkast i dörren utan brevbäraren lämnar posten i postfack som sitter på väggen i trapphuset. Skönt för brevbäraren att slippa springa i trappor så mycket. Här i Madrid kommer posten dessutom två gånger om dagen, på morgonen och eftermiddagen.
Grannarna i mitt hus här är väldigt trevliga och hälsar och pratar några ord men det är ungefär så som jag pratat med svenska grannar man kallpratar lite , är trevlig, men blir inte vänner och umgås.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Lyllo! Våra grannar tycker att våra barn är vidriga ungdj-lar som dunkar i deras tak konstant. Lördag och söndagmorgnar ger mig fullständigt magsår för att försöka hålla barnen smygandes och inte bråkandes.
Och här talar vi inte lappar här rings det på dörren och framförs klagomålen personligen och inte helt samlat om man säger så.

2:28 em  
Blogger Thérèse said...

Ja, så var det när jag bodde i Göteborg, fast bara lappar om hot att få oss vräkta men det var bara en granne. Men att kunna skaffa sig ett litet hus vore inte fel eller hur? Skönt att slippa ha grannar vägg i vägg

3:50 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag måste ändå säga att jag "vinner" när det gäller knepiga grannrelationer. Förutom den nyss beskrivna, kommer jag i skrivande stund på några till tokgrannar. De dyker nog upp på bloggen så småningom.

Jag tror att det kommer mer och mer att brevbäraren ska lämna posten i postfack vid entréplan även i Sverige.

Mer om grannrelationer: http://argaste.blogg.se/150206180433_fejdektektiven_och_dom_ckliga_kn.html

9:55 em  
Blogger Thérèse said...

Mango - haha kul grej argast hade skrivit. Det är verkligen en ny favoritblogg (man kan ju ha fler) Typisk gammal gubbe som inte har något annat att göra än leka ordningspolis i huset. Har man som jag jobbat några år i hemtjänsten har man träffat på en och annan sån...
Ser fram emot att höra mer om dina grananr.
I varje hus finns också en eller flera sjukligt nyfikna grannar vars livsuppgift är att hålla koll på och skvallra om allt och alla i huset. Hade en hel drös såna i huset i Göteborg. Här i Madrid är alla grannar såna. Lite jobbigt.

10:13 em  
Anonymous Anonym said...

haha, gillade det om "som hon ansåg klampade på hennes tak"... men det får man väl ändå räkna med om man väljer att flytta in i ett flerfamiljshus? Det är ju mer eller mindre oundvikligt att ert golv är hennes tak eller hur? Alternativet är att hon flyttar in på toppvåningen. Undrar förresten om hon tänkte på att hennes ungar klampade på någon annans tak?

9:04 em  
Anonymous Anonym said...

Shit, om folk vill att det ska vara knäpptyst får de väl flytta ut i en stuga på landet? Det finns gott om avfolkningsbygder med bra huspriser - säkert i Spanien också!

2:12 em  
Anonymous Anonym said...

Jag var tydligen inte ensam om att ha galna grannar men akta er för att flytta ut på landet. Där är dom galnare än någon annanstans. Fråga mig... Jag vet...

Min flytt till en liten stuga på landet har slutat med att jag inte kan bo i mitt eget hus, jag lever med skyddad adress, har en halv miljon i rättegångsskulder och mitt hus är på väg på exekutiv auktion.

Alltihop på grund av komplett galna grannar.

Jag vägrar någonsin i hela mitt liv igen att bo i närheten av någon annan. Nej fy för den lede...

Kolla gärna in min historia om galna grannar. I och för sig inte färdigskriven ännu men det kommer...

http://blogg.expressen.se/galnagrannar/

12:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Home