måndag, mars 06, 2006

kvällstidningar

Nu när jag ändå är igång och gnäller tänkte jag fortsätta med kvällstidningarna. Vad är det som har hänt med dom egentligen. När jag var yngre minns jag att dom faktiskt skrev om nyheter. Nu är det mest skvaller, kändisar och mode. Inget fel i det för den som vill läsa om sånt, men felet är att dom utger sig för att vara nyhetstidningar och folk i allmänhet uppfattar kvällstidningar som seriösare än till exempel Hänt i veckan.
I helgen har vi kunnat läsa om porrchock i melodifestivalen, kungadop, bråk och sex i Big Brother, Madonnas dotter undrar om hon är gay, Kate Moss knarkande, Michael Jacksons pedofili, Victoria Silverstedt tycker att Svennis är ful, dokusåpakändisar som talar ut mm. Sen får man lära sig vilka kläder som är rätt och fel och får bantningstips och recept. Aftonbladet har skickat en nöjesjournalist till New York som korrespondent. Borde man inte hitta någon som är kunnig och insatt i det amerikanska samhället, ekonomin och politiken istället för någon som är expert på amerikanska kändisar?

Det finns jättemycket viktiga saker i världen som verkligen borde föras fram i media. Folk dör i AIDS, svält, malaria, ebola, krig, terror mm. Trenden idag är att alla ska vara så glamourösa , rika och köpa handväskor för 10000 spänn och dricka svindyr champange och skita i vad som händer med dom som inte har samma överflöd. Den här trenden drivs delvis av kvällstidningarna. Har inte journalisterna någon yrkesstolthet? Okey jag vet att det är inte den enskilda journalisten som bestämmer vad han/hon ska skriva om. Jag har iallfall haft en föreställning att journalister är personer som vill gräva fram och avslöja viktiga saker för folk och inte sitta och betygsätta deltagare i någon dokusåpa eller klänningar på något kändisparty.

Här i Spanien är faktiskt nyhetstidningar, nyhetstidningar och inte skvallertidningar. Skvallertidningar här är skvallertidningar. Det känns mer okey tycker jag.
Visst läser jag både Aftonbladet och Expressen på nätet och självklart händer det att jag kollar någon artikel om någon kändis, eller kunglighet fast jag egentligen inte är så intresserad av sånt. För nyheter skulle jag rekommendera Sveriges radios websida istället, bra och uppdateras ofta. Sveriges radio precis som SVT är kanon för oss utlandssvenskar, nästan alla program går att lyssna på eller se på nätet. Verkligen suveränt

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

En kompis som var på anställningsintervju på Expressen berättade att hon fick en lapp med typ 15 frågor där hon skulle identifiera kändisar. En av frågorna var vem är Elin Siochså och det visade sig vara Tiger Woods flickvän/fru/whatever.
Det kom inga frågor om Elins mamma, annars kunde man ju tänkt sig en fråga som Vem är Sveriges migrationsminister? Svar Barbro Holmberg. Hon är väl inte tillräckligt känd. Utom för att hon är Tigers "svärmor". Och det räcker inte för att få jobb på Expressen.

2:26 em  
Blogger Thérèse said...

Intressant , bekräftar ju mina fördomar om Expressen... ändå läser jag den. Fast bara på nätet , jag skulle aldrig betala för att läsa varken den eller Aftonbladet.

1:05 fm  

Skicka en kommentar

<< Home