lördag, mars 04, 2006

Flyktingar

Förra veckan slogs ett rekord på Kanarieön, Fuerteventura. Spanska polisen tog hand om över 300 båtflyktingar från Västafrika. Men nu håller havet på att stängas, radar , superbåtar, militär mm. Allt beskostat av EU. Även landgränsen mellan dom spanska enklaverna Melilla och Ceura på nordafrikas kust är mer eller mindre stängda. Vakter, murar, taggtråd, kameror, enorma strålkastare mm. Nu har man byggt ett superstängsel med rullad taggtråd runt Ceuta och Melilla, istället för taggarna på taggtråden har man satt dit rakblad. Sen det nya superstängslet blev färdigt har ingen flykting tagit sig över. Det gör att alltfler försöker ta sig över sjövägen antingen till sydligaste Spanien eller Kanarieöarna.
Ändå riskerar flyktingar från hela Västafrika dagligen livet här för att ta sig in i EU och nästan dagligen flyter lik upp på Kanarieöarna eller runt Tarifa (Spaniens sydligaste stad).
I Spanien har länge funnits många illegala invandrare och det har varit ganska lätt för dom att få jobb i jordbruket eller hemma hos folk som städare eller att passa barn.
Förra året så drev den spanska regeringen igenom en amnesti för alla papperslösa som hade jobb. Nästan alla 700000 som sökte fick asyl.
Nu har Spanien beslutat att hermetiskt stänga gränsen och istället för att ta emot flyktingar satsa på att ge mer i bistånd. Kritikerna menar att det strider mot flyktingkonventionen. Flyktingar måste ha rätt att ta sig till gränsen och söka asyl. Man kan inte köpa sig loss att slippa ge människor som behöver asyl. Det här gäller egentligen inte bara Spanien utan det har blivit svårare och svårare för människor utanför EU att ta sig in hit. För många kan det vara enormt svårt att bara få ett tursitvisum till EU
Jämfört med Sverige och många andra Västeuropeiska länder har Spanien väldigt få invandrare.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det var ett reportage med förfärliga bilder i fransk TV för något halvår sedan (jag var här och jobbade då) efter ett upplopp i Mellilla där man visade flyktigar med helt upprivna armar efter den där tråden. NATO-tråd kallas det tydligen med en underbar eufemism.
Själv har jag en naiv illusion om att man ska ta bort allt vad gränser heter, överallt. Jag har nämligen så svårt att tro att man frivilligt lämnar sitt hemland för gott - kanske för ett tag, av en särskild orsak och det är klart att några kanske stannar för gott på nya platser. Men att "alla" skulle vilja flytta från plats x till plats y för alltid, det är att ta sig själv på lite för stort allvar tror jag. Det är en av de största nackdelarna med EU tycker jag som annars är rätt EU positiv att alla gömmer sig bakom "Bryssels" beslut om flyktingar och att man skickar människor till höger och vänster över Europa för att de kommit in via något annat land. Men de som bestämt detta var väl ändå våra folkvalda, fast de gjorde det i Bryssel.

8:06 em  
Blogger Thérèse said...

Jag håller med dig. Men jag kanske inte är lika EUpositiv som du. Jag har nog en ganska neutral hållning , en del är bra , en del dåligt. Själva EUtanken är bra men det har kört fast i så mycket byråkrati, stängda gränser, jordbruksstöd och tjafs , tyvärr.

Jag har väl också en naiv föreställning att människor borde kunna flytta dit dom vill och inte hindras av gränser och förbud.

11:16 fm  

Skicka en kommentar

<< Home