måndag, mars 06, 2006

IKEA igen

Igår slog det stora svensksuget till. Så vi begav oss till IKEA för att köpa svensk mat och svenskt godis. Det är lite lustigt att gå in i IKEAs Tienda Sueca - svenska affären , där svensk mat säljs. Spanjorerna står och vänder och vrider och undersöker sillburkar och kavairatuber med stort intresse. Men dom gånger jag har varit där har jag inte sett någon spanjor köpa något sånt utan dom brukar köpa ballerina och singoalla kakor, chips, rostad lök (är det typiskt svenskt?) och godis. Tyvärr har inte IKEAs Tienda Sueca saltlakrits som jag saknar mest från Sverige. Visst dom har salta sillar men hur salta är dom egentligen? Ska det vara saltlakrits ska det vara rejäkt salt som till exempel djungelvrål, salmiakbalkar och piratpengar.

Det är lustig att gå runt inne på IKEA för möblerna och sakerna har samma namn som i Sverige även med å, ä och ö som inte finns i spanskan. Kramdjuren som dottern tittade på hette Groda, Djungelorm, Nalle och Sagosten. Vi såg knivarna Skärpt och sängen Högsbo och lampan Spöke och naturligtvis bokhyllan Billy. Inte många spanjorer som vet vad en Groda , Nalle , Djungelorm eller Spöke är. IKEA är alltid fullt av folk som handlar och äter på restaurangen så et verkar otroligt populärt bland spanjorer

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hoppas det gick bra med dagis. Min erfarenhet av dagis utan inskolning är att första dagen går bra, sedan är det några dagar som är riktigt jobbiga men efter ytterligare några dagar, max två veckor så släpper det.

IKEAs restaurang är ruskigt poppis här också. I Strassburg, där IKEA ligger lite närmare stadskärnan har jag ibland känslan av att folk verkligen bara åker dit för restaurangen.

2:20 em  
Blogger MB said...

rostad lök är tydligen väldigt exotiskt...när ajg hade en gång så var folk helt tokiga i det.....strange.....

7:51 em  
Blogger Thérèse said...

Tolken - även här ligger IKEA ganska långt utanför stan. Ska man åka kollektivt från centrala Madrid får man ta buss, tunnelbana eller pendel till en station i norra delen av stan och sen buss därifrån. Bredvid ligger etyt jättestort köpcenter med lyxig design och alla tänkbara affärer samt ett stort Carrefour. Det ska även finnas ett till IKEA ännu längre ut.

Maleandro - mysko med rostad lök. Så fantastiskt är det väl inte? Men nästan alla spanjorer i IKEAs mataffär verkade köpa det

1:03 fm  
Blogger Me said...

Hej,
Snart öppnas ett IKEA även i Japan. Jag hoppas verkligen att man även här kan få tag på lite svenska matprodukter, och godis.
Intressant blog för övrigt.

9:53 fm  
Blogger Thérèse said...

Nightoholic - roligt att du tycker bloggen är intressant. Säger detsamma om din. Jag är mycket intresserad av Japan trots att jag inte varit där (än) men jag har en del japanska kompisar här i Madrid. En av dom berättade att IKEA skulle öppna i Tokyo. Här har dom allt svenskt man kan önska sig utom saltlakrits. I julas köpte vi glögg och pepparkakor på IKEA.

12:00 em  
Blogger Krokofanten said...

Rostad lök används flitigt av asiater också (vietnam bl.a.). Jag köper det på Franprix eller hos Tang Frères i 13:e. Jag undrar om inte "djungelvrål" finns på IKEA här i Frankrike... Förresten finns det något bättre än salta piratpengar?

6:24 em  
Blogger Thérèse said...

Krokofanten - jaha ytterligare ett argument för att försöka hitta jobb i Paris då;D Fast jag har fått några leveranser med saltlakrits. Det har varit salta piratpengar och salmiakbalkar som är favoriter. Men djungelvrål är inte dumt, jag åt det på svensk-kolonins julfest
http://utrikes.blogspot.com/2006/01/det-kom-ett-paket.html#links2

1:22 fm  

Skicka en kommentar

<< Home