onsdag, mars 08, 2006

El Gordo - den fete

Rent spontant utan att ha kollat statistik och fakta tror jag att spanjorer är ett av världens mest spelgalna folk. Det spelar ingen roll hur liten en bar är dom lyckas alltid pressat in en "slot machine" , enarmad bandit (säger man så även om den inte har någon arm längre? Kanske Jack Vegas maskin passar bättre) även i "ett hål i väggen" barer. Maquina tragamonedas kallas dom på spanska har jag lärt mig.
Vilken tid på dygnet man än kommer in på ett café eller en bar står någon och stoppar pengar i maskinen. Skulle det inte vara någon som gör det just när man kommer in kan man vara säker på att det snart dyker upp någon och börjar spela. I Madrid liksom i många andra städer finns dessutom många spelhallar som är öppna nästan dygnet runt där "enarmade bantiterna" står på rad

Skolor, aktiviter, hjälpmedel och annat till handikappade betalas av det statliga lotteriet ONCE , vars vinst är öronmärkt till handikappade. ONCE ger också många handikappade jobb som lottförsäljare. I varje spansk stad, hur liten den än är, ser man försäljare på gatorna och i dom typiska ONCE-kiosker som finns överallt. Varje dag är det dragning i dirketsänding på TV.

Vid jul har man ett stort jullotteri som nästan alla köper lotter till. Köper man en serie om ett visst antal lotter är man garanterad någon vinst, många gör det själva, andra går ihop med släkt, jobbarkompisar och likande om en serie, andra köper bara enstaka lotter. Vinstlotten kallas el Gordo - den feta och var julen 2005 på 3 miljoner euro dvs nästan 30 miljoner svenska kronor. Men lotteriet har många både stora och små vinster. När dragningen av jullotteriet är på TV några dagar före jul sägs nästan alla gator i Spanien ligga öde.
Förutom lotterier och spelmaskiner kan man också spela på olika idrottsresutlat. Fotboll som är nationalsporten är mycket populärt att spela på

typisk ONCE-kiosk

El Gordo år 2005

1 Comments:

Blogger Stora Morran said...

Så sant ONCE finns überalles!

8:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home