fredag, februari 24, 2006

mole

När jag skrev om restaurangen La Bola och cocido madrileño fick jag många roliga kommentarer. El David nämde då den mexikanska rätten mole poblano. år 2001 reste jag och familjen under nästan 3 månader runt i Mexico och Centralamerika. Större delen av tiden tillbringade vi i södra delarna av Mexico. Mexico är helt fantastiskt land med vackra stränder, djungel, levande indiankultur, gamla vackra städer som till exempel San Sebastian de las Casas och ruiner från Maya, Azteker, Olmeker och en rad andra kulturer. Den mexikanska maten är ofta väldigt god och kryddstark och i mitt tycke mer varierande än maten i resten av Latinamerika. Alla svenskar känner ju till tacos, nachos, empanadas, burritos, quesadillas , guacamole och allt vad det heter. Men en rätt som inte spridit sig till Sverige är Mole Poblano en tjock brun sås som innehåller bland annat choklad och chili. Den kommer ursprungligen från staden Puebla i närheten av huvudstaden men finns spridd i hela Mexico tror jag. Säkert vet jag att den finns från huvudstaden Ciudad de Mexico/ Mexico City och söderut. Den serveras till precis allt , till och med när man äter frukost. Men direkt när man kom över gränsen tii Guatemala eller Belize försvinner mole poblano från menyerna.
Mole betyder föresten sås på nahuatl, ett mexikanskt indianspråk, så mole poblano är sås från staden Puebla och guacamole betyder avokadosås.
Jag tycker att det både ser äckligt ut och smakar äckligt. Titta på bilden nedan och döm själva.



Vi har ändrat lite på helgens planer för maken ska ut och festa på karnevalen imorgon. Jag och barnen följer kanske med och tittar på karnevalståget men sen åker vi hem och myser.
Så ikväll kommer Hirumo hit och lagar japanskt. All mat är inköpt i Osaka förra veckan det ska bli miso, sushi att äta och ett speciellt japanskt grönt te samt cider och kondenserad mjölk färdigblandat på flaska. Intressant.