torsdag, februari 23, 2006

23-F

Idag är det 23 februari eller 23-F som den kallas här. En dag alla spanjorer känner till och många har glasklara minnen från precis på samma sätt som många svenskar har från natten då Olof Palme mördades. 23 februari 1981 alltså för precis 25 år sen var Spanien en mycket ny demokrati. Diktatorn Francisco Franco hade dött 1975 och 1977 hade det första fria valet hållits.
23 februari 1981 hade spanska parlamentet samlats för att rösta om vem som skulle bli ny premiärminister. Mitt under omröstningen störtar ett beväpnat gäng under ledning av överstelöjtnant i Guardia Civil, Antonio Tejero Molina in i parlamentet och tar ledamöterna som gisslan. Antonio Tejero Molina är en välkänd högerextremist som två år tidigare har försökt ta regeringen som gisslan. Han är ledare för en grupp som vill återinföra fascistdiktaturen som rådde under Franco. Vid tiden för kuppen hade stora grupper i samhället börjat tvivla på att demokrati var bra för Spanien. Många hade fått nog av statsmaktens oförmåga att ta itu med den ökande kriminaliteten, arbetslösheten och andra problem. Men dom flesta spanjorer stödde ändå tanken på att förvandla Spanien till en modern demokrati. Kuppmakarna hade fått löfte från inflytelserika kretsar att om dom tog initiativet så skulle andra följa efter. Det fanns till och med en färdig lista med namn på omkring 3000 framstående politiker , författare, debattörer, journalister, artister och andra som på ett eller annat sätt kunde hota den nya fascistregimen. Dessa skulle dödas direkt efter maktövertagandet.

Den spanska kungen Juan Carlos anses ha spelat en viktig roll under kuppen. Så fort han fick höra vad som hänt . Han vägrade stödja kuppen och iklädd militäruniform i engenskap av landets högsta militäre befälhavare håller han ett direktsänt TV-tal där han säger att han aldrig kommer att acceptera aktioner från grupper som vill avbryta den demokratiska processen.
Efter kung Juan Carlos tal sägs många tveksamma ha tagit ställning mot kuppen. Det råder inte heller enighet bland landets höga militärer.
Kuppmännen gav upp efter nästan ett dygn, släppte gisslan och överlämnade sig själva till polisen.
Av de 25 officerare som efteråt ställdes inför militärdomstol var Antonio Tejero Molina den enda som fick ett långt straff. Han dömdes till 30 års fängelse men släpptes villkorligt fri 1997. Han har inte gett några intervjuver men ryktet säger att han fortfarande inte ångrar sig.

Paradoxalt blev effekten av kuppen att demokratin och stödet för denna stärktes. Några dagar senare tågar enorma folkmassor till stöd för demokratin genom alla spanska städer. I Madrid deltar alla partiledarna i manifestationen.
Idag är Spanien som vilken västerländsk demokrati som helst. För oss som är för unga för att komma ihåg Franco känns det otroligt att det har varit en diktatur fram tills för 30 år sen. Man möter heller aldrig äldre spanjorer som drömmer sig tillbaka till Francos tid. Hans gamla parti Falangisterna är mycket litet och få slutet upp på manifestationer och likande. Genomsnittspanjoren har fått en otroligt mycket högre levnadstandard och bättre villkor på dom 30 år som gått sen Franco dog.

Idag håller parlamentet en minnesstund på grund av att det är 25 år sedan kuppen. Kulhålen i taket har man valt att bevara som en påminnelse från 23-f
Nedan en bild på Antonio Tejero Molina efter att han just avfyrat två skott i taket och nu förklarar att en militärkupp genomförts.

bilden kommer från tidningen ABC
Thomas Gustafssons utmärkta bok Spanien sol och skugga tar upp det här i kapitlet Skotten taket sidan 330-336 för den som vill läsa mer. Boken är jättebra och författaren mycket kunnig så den rekommenderas till alla som vill läsa mer om Spanien. Den tar upp "allt" historia, politik, livsstil, författare, film, mode, utbildning....ja det mesta