måndag, september 11, 2006

11 september

Dagens datum är laddat och tidningar och TV kommer att fyllas av bilder och berättelser om det som hände i New York för fem år sen. Vi minns säkert alla var vi befann oss när vi fick veta. Själv följde jag hela dramat i direktsändning från att det hade hänt. Det inträffade ju 14.46 svensk tid och ungefär samtidigt slog jag mig ner i TVsoffan för att amma min då 1 månader gamla dotter. Sen blev jag och dottern fast i TVsoffan och framför internet hela eftermiddagen och kvällen. Jag mailade en kompis som bor på Manhattan för att kolla om hon och hennes familj och vänner var okey och jag fick ett positivt besked.
Det som hände den där dagen för fem år sen har påverkat världen otroligt mycket. Vi har en helt annan syn på och medvetenhet om hot , terror , säkerhet, flygresor och tyvärr också islam och muslimer. Många känner nog att världen har blivit en otryggare plats.

För tre år sen den här dagen dog dåvarnade utrikesministern Anna Lindh. Dagen innan hade hon blivit svårt knivskuren på NK i Stockholm och hon avled på operationsbordet natten innan. Jag stod på SEB vid Rosenlund i Göteborg och väntade på min tur och tittade på TVn som var på i lokalen på morgonen när jag fick veta det.

För mina latinamerikanska och speciellt då chilienska kompisar har 11 september länge varit en speciell dag. 11 spetember 1973 såg världen och FN passivt på när Chiles folkvalda president Allende störtades och mördades i en blodig militärkupp som blev inleningen på general Agosto Pinochets 17 år långa diktatur. Under Pincohets diktatur blev oräkneliga människor mördade och försvann , andra spreds över världen i landsflykt. Än idag är diktaturen ett väldigt känsligt ämne i Chile och alla känner någon eller några som drabbats av förföljelse , mördats , försvunnit eller gått i landsflykt. Än i dag är en stor del av chilienarna spridda över världen och många familjer splittrade på grund av landsflykten.

Alla människor , länder och internationella samfund borde alltid protestera när en folkvald regering störtas. Man kan tycka vad man vill om Allende och hans socialism men han var vald i ett demokratiskt val och borde ha röstats bort i ett demokratiskt val om chilienarna inte varit nöjda.
Idag när många kanske tänker lite extra på och pratar om det som hände i New York för fem år sen borde vi också sända våra chilienska vänner en tanke.

5 Comments:

Anonymous barajagjohanna said...

Det ligger en förbannelse över 11 september känns det som.

När det hände i New York bodde jag på elevhem i Uppsala och hade precis kommit hem från skolan. TV:n i korridoren stod på och jag såg ett flygplan åka genom ett högt hus. Jag förstod inte vad det var, men snart gick det upp för mig och vi var lika chockade allihopa och följde direktsändningen på TV... Två år senare dog Anna Lindh och detta såg jag på Nyhetsmorgon hemma och vi följde det hela dagen i skolan.

Gissa om det här var något man pratade mycket om på en mediaskola som min. Jodå. Hur medierna vinklar allt och hur det tas upp och så vidare.

Tyvärr glömmer medierna Chile och Anna Lindh, och tar bara upp vad det amerikanska...

En speciell dag. Ett lite obehagligt datum.

3:46 em  
Anonymous Mimmi said...

Du har helt rätt. Jag tror aldrig man glömmer vart man befann sig just det datumet. Själv jobbade jag på ett de berörda flygbolagen vid tillfället, så det var en mycket jobbig dag i alla bemärkelser. Men ni har helt rätt i att de andra viktiga händelserna som hänt på det här datumet försvinner lite i all uppmärksamhet mot USA....

9:09 em  
Blogger 70-tals Per said...

De som gjorde det gjorde sig själva och världen en björntjänst! Nu skall all straffas och buggas och skuggas , lagändringar som för oss närmare Orwells dysentopiska framtid. för att nåt fanato gjorde en raid. Jag tror att CIA iscensatte det hela för att få manöveringsutrymme i världen (nästan iaf).

Jag säger som Jan Guillo -det finns inget internationellt förgrenat alcaida terrosistnätverk! Hade det funnits hade det varit spräng för länge sen.

12:54 em  
Blogger Maria, Barcelona said...

Den 11 september är också Kataloniens nationaldag. Först får de inte prata sitt språk i 30 år under Francos diktatur och sedan blir deras glädjedag hela världens sorgedag.

Himla otur va?

Eller borde katalanerna se det som ett tecken på att det är dags att acceptera att de är en del av Spanien och låta barnen lära sig spanska i skolan?

10:15 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

11:e september är även det datum som den svenske formel 1-föraren Ronnie Petterson dog efter en krasch.

12:34 em  

Skicka en kommentar

<< Home