fredag, maj 05, 2006

sötsaker

Affärerna här i Spanien är liksom dom svenska fulla av trevliga onyttigheter som godis , glass, choklad , bakverk (något spanjorerna verkligen är jättebra på) mm. Spanjorerna är precis som svenskarna duktiga på att köpa sånt här.

Men jag har observerat att man inte så ofta ser folk äta godis ute på stan. Iallafall inte lika ofta som i Sverige där det prasslas med godispåsar på gator ,torg, bussar , tunnelbana , spårvagnar , ja överallt. Fast jag tror det var mindre godisätande på stan i Sverige när jag var liten ändet är idag.
Glass äter folk ute men då i allmänhet sittande någonstans , man vandrar inte runt med glassen i handen så ofta.

Inte heller ser man folk på stan med en pappmugg kaffe , latte eller likande i handen här. Det är nog bara på Starbucks , McDonalds och något enstaka ställe till man kan köpa kaffe i pappmugg och ta med. Men att gå runt på stan med en pappmugg kaffe är en ganska ny företeelse i Sverige.

Jag har ingen förklaring till dom här skillnaderna , jag har bara konstaterat det.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är samma sak i Japan, man ser aldrig någon och äta. Det är aldrig någon som äter på tunnelbanan, kanske möjligtvis dricker någon kaffe. Den enda gången jag sett folk äta utomhus är de som köpt färdig matlåda (bento) till lunch och sitter och äter i någon park eller har picknick.

Det är säkert rätt nyttigt egentligen, att inte slänga i sig en massa saker på stående fot som vi ofta gör.

11:47 fm  
Blogger Thérèse said...

Linnea - Ja här kan man se till exempel arbetare sitta ute och äta sin matlåda. Eller folk som har köpt en smörgås eller nåt (det råder bento-brist i Madrid) och sitter i en park och äter.

11:50 fm  
Anonymous Anonym said...

Haha, i Frankrike går ju folk jämt och äter. Jag har aldrig gillat att gå på stan och äta, jag menar, folk kan ju se mig! Men efter vistelsen i Paris förra året kan jag lätt gå omkring och äta en baguette eller pain au chocolat eller nåt... :)

12:43 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - Jag trodde Frankrike var ganska likt Spanien på den punkten men tydligen inte. Jag gillar inte heller att gå och äta på stan.

Nadia - Plockgodiset som finns här i Spanien brukar säljas styckvis och inte hektovis som i Sverige. Blott Sverige svenskt godis har, ibland kan jag riktigt längta efter en svensk plockgodisaffär och så saltlakritsen förstås

2:43 em  
Blogger Helena said...

Här i London har jag vant mig vid att både äta och dricka "på språng"! ALLA gör det. Tycker inte längre det är konstigt (utan t o m ganska trevligt ibland) att gå och glufsa i mig en macka, pirog eller chipspåse på gatan eller kanske på tåget. Men det kan ju bero på att alla är så stressade här, man har inte "tid" att sitta ner och äta lunch. Och så har vi ju alla timmar som folk tillbringar med att pendla förstås... Äta bör man!

3:23 em  
Blogger Nejma said...

Näää, nu är ni dumma som pratar om svenskt plockgodis! Jag har ett godissug som heter duga och inget plockgodis i sikte på den närmaste tiden. *suckar djupt*

Tänkte annars bara berätta att jag skrivit lite om Ceuta och lagt ut lite foton. Kom förbi och kolla! En annan dag tänkte jag skriva om gränsen, den är värd ett eget inlägg. *s*

/Nejma

4:40 em  
Blogger Thérèse said...

Helena - Ja långa pendligsresor kan man utnyttja till trevliga saker som att åta, läsa ,lyssna på musik mm.

Nejma- jättefint. Jag ser fram emot inlägget om gränsen. I Fuengirola på Costa del Sol finns en svensk affär som säljer svensk mat och godis. Du har närmare dit än vad jag har;)

Nadia - någon sån har inte jag hittat. Men det kanske gör detsamma för har dom inte svenskt godis så...

11:16 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Häromdagen satt det en man med utländskt utseende mittemot mig på pendeltåget. Han satt och åt riskakor direkt från paketet. Det luktade rätt mycket, eftersom riskakorna hade pizzasmak. För mig kändes det beteendet rätt osvenskt, så jag fick en motsatt känsla än din alltså.

9:21 fm  
Blogger Per said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:38 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - Intressant. Kanske det. Jag tänkte egentligen inte på "mat" utan enbart godis när jag skrev det här. För jag tycker inte det känns så vanligt att svenskar eller spanjorer går runt och äter kakor, smörgåsar och sånt utan mest godis. I Spanien finns inget plockgodis.

9:54 em  
Blogger Thérèse said...

Jag råkade kommentera i makens namn. Därför har jag tagit bort en kommentar. Jag har som princip att inte radera kommentarer annars.

9:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home