torsdag, maj 18, 2006

schlager

Sitter just nu och tittar på schlager samtidigt som jag har installerat lite program och en brandvägg på datorn. Så jag är inte någon engagerad tittare. Det var första gången jag hörde Carolas låt och jag tyckte den var ganska medioker.

Det som förvånar mig är det stora intresset för den här festivalen i Sverige. I Spanien har jag bara sett en enda notis på namnet på gruppen (Las Ketchup) och låten (Bloody Mary) dom ska framföra i en tidning. Jag läser spanska tidningar varje dag. På TV har jag aldrig sett något om det och jag vet inte ens om det hållits någon uttagning. Har det varit någon TV uttagning har den inte fått någon speciell uppmärksamhet utan behandlas precis som vilket annat program som helst.

En fransk kompis har berättat att intresset är lika svalt i Frankrike som i Spanien. Jag kan tänka mig att det är fler länder än Spanien och Frankrike där intresset är svalt. Läser man svenska tidningar får man intrycket av att eurovision song contest är en angelägenhet som engagerar hela Europa. Den spanska TV-kommentatorn sa faktiskt när hon presenterade Carola att svenskarna var väldigt engagerade i eurovision song contest och en stor andel av befolkningen röstade. Undrar varför just svenskarna är så intresserade av den här tävlingen?

20 Comments:

Blogger Nejma said...

Jag har inte hört Carolas låt än. *skäms* Hur gick det för henne förresten? Jag har väldigt svårt för Carola, har alltid haft, fast jag vet inte varför. Jag har inte alls hängt med i Euroviosion i år (eller i fjol eller typ dom senaste 15 åren). Fast jag har hört Spaniens bidrag några gånger och jag gillar det. Och musikpatriotisk som jag är hoppas jag att Spanien vinner! *s* För spansk musik är ju helt klart den bästa i världen, tillsammans med rai. *s*

/Nejma

11:16 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - dom har nåt system att dom länder som kom på plats 15 eller sämre får kvala in till lördagens final. I dag var det kval och av 23 länder gick 10 vidare däribland Carola. Jag har också alltid haft lite svårt för henne. Jag tycker tyckte att hennes låt var väldigt intetsägande. Jag brukar inte heller titta på det här och på lördag kommer svärmor och hennes man och vi ska äta middag på spansk tid eftersom deras plan landar kvart i nio på kvällen, så det blir ingen final för mig. Jag har inte hört det spanska bidraget men jag vet vilka Las Ketchup är , några systrar från Granda som hade en hit en sommar för några år sen. Spansk och Latinamerikansk musik är absolut bäst i världen. Ska man dansa finns inget bättre. Rai har jag hört så lite av men det jag har hört har varit okey

11:32 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Det svenska schlagerintresset kanske beror på att vi har ett behov av mer glamour?

1:13 fm  
Blogger Me said...

I Japan så är man totalt avskuren från allt med melodifestivalen. Hade varit kul att få ta del av evenemanget faktiskt. För något år sedan så visade de faktiskt på melodifestivalen på en japansk kabeltv-kanal. Dessutom var det den svenska deltävlingen de visade. Rätt lustigt, tycker jag.

5:06 fm  
Blogger Me said...

Therese, jag skickade just ett mail till din Yahoo-address.

8:01 fm  
Anonymous Anonym said...

Jaa, man kan ju fråga sig varför intresset är så stort... Jag har tittat på Melodifestivalen så länge jag kan minnas och det har alltid varit jättestort i min familj och släkt och bekantskapskrets över huvudtaget... :) Lite komiskt. Jag vet ju att många andra länder inte bryr sig ett skvatt, och att det är töntigt nästan. Lite av det finns ju kvar i Sverige också, men sedan några år tillbaka har ju töntstämpeln släppt lite.

8:23 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag diskuterade saken med vara tyska vanner igar och de var lika forvanade over det stora intresset i Sverige. Dar brukar oftast nagon "ironisk" lat, som driver med de gamla schlager-pamparna, vinna vad jag forstar. Imorgon ska vi se pa schlagerfestivalen i ett internationellt sallskap, det ska bli intressant att se om vi blir utbuade p g a engagemanget.

9:03 fm  
Anonymous Anonym said...

Horde att spansk tv 1 och 2 "ager" melodifestivalen har i spanien. Det ar deras representanter som skickas inte SPANIENS. Men sa kanske det funkar i Sverige oxa nar jag tanker efter...
Rosa, Beth och Ramon som sjungit de senaste aren (inte forra, minns inte vem forra var) var vinnarna fran Spanska Operacion Triumfo (typ Fame Factory). Men det e ju inga "riktiga" artister som i Sverige da typ Carola ar med.

9:38 fm  
Blogger Thérèse said...

El Mango - intressant tanke. Men intresset för schalgerfestivalen har alltid varit stort i Sverige även på 70-talet och 90-talet då jag inbillar mig att intresset för glamour var ganska litet. Sen undrar jag om inte schlager är mera folkligt än glamouröst egentligen men vad vet jag om glamour.

Japaneseviking - det är ingen förlust att vara avskuren från schlagerfestivalen;) Lustigt att japansk TV visade en svensk uttagning. Tack för mailet , jag har läst och svarat.

Johanna - När jag var liten var det också en jättegrej att titta på det med familjen och kanske även släkt eller vänner till föräldrarn. Fast det borde ju inte bara vara Sverige där det här är en stor grej. Jag har hört att många länder i östeuropa också är mycket intresserade.

Sofia - det låter intressant att se schlagerfestivalen i internationellt sällskp och höra vad dom andra tycker. Hoppas du skriver nåt om det.

Mandi- Jag har egentligen ingen koll på spanska melodifestivalen men då hålls alltså inga uttagningar där tittarna får röstas utan TVE o La2 skickar representanter. Jag har missat såväl svenska som spanska Fame Factory men jag vet vad det är. Jag tittar betydligt mindre på TV här än i Sverige för jag tycker att spansk TV är riktigt dålig och jag har svårt för dubbade program. Det blir mest nyheter och barnprogram faktiskt och någon gång en film men helst då spansk så man slipper dubb-elände.
Men Las Ketchup som representerar Spanien i år är väl ganska kända? Dom hade någon låt som var en riktig sommarplåga även i Sverige för några år sen.

10:42 fm  
Anonymous Anonym said...

Mm, Las Ketchup är ju väldigt kända med sin Las Ketchup Song. Bloody Mary som de tävlar med imorgon är däremot dålig. Eller ja, ketchupsången var väl inte heller nån höjdare men åtminstone trallvänlig och lite kul
(Vad nördig jag känner mig!)

1:15 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - Ingen fara med nördstämpeln , som jag skrev är du inte ensam om att titta på schalgerfestivlaen i Sverige. Jag hade säkert tittat om jag hade varit hemma och gjort ingenting. Nu kommer svärmor på besök från Småland och vi ska äta. Om hon inte kräver att få titta förstås.
Jag har inte hört Bloody Mary mer än den korta sekvensen igår. Las Ketchup sång (tack för du påminde mig vad den hette) var en sån där trallvänlig sak som fastnade på hjärnan

1:19 em  
Anonymous Anonym said...

Nej, det är helt riktigt, det är ingen schlageryra i Frankrike. Inga pushar för det på TV osv. Egentligen är det lite lustigt för annars är ett av fransk TVs favoritnöje på lördagkvällar att ha olika variété och sång program. Men det kanske är för lite just fransk musik i schlagerfestivalen. Vet inte. Den knasigaste schlagerupplevelse jag har haft var på landet i Belgien, i Ardennerna, hemma hos en kompis vars pappa hade bilverkstad. Verkstadslokalen var sedan utbyggd åt ena hållet med en bostadsdel och andra hållet med en ladugårdsdel. På kvällen var hela familjen med pojk- och flickvänner och så jag och min man samlade framför den pyttelilla TVn för att avnjuta det hela. Mitt enda minne är att jag var kopiöst trött och livrädd för att somna mitt i det hela. Sååå oartigt.

9:57 em  
Anonymous Anonym said...

Therese: Ja Ketchup e ju kanda (men inte OT-tjejerna o killarna) men som sagt halls ingen uttagning.
Haller absolut med dig om spansk tv och spanskproducerade tv-program. Noll underhallningsvarde. (Forutom nyheterna da.) Tycker heller inte att tidningar haller samma klass som i Sverige.

11:49 em  
Anonymous Anonym said...

Det är ju enormt intressant med Schlager i Sverige, bilagor, tvsändingar flera veckor i förväg etc. Jag har nog aldrig riktigt mött samma schlagerengagemang någon annan stans men det land som kommer närmast är nog Ukraina. Dä spelas låten på radio en hel del och alla känner till den och kan texten. Tror även att det är liknande i Ryssland. Men annars verkar det vara rätt dött på schlagerfronten i många länder. Minnns till exempel hur folk inte alls hade någon koll på de i Polen, och som du säger i tex spanien och frankrike.

10:49 fm  
Blogger Thérèse said...

Tolken - haha ja det brukar kännas ganska långt så det skulle nog vara lätt att vara oartig och somna.

Mandi - fast dagstidningar som El Pais och El Mundo tycker jag är ganska okey. Ungefär som DN och Svd men här finns inga tidningar som motsvarar Expressen och Aftonbladet. Men spansk TV och den där jäkla dubbningen. Sonen gillar frågesporter i stil med Quien quiere ser millionario (Vem vill vli miljonär) så det tittar jag också på någon gång men det är mest för att han vill.

Sofia - där ser man vilka fördomar jag hade. Jag trodde dom var lika intresserade i Polen som i Sverige. Nej vi verkar ovanligt intresserade av dethär jippot , inte ens grannländerna verkar lika intresserade.

12:18 em  
Anonymous Anonym said...

När jag bodde i Portugal som utbytesstudent (för många år sen) ville jag SÅKLART kolla på schlagerfestivalen. Fast min portugisiska familj och mina vänner där förstod ingenting. Kolla på VAD??

Det är verkligen intressant hur stort det är här och hur oviktigt det är i andra länder! :)

Jag ska garanterat kolla på schlagern alldeles strax! :D

8:49 em  
Blogger Nejma said...

Näää, tjejer! Spansk TV är bra! Jag föredrar helt klart spansk TV. Men visst, man måste kolla med fjärrisen i högsta hugg för vissa program på typ Tele 5 och Antena 3 är ju så löjliga så man bara går åt. Och skvallerprogrammen zippar jag snabbt förbi. Men det finns ju så mycket annat. Jag gillar pensionärsprogrammen. *s* Och alla spanska filmer. Och som kärringen mot strömmen så gillar jag faktiskt dom dubbade filmerna. ;-)

/Nejma

2:17 fm  
Blogger Thérèse said...

Maria - haha ja det verkar bara vara Sverige som tycker det är viktigt. Jag satt självklart och tittade igår

Nejam - Spansk TV . Nej hu inte ens La 2 eller TVE 1 är nåt att ha. Dubbade filmer ger mig rysningar;)

9:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Nejma: Håller med dig om att spanska filmer i allmänhet är bra och i synnerhet ALMODOVAR! Men spanska tv-program sammankopplar jag med salsa rosa, tomaté tomate, gran hermano, program där dom pratar om medlemmarna i gran hermano etc. etc. Det vill säga, skräp!

9:27 em  
Blogger Thérèse said...

Mandi - jag instämmer helt med dig. Det finns många bra spanska filmer men spansk TV är usel och dubbade filmer suger

1:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home