lördag, maj 20, 2006

kör

Jag kan inte riktigt släppa det här med melodifestivalen. Jag pratade med en fransk kompis från Strassburg om det igår och vi kom in på musik i olika länder. Eller iallfall i Spanien , Sverige och Frankrike. Visst gillar männsikor i hela världen musik men vilken typ av musik skiljer sig åt lite grann.

Här i Spanien ska det helst vara spansk musik , spansk eller latinamerikansk rytm som salsa , samba och likande. Helst inga ballader utan det ska vara dansvänligt. Många Latinamerikanska artister som släpper skivor på engelska släpper också en version på spanska för den spansktalande världen. När vi hade inflyttningsfest hade vi svenskt tema med svensk mat och svensk musik. Men efter ett tag åkte en cd med spanska låtar på och då vakande spanjorerna till och började dansa och höjde tills grannarna klagade eller rättare sagt skickade hit Securitas.

Även i Frankrike är det likande enligt min franska vän. Det är fransk musik som gäller om man lyssnar på radio eller ser på TV. Sen är naturligtvis både Frankrike och Spanien stora länder så där finns naturligtvis folk som intresserar sig för annan musik som punk , hårdrock , rap mm.

I Sverige är det inte så mycket svensk musik utan mer amerikansk eller engelsk eller iallfall svenska grupper som sjunger på engelska. Det finns förstås ett fåtal stora med bred publik som sjunger på svenska som till exempel Ulf Lundell.

En annan intressant sak med svenskarnas musikintresse är alla körer och all allsång som inte verkar ha någon motsvarighet varken i Spanien eller Frankrike. Vad jag eller min franska vän kände till finns inget program likande Allsång på Skansen varken i Spanien eller Frankrike. I Sverige är det inte heller ovanligt att det finns ett litet häfte med upptryckta sånger vid varje plats på en större middag. Man avbryter ätandet vid vissa tillfällen och sjunger en sång. Något min franska vän aldrig hört tals om och ingen av oss trodde det förekom i Spanien heller.

Varken i Spanien eller Frankrike är körsång en så stor folkrörelse som i Sverige. Förutom alla kyrkliga körer som inte har någon motsvarighet i den katolska världen finns en uppsjö av andra körer som sjunger alla typer av musik. Det finns gott om körfestivaler i hela Sverige och dom är alla välbesökta.

Naturligtvis finns körer i andra länder också men det är nog få länder där det är så stort som i Sverige där var och varannan person sjunger i någon kör.

1 Comments:

Blogger aspungen said...

ja, jag har oxå hört tidigare att det är vanligare med kör i sverige än typ någon annanstans i världen. kul att få det verifierat. dock visste jag inte att andra inte sjöng på fester och sånt. för mig är snapsvisande t ex något av det roligaste man kan göra på en fest.

kanske är jag nationsskadad som min tid som student i uppsala :D

1:04 fm  

Skicka en kommentar

<< Home