tisdag, maj 23, 2006

bo

I höstas läste jag i en spansk tidning om bostadspriser (det gällde både hyror och priser på villor och bostadsrätter) i Europa. Man hade bara jämfört dom länder som hade euro så Sverige var inte med. Absolut dyrast att bo var Paris som god två kom Madrid.

När man går förbi mäklare och tittar på annonser är priserna nästan som i Stockholm fast i euro , Stockholm har ju forfarande priset i kronor. Alltså 9-10 gånger dyrare att köpa en lägenhet eller en villa här.
Precis som dom flesta svenskar , eller iallfall dom flesta som bor i dom största svenska städerna, tycker jag att en för stor del av lönen går åt till hyran.

Ska man köpa något är det budgivningar och priset trissas upp. Det är med förtvivlan jag har följt Virvlas lägenhetsjakt som tyvärr inte är över än. Jag håller tummarna för dig Virvla!

Jag har alltid trivts bäst i större städer och trott mig vara storstads-människa. Men med den bostadsmarknad som finns i europeiska storstäder har jag och familjen börjat tänka på att söka oss till en mindre eller halvstor stad om 1.5 år då det är tänkt att vi ska lämna Madrid. Staden måste vara så stor att allt man behöver finns eller ha en större stad i närheten där allt man behöver finns. Helst någonstans nära havet i Frankrike eller möjligen Spanien eller Sverige, där man kan bo betydligt billigare än i Stockholm , Madrid eller Paris. Det måste finnas ett universitet och någonstans på pendlingsavstånd där jag kan jobba om ingen vill betala mig för att sitta hemma och skriva.

Jag har upptäckt hur roligt det är att skriva när jag började med bloggen något jag inte trodde var min grej innan. Så om någon som läser det här vill avlöna mig för att skriva skulle jag bli jätteglad. Jag kan också tänka mig ett stort stipendium för att kunna sitta hemma och skriva en bok. En faktabok då för en roman skulle jag inte klara.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

tack tack :)

jag har återhämtat mig lite nu, åt lite mat (kom på att det var ett tag sedan jag gjorde det, typ tolv timmar) och hämtade min nya fina skärm. tyckte mest det var fult gjort av mäklaren även om jag visste att det var först till kvarn så kan man ju ge lite mera förvarning än tio minuter!

2:55 em  
Blogger Thérèse said...

Virvla - bostadsmarkanden i alla europeiska storstäder (många utomeuropeiska också) är helt sjuk. Tyvärr är det i dom större städerna jobben finns men just nu är jag småstads- eller lant- sugen om det går att fixa. Men det kan vara en kombination av trollen , besök från Sverige och Bodil Malmstens bok Priset på vatten i Finistère.

Du får en tvåa i centrala Uppsala till samma ris som en etta i Stockholm. Centrala Uppsala är pendlingsavstånd till Stockholm. Tågen går ofta och nästan dygnet runt.

4:06 em  
Blogger Unknown said...

Nu kan jag inte hitta inlägget, men du hade rätt och jag hade fel. Det finns inte quorn man kan lägga i blöt, bara jag som är förvirrad.

4:40 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - det är inte så lätt att hålla redapå alla veg.grejer som finns. Det finns ju olika "soja-kött" som läggs i blöt så det är lätt att blanda ihop.

5:57 em  
Blogger Unknown said...

Förresten, jag måste ju berätta att du har gjort mitt förhållande lite enklare:)

Jag och pojkvännen åker utomlands en gång om året och varje år tar det ungefär 3-4 månader av debatterande om vart vi ska åka för vi kommer aldrig överens. Men den här gången tog det fem minuter. Han läser nämligen också din blogg, så han har blivit lika inspirerad som jag!

Så förhoppningsvis blir det en tripp till madrid i höst!

6:38 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - ni är välkomna , är jag hemma har ni guide om ni vill annars har ni en kompis att gå ut och ta en drink eller två med eller kaffe om ni hellre vill det

11:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home