fredag, mars 10, 2006

spanska

Några spanska ord som dom flesta svenskar kan är fiesta, siesta, mañana , macho, playa , tapas.
Så känner man säkert till ord som matador, bar (inte typsikt spanskt förstås), vino, flamenco, sangria
Vad säger det om svenskarnas syn på spanjorerna? Macho, festande och slö mañana-mentalitet?
Just mañana-mentaliteten är det jobbigaste med att bo här. Jag skrev förut att makens lön som ska komma 28:de varje månad aldrig kommer i tid utan han får hålla på och ringa runt och fylla i papper. Februarilönen har fortfarande inte synts till så den lär komma tidigast måndag och då är den två veckor sen. Så väldigt macho är inte spanjorer heller, fast det beror ju på vad man menar med macho förstår och kräver nog ett helt eget inlägg.

Spanska börjar bli ett populärt språk i Sverige. Sen ganska länge är det fler som väljer spanska i skolan istället för tyska eller franska som förut var dom populärarste språken. Många svenkar åker också till Spanien för att plugga spanska längre eller kortare tid. Fast då är det inte säkert man lär sig så jättemycket spanska, men man lär sig garanterat en massa andra saker. Första gången jag var i Spanien och pluggade pratade jag mest engelska och svenska utanför klassrummet och i min klass var fler än hälften svenskar. Andra gången var jag ensam svensk och flera klasskompisar kunde inte engelska så bra så det blev till att prata spanska utanför klassrummet också.

På tal om spanskt festande så finns det ett ord för att köpa sin flaska på en affär och gå ut och sätta sig i en park eller stå på ett torg och dricka. La botellona. Det är vanligt bland ungdomar. I nästan alla spanska städer finns ett torg eller annan plats där ungomar samlas på helger och dricker, spelar musik, umgås och annat.

5 Comments:

Blogger Knaster said...

Jag VILLE plugga spanska i högstadiet, men se det fanns inte att välja på min skola. Istället genomled jag tre års franskastudier. Eller ickestudier, jag lärde mig noll och absolut ingenting eftersom jag inte ville.

Funderar fortfarande på att skriva ett brev på franska till min gamla lärarinna, för att chocka henne totalt med faktat att jag frivilligt bott ett år i Paris och pluggat franska. Bör sända med ett färdigfrankerat kort med "vad var det jag sa" som hon bara behöver skriva under och skicka tillbaka i så fall... :)

9:13 em  
Blogger Thérèse said...

Haha Klart du ska skriva till henne. jag hade också franska och ville lära mig men lärde mig ändå inget. Har tagit igen det senare men är inte så bra som jag skulle vilja. Fast jag jobbar på det.

Det är väl inte försent för dig att lära dig spanska. Kommer du hit är det nästan en nödvändighet att kunna några ord för spanjorer är ruskigt dåliga på engelska.

1:56 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Cervesa (hur det nu stavas) känner jag till. Fast det säger nog mer om mig än om spanjorerna.

5:09 em  
Blogger Lugnetetc said...

Det börjar bli ett riktigt problem det här att svenskar tror att de kommer att klara sig i arbetslivet med bara engelskan. Det är landet med Bulgarien där folk tror det här mest i hela EU!

Men man ska inte tro att det blir för sent någon gång heller vad?

7:59 em  
Blogger CV said...

Det bästa ordet är väl manana.
Ingen stress liksom. Fast det stämmer väl inte in på dagens spanska liv precis. De stressar väl lika mycket som vi i kalla nord gör idag.
RS
kulturbloggen.com

10:47 fm  

Skicka en kommentar

<< Home