tisdag, mars 28, 2006

husesyn

I helgen var en japansk kompis hemma hos oss för första gången. Vi försökte visa honom runt lite i lägenheten men han vägrade titta in i sovrummen och gick inte in i köket men tittade in. Datarummet/arbetsrummet, balkongen, vardagsrum, hall och toa där verkade gränsen gå.
Det är inte bara japaner som är så utan även mina franska, latinamerikanska och spanska kompisar. Visserligen har dom nog inga problem med att gå in i köket men man går absolut inte in i sovrum och man går inte runt och kollar hur folk har det. Svenskar kan spontant börja gå husesyn hos sina kompisar och kikar då naturligtvis in i alla rum såväl sovrum som barnens rum.
I många andra länder betraktas det som oerhört intimt och det gör man inte ens hos kompisar man står väldigt nära. Jag antar att det nästan aldrig förekommer i Japna men jag vågade inte fråga min japanska kompis om det. Han blev förresten chockad att vi hade en rulle toapapper på en bänk i köket på förra stället där vi bodde. Vi hade slut på hushållspapper. Toapapper i köket! Något sånt verkade han inte ens ha kunnat förställa sig.

5 Comments:

Blogger Jenny said...

Kul att ha dig tillbaka!

Det här med att gå husesyn är nog en ganska så svensk företeelse. Folk här nere lägger (tyvärr) inte alls samma energi på att göra det fint hemma. Visserligen har detta ändrats på senare år med alla heminrednings program osv.

12:26 fm  
Blogger Thérèse said...

Ja här finns inga inredningsprogram på TV. Eller så har jag missat dom. Men en hel del inredningstidningar finns förstås.
Spanjorer verkar inte träffas lika ofta hemma hos varandra som svenskar gör utan man möts på en bar eller café (vilket ofta är samma sak). Jag har hört om folk som är bekanta sen 20-30 år och mer och träffas varje vecka men aldrig har varit hemma hos varandra.
Jag har en känsla av att många fixar ett rum snyggt men struntar i sovrum och såna ställen dit gäster inte kommer. Men jag vet inte riktigt

12:51 fm  
Blogger Me said...

Japaner är nog inte vana vid att göra hembesök över huvud taget.
Hempartajer är något som man normalt inte har i Japan.
Skoj att ni har japanska vänner dock. De är ett ganska lustigt släkte att studera.

11:54 fm  
Blogger Thérèse said...

Håller med om att japaner är ett lustigt släkte. På min makes jobb jobbar en japan som bott 1 år i Sverige och han känner en bekant till oss i Sverige. Honom umgås vi mycket med och genom honom har vi hamnat i delar av den japanska kolonin i Madrid. Jag känner faktiskt fler japaner än spanjorer här

12:04 em  
Anonymous Anonym said...

Det är nog likadant här som i Japan, få hemmafester. Man träffas oftast över en bit mat på en restaurang. Och jag har aldrig tänkt på det förr, men jag tror aldrig vi har haft en taiwanes kolla in annat än vardagsrummet och toan. De går inte husesyn, helt enkelt.

5:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home