lördag, mars 11, 2006

11 mars 2004

Eftersom det är 11 mars idag och jag befinner mig i Madrid tänkte jag att jag iallfall kort skulle nämna vad som hände 11 mars 2004. Jag är för trött för att skriva så mycket själv så jag har snott en text i från Wikipeida

"Bombdådet i Madrid (även Bombattentatet i Madrid) Spanien mediers benämning på det attentat som genomfördes mitt under morgonens rusningstrafik, på flera pendeltåg vid tre olika stationer i Madrid. Attentatet, som utfördes den 11 mars 2004 räknas som ett av de värsta attentat som ägt rum i Europa under fredstid.

Vid attentatet dödades 201 personer och drygt 1 500 skadades, varav 17 kritiskt. Ett flertal var utlänningar och illegala invandrare, vilket försvårade identifieringsarbetet eftersom flera familjen var rädda att de skulle bli utvisade. Tre dagars landssorg utlystes i Spanien och de flesta europeiska länderna kommer att hålla en tyst minut måndagen den 15 mars till minne av offren.

Explosioner ägde rum i ett antal tågvagnar vid stationerna Atocha, El Pozo och Santa Eugenia strax efter halv åtta på morgonen. De var inställda att explodera inne på stationsområderna där folk kliver av och på, för att få den största förödelsen. Det var bara på det två minuter försenade tåget till Calle Téllez, som explosionen ägde rum 500 m från Atocha-stationen. Senare återfanns även tre odetonerade laddningar, som enligt den spanske regeringsmannen Eduardo Zaplana varit inställda att detonera när räddningsmanskapet anlände. (slut på snodd text)
Dagen var 911 dagar efter 11 september 2001 i New York. Det skrivs vanligen 9/11 på engelska. Det har setts som något Al-Qaida skulle ha haft i åtanke. Men då 2004 är ett skottår är det faktiskt egentligen 912 dagar. Men det är ganska oväsentligt i sammanhanget"

Det här är ett trauma i Spanien som fortfarande figurerar i TV, radio och prass. På ett sätt har Madrid förändrats rejält sen före terrorattentatet. Nu ser man överallt vakter som har gula västar med texten Seguridad. Både i stan men särskilt på pendeltåg och tunnelbana. Tyvärr tror jag att rasismen , och då främst mot nordafrikaner, har ökat. Jag har även tidigare uppfattat det som om det är mer accepterat och okey att tala illa om svarta och muslimer här men efter 11 mars 2004 är det ännu mer accepterat. Seguridad vakterna trakasserar ofta svarta och nordafrikaner, säger åt dom att gå av tåget, ställer massor av frågor, kollar väskor, id mm. något man ständigt ser tyvärr

För den som inte känner till Madrid kan jag tillägga att Atocha är den största tågstationen i stan. Här passerar alla pendeltåg. Pendeltågen i Spanien går mycket ofta speciellt under dagtid så Atocha är hårt trafikerat och alltid trångt av folk. Den ligger centralt inne i Madrid och alla tåg dit går under marken i ett ganska stort område i centrala delarna. Så sprängningarna av tågen måste ha påmint om sprängningar av en tunnelbana

Idag kommer det förmodligen att hållas en rad minnescermonier runt om i Madrid och övriga Spanien. Jag har ingen koll på var och vad. Jag vet att man i en park har planterat lika många träd som antalet dödsoffer som en minnesplats.

söndersprängt pendeltåg

ljus för att hedra offren på Atocha-stationen

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Många spanjorer hyser tyvärr ett starkt ogillande gentemot marockaner. Jag hade en bekant i Madrid som förklarade att det nog trots allt var ett smart drag att ha erövrat Sydamerika, för sydamerikaner är ju trevliga. Att försöka göra detsamma med Marocko hade dock varit ett stort misstag för det var ju på grund av detta som det fanns så mycket marockaner i Spanien i dag... Hade även en spansk vän här i Sverige som lite skamset medgav att "jo, vi behandlar marockaner mycket illa".
Hursomhelst tror jag att den spanska intoleransen gentemot människor från andra delar av världen är grundad på kulturella olikheter. Dvs, en marockan behandlas illa just eftersom han upplevs som något främmande medan en svart kuban eller venezolan som uppfattas som en del av den "spanska världen" är mer välkommen i det spanska samhället. Märkligt...

12:54 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - jag håller verkligen med. Fransmännen är lite likande, dom betraktar folk från sina kolonier och forna kolonier som pratar franska och känner till fransk kultur och livsstil som fransmän... andra däremot. Nu vet jag inte hur rasistiska genomsnittliga fransmän är.
Jag tycker den genomsnittlige spanjorer är betydligt mer rasistisk än den genomsnittlige svensken.

Jag vill absolut inte försvara många spanjorers negativa inställnig till Nordafrikaner och då i synnerhet marockaner MEN i många städer (speciellt i söder) ser man dom mer eller mindre öppet sälja hasch. Många får inte jobb och lever på drogförsäljning, fick- och väsk-stölder mm. Många spanjorer får då sina fördomar bekräftade att nordarikaner säljer droger och stjäl. Därför vill många kanske inte anställa nordafrikaner som då blir tvungna att hanka sig fram på mer eller mindre olagliga sätt fast dom kanske inte vill.

10:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home